NOI RECORDURI LA NEW YORK ŞI LONDRA: Preţul petrolului a trecut de 147 dolari/baril

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 iulie 2008

Preţul petrolului brut a urcat vineri, la New York şi Londra, până la nivelul maxim al tuturor timpurilor, investitorii temându-se tot mai mult de consecinţele violenţelor din Orientul Mijlociu, respectiv de întreruperea livrărilor de ţiţei din Brazilia şi Nigeria.

Preţul petrolului a sărit de 147 de dolari barilul, pe cele două mari pieţe energetice ale lumii, după ce Jerusalem Post a anunţat că avioanele israeliene de război fac manevre în spaţiul aerian al Irakului şi folosesc bazele militare americane din această ţară pentru o eventuală pregătire de atac împotriva Iranului - al doilea producător din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol. Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Mark Regev, a negat, însă, ştirea.

Pe de altă parte, petroliştii din Brazilia, de la compania de stat "Petroleo Brasileiro" SA, plănuiesc lansarea unei greve de cinci zile, iar Mişcarea de Emancipare din Delta Nigerului a anunţat că va relua atacurile asupra facilităţilor petroliere.

Petrolul brut cu livrare în august a încheiat săptămâna trecută cu un preţ de 145,08 dolari la New York Mercantile Exchange, în creştere cu 3,43 dolari sau 2,4%, după ce, în cursul zilei de vineri, a consemnat recordul maxim al tuturor timpurilor: 147,27 dolari/baril. Recordul precedent a fost înregistrat în 3 iulie - 145,85 dolari/baril. După data de 9 iulie, cotaţia a urcat cu peste 10 dolari/baril, dar pe întreaga săptămână trecută a pierdut 21 de cenţi. Faţă de anul precedent, preţul este dublu.

Preţul benzinei cu livrare în august a urcat cu 5,23 cenţi sau 1,5%, la 3,5632 dolari/galon, la New York. În cursul sesiunii de vineri, preţul benzinei a atins nivelul maxim istoric de 3,631 dolari/galon.

La ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în august a avut o cotaţie de 144,49 dolari/baril vineri, în urcare cu 2,46 dolari sau 1,7%. Preţul a ajuns însă, în cursul sesiunii, la recordul maxim de 147,50 dolari barilul. Recordul anterior a fost stabilit la data de 3 iulie: 146,69 dolari/baril.

OPEC avertizează că un război cu Iranul ar antrena o creştere "nelimitată" a preţului petrolului

Preţul petrolului va creşte "nelimitat" în cazul unui conflict militar în care ar fi implicat Iranul, pentru că membrii OPEC nu vor putea acoperi producţia asigurată în prezent de Teheran, a avertizat joi secretarul general al OPEC Abdallah el-Badri, citat de IHT în ediţia electronică.

"Dacă s-ar întâmpla ceva, producţia asigurată de Iran ar fi imposibil de înlocuit", a subliniat el-Badri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul OPEC, de la Viena, potrivit AFP.

"Preţurile ar creşte nelimitat. Nu vă pot oferi o cifră", a adăugat el, într-un interviu acordat cotidianului International Herald Tribune (IHT).

În ultimele săptămâni, preţul petrolului a crescut în contextul speculaţiilor că Israelul ar putea pregăti un atac vizând instalaţiile nucleare iraniene. Tensiunea s-a amplificat în cursul acestei săptămâni, după ce Iranul a tes­tat o serie de rachete. Evoluţia situaţiei a afectat starea pieţelor petroliere, pentru că un conflict cu Republica Islamică ar diminua transporturile de ţiţei din Golf.Iranul este al doilea producător de petrol din OPEC, cu o producţie de aproximativ patru milioane de barili pe zi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb