Noi reglementări privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării microînteprinderilor de către înteprinzătorii debutanţi

Andrei Stan
Politică / 19 august 2015

Guvernul, a aprobat astăzi, printr-o Hotărâre, modificarea şi completarea normelor metodologice cu privire la stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, arată un comunicat al Executivului remis redacţiei.

Actul normativ are ca scop completarea şi clarificarea aspectelor de implementare practică a programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri.

Potrivit actului normativ adoptat astăzi, "înscrierea proiectelor în acest program se va face exclusiv online, pe bază de username şi parolă, în sesiuni semestriale de 15 zile calendaristice, până la epuizarea bugetului alocat programului." Anterior, înscrierea on-line a proiectelor se făcea în sesiune continuă.

Solicitanţii care nu au acces la un computer beneficiază pentru înscrierea on-line de asistenţă gratuită din partea Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) din raza teritorială a SRL-D.

"Un alt element de noutate este faptul că admiterea în program se va face în ordinea punctajului obţinut la evaluarea planurilor de afaceri depuse on-line, punându-se astfel accentul pe calitatea planului de afaceri. Anterior acestei modificări, admiterea în program se făcea în funcţie de ordinea înscrierilor.

Punctajul minim acceptat este de 60 puncte, iar aplicaţia va genera automat aplicanţilor ce nu se înscriu în punctajul minim mesajul «nu îndepliniţi criteriul de minim 60 de puncte» în momentul transmiterii planului de afaceri.

La punctaje egale, departajarea se va face în funcţie de:

- Numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul Programului;

- Achiziţia de echipamente tehnologice;

- Activitatea pe care accesează programul;

- Curs de anteprenoriat;

- Asociatul/administratorul SRL-D este şomer sau absolvent din anul precedent la data înscrierii la Registrul Comerţului;

- data şi ora înscrierii în program.

În urma admiterii, aplicaţia electronică va genera un număr unic electronic pentru fiecare proiect, denumit număr RUE, adică număr în Registrul Unic Electronic.

Evaluarea planurilor de afaceri se face pe baza punctajului obţinut, iar verificarea veridicităţii şi coerenţei informaţiilor înscrise în planul de afaceri se realizează de către Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC). Avizarea verificărilor se face de către Direcţia de Implementare Programe pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Aplicanţii ale căror planuri de afaceri se implementează cu componentă de credit şi care obţin cel puţin punctaj minim în urma verificărilor efectuate vor încheia contractul de finanţare cu OTIMMC după prezentarea dovezii cofinanţării. Dovezile de cofinanţare pot fi următoarele:

- contractul de credit emis de un finanţator de credit autorizat;

- dovezile certe privind capacitatea de cofinanţare a proiectului respectiv (prezentarea scrisorii de confort, extras de cont care să demonstreze că beneficiarul dispune de suma necesară cofinanţării/contract/linie de credit, emise de un finanţator de credit autorizat din România şi care vor acoperi cel puţin valoarea finanţării proprii a proiectului, respectiv procentul de cofinanţare din cheltuieli eligibile.

Aplicanţii ale căror planuri de afaceri se implementează cu componenţă de credit vor prezenta dovada cofinanţării în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii prin poşta electronică a notificării privind acordul de principiu de finanţare. În această perioadă aplicanţii pot solicita pentru implementarea planului de afaceri aprobarea OTIMMC pentru înlocuirea componentei de credit cu componentă de aport propriu. În această situaţie se va semna contractul de finanţare în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii aprobării", se mai arată în comunicatul Guvernului.

Finanţarea în perioada 2015-2020 a programului pentru acordarea de alocaţii financiare nerambursabile (AFN) se va face pentru cel puţin 550 de microîntreprinderi pe an şi se asigură din bugetul aprobat anual al Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb