Noi sentinţe de îngheţare a cursului CHF/leu, la Tribunalul Gorj

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 septembrie 2017

Noi sentinţe de îngheţare a cursului CHF/leu, la Tribunalul Gorj

Instanţa din Gorj şi-a reluat în forţă activitatea, încă din primele zile ale lunii septembrie pronunţându-se în mai multe procese deschise pe îngheţarea francului elveţian (CHF), în favoarea clienţilor.

Numai în 6 septembrie, Tribunalul Gorj a decis îngheţarea cursului CHF/leu în cinci dintre dosarele ajunse pe rolul său.

Două dintre sentinţe au fost pronunţate în dosare deschise împotriva Bancpost. Conform portalului instanţei, una dintre acestea menţionează: "Admite apelul. Schimbă sentinţa în sensul că admite în parte acţiunea, cu completarea ulterioară. Constată caracterul abuziv al clauzei referitoare la comisionul de acordare credit, de 175,5 CHF şi dispune restituirea acestuia. Dispune stabilizarea cursului de schimb valutar CHF/leu la valoarea de la momentul semnării contractului de credit, 15.08.2007, obligarea pârâtelor să procedeze la calcularea ratelor aferente contractului de credit la valoarea în lei a francului elveţian de la momentul încheierii contractului până la sfârşitul perioadei contractuale, precum şi restituirea diferenţelor de bani plătite în plus faţă de cursul CHF de la data încheierii contractului de credit, 12.523,73 lei (7240,18 lei rate de capital + 5283,56 lei diferenţă dobânzi), sumă ce va fi actualizată la data plăţii. Respinge cererea de constatare a nulităţii absolute a actelor adiţionale la contractul de credit şi a nulităţii absolute a contractului de cesiune. Respinge cererea privind constatarea caracterului abuziv al comisionului de administrare credit şi dobânda variabilă.

Obligă pârâtele la plata cheltuielilor de judecată avansate de apelantul reclamant, în cuantum de 1600 lei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 06.09.2017 la Tribunalul Gorj".

Cea de-a doua decizie pronunţată de Instanţa Gorj împotriva Bancpost hotărăşte: "Dispune stabilizarea cursului de schimb CHF/leu la momentul semnării contractului de credit, 22.06.2007, curs care va rămâne valabil pe toată perioada derulării contractului, urmând ca pârâtele să întocmească un nou grafic de rambursare conform dispoziţiilor de faţă. Dispune restituirea sumelor încasate în plus, în urma fluctuaţiei cursului valutar faţă de cursul de la data încheierii contractului, actualizate cu rata inflaţiei şi dobânda legală. Înlătură dispoziţiile instanţei de fond privind constatarea caracterului abuziv al clauzelor de la art. 4.11 lit. b şi c din contract. Obligă intimata pârâtă la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 4800 lei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 06.09.2017 la Tribunalul Gorj".

Şi împotriva Piraeus Bank au fost dispuse două sentinţe, care arată: "Constată caracterul abuziv al clauzelor de la art. 8.1, art. 8.4 şi art. 13.5 din contract. Dispune stabilizarea cursului de schimb CHF/leu la momentul semnării contractului de credit, 19.03.2008, curs care va rămâne valabil pe toată perioada derulării contractului, urmând ca ratele să fie plătite în continuare la cursul de la data încheierii contractului, în lei, iar pârâta va fi obligată să emită un nou grafic de rambursare în acest sens. (...) Dispune restituirea sumelor încasate în plus, rezultate din diferenţa cursului valutar faţă de momentul încheierii contractului, actualizate cu rata inflaţiei şi dobânda legală. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 06.09.2017 la Tribunalul Gorj", respectiv: "Constată caracterul abuziv al clauzelor de la art. 8.1, 8.6, (dobânzi penalizatoare prea mari, de 8 pp), 9.2. Dispune stabilizarea cursului de schimb CHF-LEU la momentul semnării contractului de credit, 13.06.2008, curs care va rămâne valabil pe toată perioada derulării contractului. Dispune restituirea sumelor încasate în plus faţă de cursul de la data încheierii contractului, actualizate cu dobânda legală, calculată de la data introducerii acţiunii, 18.02.2016 până la data restituirii efective. Dispune restituirea sumelor reprezentând dobânzile penalizatoare încasate. Menţine restul dispoziţiilor instanţei de fond. Obligă intimata pârâtă la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 5000 lei. Definitivă".

Cea de-a cincea decizie i-a dat câştig de cauză unui client al Credit Europe, şi aceasta constatând caracterul abuziv al unor clauze din contractul respectiv şi dispunând îngheţarea cursului CHF/leu la valoarea din momentul contractării creditului, respectiv 22.01.2008, curs care va rămâne valabil pe toată perioada derulării contractului: "Dispune restituirea sumei de 1.920 CHF, reprezentând comisionul de acordare, actualizată cu rata inflaţiei şi dobânda legală, de la data introducerii acţiunii, 19.09.2016, până la achitarea efectivă. Dispune restituirea sumelor încasate în plus, rezultate din diferenţa cursului valutar faţă de momentul încheierii contractului, actualizate cu rata inflaţiei şi dobânda legală, de la data introducerii acţiunii, 19.09.2016, până la achitarea efectivă a sumelor. Obligă intimata pârâtă la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 1500 lei". Şi această decizie este definitivă.

Judeţul Gorj este una din zonele ţării unde clienţii băncilor au câştigat cele mai multe procese deschise pe îngheţarea cursului CHF/leu, după ce francul elveţian a explodat, în 15 ianuarie 2015, ca urmare a ridicării pragului de 1,2 CHF/euro impus de Banca Centrală a Elveţiei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb