NOIEMBRIE FINANCIAR Creşteri la BVB, într-un climat internaţional prielnic pieţelor de acţiuni

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 decembrie 2023

Creşteri la BVB, într-un climat internaţional prielnic pieţelor de acţiuni

English Version

Capitalizare record de 57,9 miliarde lei pentru Hidroelectrica; compania deja a depăşit profitul bugetat pentru întregul an

Radu Hanga a obţinut un nou mandat de preşedinte al BVB

Ministerul Finanţelor a lansat o nouă ofertă Fidelis; subscrierile se pot face până în 15 decembrie

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri, în penultima lună a anului, într-un climat internaţional prielnic pieţelor de acţiuni. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale bursei noastre, a urcat cu 3,5%, la 14.712 puncte, în noiembrie, mişcare ce a continuat în primele zile din decembrie, când coşul de acţiuni a atins un nou record istoric. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 3,2%, până la 2.757 de puncte, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a crescut cu 4,9%, la 945 de puncte.

Luna a fost marcată de publicarea de către companii a rezultatelor pentru trimestrul al treilea, respectiv primele nouă luni ale anului, care dau investitorilor o imagine despre profiturile pe care le-ar putea obţine emitenţii în 2023 şi posibilităţilor de alocare de dividende.

Perspectiva încheierii ciclului de creştere a dobânzilor de către Fed a alimentat ascesiunea indicilor americani

În Statele Unite, Rezerva Federală a menţinut rata dobânzii-cheie în intervalul 5,25 - 5,5%, iar ultimele date privind inflaţia, care arată o decelerare la 3,2% în octombrie faţă de 3,7% în septembrie, sub estimările analiştilor de 3,3%, au întărit convingerea pieţelor că Fed a încheiat actualul ciclu de creştere a dobânzilor. În plus, majoritatea companiilor au raportat profituri peste estimări pentru trimestrul al treilea, conform Yahoo Finance.

În aceste condiţii, indicele S&P 500 a urcat cu 8,9%, luna trecută, în vreme ce Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 8,8%. Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a crescut cu 10,7%, în noiembrie.

Într-un discurs de la începutul lunii decembrie, Jerome Powell, preşedintele Fed, a sugerat că este posibil ca majorarea dobânzilor să se fi încheiat, dacă inflaţia şi economia continuă să decelereze, conform aşteptărilor. Dar, Powell a subliniat că Rezerva Federală mai poate creşte dobânzile, dacă va fi necesar.

De partea noastră a Atlanticului, unde preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a subliniat că activitatea în zona euro a stagnat în ultimele trimestre şi probabil va rămâne slabă pentru restul anului, dar că se aşteaptă ca presiunile inflaţioniste să continue să se diminueze, indicele Stoxx 600 a urcat cu 6,4%, luna trecută. Indicele DAX40, al bursei din Frankfurt, s-a apreciat cu 9,5%, în noiembrie, iar la Londra, piaţă mai puţin corelată cu evoluţiile de pe continent, FTSE 100 a crescut cu doar 1,8%.

Apreciere de 3,3% pentru indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 30 de acţiuni de la BVB

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-XT, al celor mai lichide treizeci de titluri ale pieţei noastre, a avut un avans de 3,3%, până la 1.268 de puncte, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a urcat cu 4,9%, la 945 de puncte.

Acţiunile Hidroelectrica (H2O) s-au apreciat cu 10,3% luna trecută, până la un nou record de 128,7 lei, cu aproape 24% peste preţul la care s-a încheiat oferta publică din vară, de 104 lei. Perspectivele sunt ca producătorul de energie se acorde dividende consistente anul viitor, în condiţiile în care, pentru primele nouă luni, compania a raportat un profit net de aproape 5,2 miliarde lei, cu 42% peste cel din aceeşi periaodă a anului trecut şi peste nivelul bugetat pentru 2023, de 3,6 miliarde lei. Hidroelectrica este deţinută majoritar de stat şi chiar înainte de listare a anunţat că doreşte să menţină o rată de distribuţie de dividende de cel puţin 90% din profit. La finele lunii noiembrie, capitalizarea companiei era de 57,9 miliarde de lei, astfel încât, doar pe baza profitului la nouă luni, randamentul brut al dividendului ar fi de 8%, conform calculelor noastre. Prin urmare este plauzibil ca, în primăvară, Hidroelectrica să vină cu o propunere de alocare cu un randament de circa 10-11%, din rezultatul anului 2023.

În ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii trecute titlurile H2O au urcat cu 4,63%, pe fondul unui rulaj de 115 milioane lei, enorm pentru standardele bursei noastre, cu ordine masive de cumpărare către finalul zilei - acţiune tipică pentru investitorii instituţionali.

Creşteri la BVB, într-un climat internaţional prielnic pieţelor de acţiuni

Transport Trade Services şi Purcari - printre cele mai importante creşteri, din indicele BET

Acţiunile Transport Trade Serivices (TTS) şi-au continuat tendinţa ascendentă pe care s-au înscris în acest an, având o creştere de 14,2%, luna trecută, până la un nou record istoric de 24,9 lei. Compania, care beneficiază de contextul creat de conflictul din Ucraina, a raportat pentru primele nouă luni ale anului venituri în creştere cu 31% şi un profit net de 136,5 milioane lei, cu 83% peste cel din intervalul ianuarie-septembrie 2022.

Activitatea de operare portuară a depăşit-o ca pondere pe cea de transport fluvial în cadrul TTS şi probabil va avea creşteri procentuale peste media grupului, în condiţiile în care, recent, TTS s-a extins în acest domeniu prin cumpărarea Decirom, după cum se arată într-un raport de analiză al Prime Transaction.

"Profitul net TTM (n.r. al ultimelor douăsprezece luni) a urcat până la aproape 300 milioane lei, de 4,4 ori mai mare decat cel înregistrat în anul 2021, iar la finalul anului poate ajunge chiar peste acest prag. Mai important, este un profit care presupune intrări de numerar, iar pe termen scurt şi mediu nu se întrevede o modificare majoră a contextului care a dus la creşterea sa atât de accelerată", se mai punctează în raport.

Acţiunile producătorului de vinuri Purcari Wineries (WINE) au urcat cu 9,5%, până la 13,66 lei, după ce compania a raportat o majorare a veniturilor cu 26%, pentru primele nouă luni ale anului şi un profit net de 35,4 milioane lei, în creştere cu 24%.

"Profitul net TTM al grupului a ajuns la 65,6 milioane lei, iar dacă va rămâne acolo la finalul anului va consemna un record pentru perioada de după 2017, pentru care avem date disponibile", conform celor de la Prime Transaction.

Romgaz ţinteşte includerea în indicii de pieţe emergente a FTSE Russell

Într-o lună în care preţul petrolului a avut o scădere uşoară, acţiunile OMV Petrom (SNP) au avut o mişcare laterală, încheind şedinţa din 29 noiembrie la preţul de 0,541 lei, cu 0,9% peste închiderea de la finele lunii octombrie. Compania a raportat rezultate în scădere faţă de cele excepţionale de anul trecut, dar are o politică asumată de dividende, angajându-se să crească alocarea de bază pe acţiune în medie cu 5-10% pe an.

Acţiunile Romgaz (SNG) s-au apreciat cu 5,4%, luna trecută, la 48 de lei, în condiţiile în care compania vrea să realizeze o majorare de capital în valoare de aproape 3,5 miliarde de lei, prin încorporarea unor rezerve, fiecare acţionar urmând să primească nouă titluri gratuite la unul deţinut. Conform companiei, unul dintre principalele scopuri ale operaţiunii de piaţă este creşterea lichidităţii acţiunilor SNG şi includerea în indicii de pieţe emergente a FTSE Russell.

Titlurile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 4,5%, luna trecută, până la 47,55 lei, fără motive fundamentale evidente. Utilităţile au avut variaţii ale cotaţiilor mai reduse.

Aprecieri sub media europeană pentru acţiunile bancare

Într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks s-a apreciat cu 8%, băncile de la BVB au avut creşteri mai reduse. Titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 3,2%, la 22,98 lei, într-o lună în care instituţia de credit a raportat, pentru primele trei trimestre ale anului, un profit net în creştere cu 36,5%, dar la nivel trimestrial dinamica creşterii s-a temperat.

Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au încheiat noiembrie la preţul de 16,6 lei, cu doar 1,7% peste închiderea din octombrie, pe fondul scăderii din a doua parte a lunii, după ce iniţial cotaţia BRD crescuse alimentată de propunerea de dividend. Banca vrea să aloce 0,9226 lei pe acţiune, echivalentul unui randament brut de circa 5,5%, faţă de ultimul preţ al acţiunii din noiembrie.

Declin de 11% pentru titlurile BVB, cel mai mare din BET

Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti au avut o scădere de 11%, luna trecută, la 62,6 lei, cel mai mare declin din indicele BET. Deprecierea vine după o creştere puternică în ultimul an, alimentată de perspectiva listării Hidroelectrica şi a alegerilor pentru un nou Consiliu de Administraţie.

Radu Hanga a câştigat un nou mandat de preşedinte al operatorului pieţei noastre de capital, cu peste 90% din voturile exprimate. Cristian Pascu, Daniela Secară, Şerban Marin, Loredana Chitu şi Remus Vulpescu sunt noile nume din Consiliul BVB, al cărui mandat va începe în ianuarie-februarie anul viitor.

Bursa a raportat, pentru primele nouă luni, un profit dublu faţă de cel din acelaşi interval al anului trecut, iar pentru cel de-al treilea trimestru rezultatul net s-a ridicat la 18,1 milioane lei, faţă de numai 1,9 milioane lei în cel de-al treilea trimestru din 2022, pe fondul efectelor listării Hidroelectrica.

La capitolul scăderi s-au mai remarcat acţiunile MedLife (M), care s-au depreciat cu 9,81%, la 4,09 lei, în condiţiile în care companie a raportat o pierdere netă petru al treilea trimestru şi un declin al profitabilităţii de 93% în primele nouă luni ale anului.

Discount-uri de tranzacţionare de 67% pentru Lion Capital şi Infinity Capital Investments; SIF Muntenia avea un discount de 46%, la finele lui noiembrie

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 3,8% luna trecută, la 57.917 puncte, evoluţie în ton cu cea a celorlalţi indici ai BVB.

Acţiunile FP au crescut cu 4,1%, la 0,51 lei, în condiţiile în care Fondul a majorat dimensiunea ofertei publice pe care o derulează la circa 30% din capital, preţul operaţiunii de piaţă fiind 0,6319 lei, cu 24% peste cel al titlurilor FP de la finele lunii noiembrie.

Infinity Capital Investments (fosta SIF Oltenia) a devenit acţionarul majoritar al Electromagnetica, în urma unei oferte publice ce a fost contestată în instanţă de Unirea Shopping Center. SIF Muntenia a încheiat un acord de cooperare cu Sea Container Services pentru lansarea unei oferte publice de preluare a societăţii Şantierul Naval Orşova, în condiţiile în care, ambele companii deţin fiecare peste 33% din producătorul de nave fluviale.

La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 67% pentru Lion Capital şi Infinity Capital Investments, în vreme ce titlurile SIF Muntenia aveau o diferenţă relativă faţă de nivelul activului de 46%. În cazul FP discountul era de 21%, uşor peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.

În data de 27 noiembrie, Ministerul Finanţelor a lansat o nouă ofertă de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei, formată din cinci emisiuni, în euro şi lei. Cele în lei au dobânzi de 6,1% pentru titlurile cu maturitatea de un an şi 7,1% în cazul celor destinate donatorilor de sânge, respectiv 7,25% pentru cele cu scadenţa de trei ani. În cazul celor în euro, dobânda este de 4% pentru titlurile cu scadenţa de un an, respectiv 5,5% în cazul celor cu scadenţa de cinci ani. Perioada de subscriere se va încheia în data de 15 decembrie, titlurile urmând să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. suntem la maximul istoric yey! dar stai ca unitatea de masura leul s-a devalorizat 40% in 3 ani, din cauza inflatiei. dc vorbim de lei reali suntem in bear market.

    la fel la americani, dolarul s-a devalorizat 18% in 3 ani, si chiar dc dow jones e la cca 2% sub maximul din 2021, in termeni reali, e la -20%, bear market.

    1. foarte buna observatia.[...] Cu regret suntem prea departe macar la break even sa ajungem in termeni reali - grosso modo, (1+.3)*(1-.4)=0.78 (am presupus o crestere de 30%). deci doar un mega miracol ne scoate la break-even (ar trebuie un .68 in loc de .3 - deci inca o crestere fata de nivelul actual cu 100%+). pacat ca nu sunt prezentate situatiile luna de luna in termeni reali.

      Optiuni?

    BVB face ATH si mai "recuperează" din diferența de valuation vs. DAX, dar asta nu se datorează profiturilor în creștere YoY ci lichidității mari din sistem. BNR nu lupta contra inflației pentru ca guvernul dorește inflație...de mare ajutor datornicilor. Nu merita sa ții lei în banca sau bonduri la dobânzi real negative...

    1. Si sa ii tii in ce ?

    Cumpărați Teraplast.Birta&Stănean au de vănzare multe,multe.

    1. poate, la 20 de bani

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb