NOIEMBRIE ÎN CIFRE Avansuri puternice pentru indicii BVB, într-un climat euforic în pieţele internaţionale

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 decembrie 2020

Avansuri puternice pentru indicii BVB, într-un climat euforic în pieţele internaţionale

Apreciere de 9,12% pentru BET şi de 7,97% în cazul BET-XT Subscrieri de 2,7 miliarde lei pentru titlurile Fidelis, cu 700 milioane de lei peste tranşa din vară Craig Fehr, Edward Jones Investments: "Creşterile din piaţa de capital reflectă aşteptările privind revenirea economică post-vaccin de anul viitor şi după acesta"

Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri consistente în noiembrie, într-o lună în care, per ansamblu, cotaţiile de la BVB au avut a doua cea mai bună evoluţie lunară din acest an, după cea din mai, când prindea contur tendinţa de recuperare a căderilor apărute în februarie-martie, pe fondul răspândirii pandemiei de Covid-19 pe întregul glob.

BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a cunoscut un avans de 9,12%, la 9.286,11 puncte, în timp ce BET-XT, ce urmăreste parcursul celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, s-a apreciat cu 7,97%, până la 822,61 puncte.

Apreciere de 13,7% pentru indicele paneuropean STOXX 600, cea mai bună evoluţie lunară din istorie

Este o ascensiune în ton cu cea din pieţele internaţionale, care au avut unele dintre cele mai mari creşteri din istorie, într-un climat marcat de veştile încurajatoare în privinţa dezvoltării unui vaccin împotriva noului coronavirus şi a perspectivelor tot mai apropiate de redresare a economiei mondiale.

În Europa, indicele STOXX 600 a urcat cu 13,73%, în noiembrie, cea mai bună evoluţie lunară din istoria sa, potrivit CNBC, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt s-a apreciat cu 15,01%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze avansul a fost de 12,35%.

Peste Atlantic, indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 11,84%, cea mai mare creştere lunară din 1987 încoace, în vreme ce S&P 500 s-a apreciat cu 10,75%, iar Nasdaq Composite a avut un salt de 11,8%. Russell 2000, ce măsoară performanţa a circa 2.000 de companii small-cap (ce au o capitalizare între 300 de milioane şi două miliarde de dolari) din Statele Unite, a crescut cu 18,29%, cea mai bună performanţă lunară istorică.

Rezultatele pozitive ale testelor vaccinurilor împotriva coronavirusului dezvoltate de Pfizer şi BioNTech, Moderna şi AstraZeneca au fost principalul motor al aprecierii pieţelor, în timp ce măsurile de politică monetară implementate pentru a contracara efectele pandemiei au continuat să susţină puternic economia, fapt ce se pare că va persista, se arată într-un articol publicat ieri de CNBC.

Impulsul creşterii s-a amplificat pe măsura clarificării rezultatelor alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, democratul Joe Biden urmând să ocupe fotoliul de la Casa Albă începând cu 20 ianuarie 2021, mai reiese din materialul menţionat.

De asemenea, raliul a fost caracterizat de o rotaţie sectorială, către acţiuni ale companiilor din domenii ciclice, a căror performanţă tinde să se alinieze cu traiectoria economiei globale. Totodată, investitorii au optat pentru " acţiuni de valoare" - percepute ca fiind subevaluate faţă de fundamentele pe care le au - în detrimentul "acţiunilor de creştere", cum sunt marile nume din tehnologie ce au condus cea mai mare parte a revenirii pieţei de la prăbuşirea din martie, se mai punctează în articolul din CNBC.

MedLife sparge pragul de un miliard de lei capitalizare

Este contextul internaţional în care, la Bucureşti, indicele compozit BETPlus a urcat cu 8,87%, la 1.387,39 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 8,32%, până la 1.755,3 de puncte, într-o lună pe parcursul căreia majoritatea companiilor şi-au publicat situaţiile financiare aferente primelor trei trimestre ale anului şi care, deşi lovite de situaţia dificilă economică prin care trecem, s-au dovedit a fi în mare în linie cu aşteptările pieţei.

Acţiunile prestatorului de servicii medicale private MedLife (M) au urcat cu 24,37%, luna trecută, până la 49 de lei, ceea ce ridică capitalizarea companiei la 1,08 miliarde de lei. Saltul a apărut îndeosebi pe fondul perspectivei ca emitentul să îşi majoreze capitalul cu 27,681 milioane de lei, de la 5,536 milioane de lei în prezent la 33,217 milioane de lei, operaţiune ce se va realiza prin încorporarea rezervelor, compania urmând să emită 110,72 milioane de titluri noi ce vor fi distribuite gratuit investitorilor. Practic, acţionarii au fost convocaţi la data de 15 decembrie pentru a-şi da acordul realizării majorării de capital, convocatorul fiind publicat în data de 13 noiembrie, după închiderea zilei de tranzacţionare. În următoarea şedinţă bursieră, din 16 noiembrie, preţul acţiunilor M a explodat cu 19,24%, avasul continuând şi în sesiunea din 17 a lunii trecute, cu o creştere de 3,61%, în ambele cazuri volumele fiind sensibil peste media zilnică a acestui an.

Salturi de 16% pentru Banca Transilvania şi de 17% pentu BRD

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), cea mai importantă companie de la BVB din indicele MSCI al pieţelor de frontieră, au urcat cu 16,14%, la 2,195 lei, în timp ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cealaltă instituţie de credit din indicii principali ai bursei noastre, au avut un avans de 17,05%, până la 13,32 lei, într-o lună în care indicele Euro STOXX Banks s-a apreciat cu 38,31%.

Sector ciclic, pentru domeniul bancar există percepţia că va fi printre vedetele recuperării economice, iar în scenariul unei reveniri relativ rapide, pe lângă ameliorarea naturală a indicatorilor financiari, există posibilitatea ca provizioanele constituite, ce acum deteriorează profitabilitatea instituţiilor de credit, să fie reversate, cu impact sporit asupra rentabilităţii băncilor.

Raliu în trend descendent pentru Sphera Franchise Group

După ce la începutul lunii au atins minimul istoric, de 11,09 lei, acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), companie ce reuneşte sub umbrela sa brand-urile Pizza Hut, KFC şi Taco Bell, au dezvoltat un raliu luna trecută, titlurile SFG înregistrând în noiembrie un avans de 15,42%, la 13,85 lei. Este o evoluţie punctată de şedinţe sporadice cu rulaj mare, ieşind în evidenţă în primul rând sesiunea din 24 noiembrie când acţiunile companiei au urcat cu 5,6%, pe fondul unui volum de 0,596 milioane de titluri, cel mai mare de la listarea din noiembrie 2017, cu excepţia celui înregistrat în prima zi de tranzacţionare la BVB, când au fost transferate 0,726 milioane de acţiuni. Tot în 24 noiembrie a fost realizat şi un transfer "deal" cu 0,47 milioane de titluri SFG, schimburile cumulate din ambele pieţe reprezentând 2,57% din capitatul Sphera, ceea ce indică către prezenţa în piaţă a investitorilor instituţionali.

Electrica - la maximul ultimilor trei ani

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie energetică din Sud-Estul Europei, au urcat cu 13,58%, la 0,3555 lei, luna trecută, într-un cotext în care cotaţia contractelor futures ale ţiţeiului Brent - relevant pentru piaţa europeană - cu scadenţa în februarie, a crescut cu circa 27%.

Ajutate şi de rezultatele financiare bune, respectiv o creştere a profitului primelor nouă luni de peste două ori faţă de cel din perioada ianuarie-septembrie 2019, titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 10,36%, luna trecută, la 12,25 lei, cel mai ridicat nivel atins de acţiunile furnizorului şi distribuitorului de energie electrică din ultimii trei ani.

Profituri în creştere au mai raportat Transelectrica (TEL) şi Nuclearelectrica (SNN), acţiunile transportatorului de energie încheind luna noiembrie la 25,3 lei, echivalentul unei creşteri de 5,42% faţă de finele lui octombrie, în timp ce titlurile operatorului centralei de la Cernavodă au avut o apreciere de 6,57%, până la 16,88 de lei.

Tot în sectorul energetic, acţiunile Romgaz (SNG) au urcat cu 8,54%, luna trecută, la 27,95 lei, ieşind în evidenţă rulajul înregistrat în şedinţa din 26 noiembrie, de circa 0,77 milioane de titluri, cel mai mare din octombrie 2019 încoace, circa 90% din volumul din acea zi fiind dat de două tranzacţii succesive realizate la preţul de 27,45 lei/unitate, ceea ce reflectă schimburi de pachete de acţiuni între fonduri.

Creştere de 9% pentru titlurile Bittnet Systems

Pe lângă bănci, companii de energie şi utilităţi, în noiembrie s-au mai remarcat acţiunile integratorului IT&C şi furnizorului de servicii de training IT Bittnet Systems (BNET), care au urcat cu 9,06%, la 0,746 lei. La finele lunii, acţionarii BNET au aprobat între altele, într-o AGEA foarte aglomerată, majorarea capitalul social prin emiterea a 30,127 milioane de acţiuni preferinţiale (cu dividend prioritar şi fără drept de vot) şi achiziţii de participaţii la o serie de companii IT. Alte puncte ce au primit undă verde sunt lansarea unor programe de răscumpărări de obligaţiuni şi implementarea unei hotărâri din aprilie, prin care, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital, acţionarilor care anterior au votat în acest sens li se acordă o acţiune gratuită pentru zece deţinute la data de 21 iulie.

La polul opus, singurele titluri din structura indicelui BET ce au avut scăderi luna trecută sunt cele ale Digi Communications (DIGI), care s-au depreciat cu 3,57%, la 32,4 lei şi Bursa de Valori Bucureşti, care au coborât cu 2,59%, până la 22,6 lei.

Discount-uri de tranzacţionare între 32,3% pentru SIF Transilvania şi 61,8% în cazul SIF Banat-Crişana

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a avut o apreciere de 0,54%, în noiembrie, la 39.290,77 de puncte, cea mai redusă creştere din rândul indicilor Bursei de Valori Bucureşti.

Acţiunile FP au avansat cu 1,56%, la 1,305 lei, în timp ce titlurile societăţilor de investiţii financiare au avut evoluţii divergente, între o creştere de 4,12%, pentru SIF Muntenia (SIF4), la 0,708 lei şi o scădere de 2,12% în cazul SIF Transilvania (SIF3), până la 0,323 lei.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au coborât cu 1,74%, la 1,69 lei, zona minimelor ultimilor trei ani şi jumătate. Pentru societatea de investiţii financiare din Craiova, care în prezent nu are Consiliu de Administraţie, se conturează scenariul încheierii anului fără ca rezultatele financiare ale lui 2019 să fie aprobate, iar situaţia dividendelor este incertă.

La finalul lunii trecute, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 32,34% pentru SIF Transilvania şi 61,81% pentru SIF Banat-Crişana (SIF1), în timp ce Fondul Proprietatea avea un discount de 17,15%, puţin peste obiectivului avut de Franklin Templeton, adminis­tratorul FP, de sub 15%.

Pe lângă evoluţiile din piaţa secundară, săptămâna trecută a fost marcată de încheierea perioadei de subscriere pentru cea de-a doua emisiune de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei din acest an. Pe parcursul celor trei săptămâni în care s-a derulat operaţiunea, subscrierile totale s-au ridicat la 2,7 miliarde de lei, cu circa 700 milioane de lei peste tranşa din vară.

Decontarea tranzacţiilor se va face în data de 4 decembrie, urmând ca titlurile să intre la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti probabil începând de luni, 7 decembrie, după cum reiese din prospectul de emisiune.

Alegerile de duminică - pasul către reluarea demersurilor listării Hidroelectrica

Am intrat în decembrie, iar ponderea ţării noastre în indicele MSCI Frontier Markets 100 a urcat de la 8% la 8,75%, după trecerea Kuweitului în liga pieţelor emergente, urmând ca importanţa noastră în indice să ajungă la 10,26% până în noiembrie 2021, conform simulărilor agenţiei de rating.

În debutul ultimei luni a anului, pieţele internaţionale oscilează pe de o parte între ştirile privind evoluţia pandemiei de Covid-19 cu restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii sale şi a progreselor privind vaccinul, pe de altă parte.

Craig Fehr, CFA, analist la Edward Jones Investments, a scris în raportul său de la finele săptămânii trecute: "Cu toate că vom continua să suportăm, în lunile următoare, provocările date de creşterea numărului de cazuri şi a închiderilor unor zone, creşterile din piaţa de capital reflectă aşteptările privind revenirea economică post-vaccin de anul viitor şi după acesta".

Pentru ţara noastră urmează alegerile parlamentare de duminică cu potenţiale efecte asupra pieţei de capital, în condiţiile în care, recent, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat că imediat după schimbarea majorităţii din Parlament vor fi înlăturate barierele care opresc capitalizarea companiilor de stat prin bursă.

Este vizată Legea 173/2020, lansată la iniţiativa PSD, prin care este interzisă înstrăinarea de acţiuni ale statului pentru o perioadă de doi ani, în condiţiile în care Guvernul plănuise listarea la bursă a unui pachet din Hidroelectrica, una dintre cele mai valoroase companii din România.

Rămâne de văzut care va fi rezultatul alegerilor, dacă şi când producătorul de energie alături de alte companii deţinute de stat vor ajunge la BVB.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Enron - The Biggest Fraud in History

    1. bun documentarul!

      Poate invata si ASF sau gainarii ce manipuleaza bursa ceva din el. 

      Cat si pionii ce joaca orbeste sau la dictarea manipulatorilor! 

    "Rezultatele pozitive ale testelor vaccinurilor împotriva coronavirusului dezvoltate de Pfizer şi BioNTech, Moderna şi AstraZeneca au fost principalul motor al aprecierii pieţelor"

    Sigur că da, au urcat piețele la cer din motive de vaccin.

    Am un feeling de "decembrie ultimul bal" și că anul bursier 2021 va fi foarte asemănător cu 2009. 

    1. Vedem in vara - toamna 2021

      Cu politicile de panicare prin vaccinare fortata! 

      Felul in care va reactiona piata reala la acest vaccen va propaga pe fir un soc maxim si in financiar 2021-2023.... 

      Cand toti cred ca raul trece... tocmai atunci vine ultima cazatura inainte de o alta crestere sanatoasa! 

      Bataia in piata se da mai mult pe lichiditatea ce nu vrea sa se miste (acolo unde vor bancile centrale) prin viitoare bail-inuri sa vezi distractie in piata. 

      Ps: lichiditatea financiara e una lichiditatea pietei reale e alta (am tinut sa precizez sa nu induc in eroare). 

      Queiul financiar e pt toxicitatea blantelor dar... simultan unele balante raman nule.

      Caci jocul financiar are suma zero (nula) unde cineva tre sa piarda mereu scaunul camd muzica se opreste. 

      Atat timp cat nu apar date dezastruoase din economia reala, merge bine cu vaccinul si alte forme de investitii au randamente mai mici, vad riscuri mici sa avem caderi mari in burse. Bursele au crescut si pentru ca nu exista alternative de plasament. Acum ... cine stie cat o sa tina ..

    we're dancing on thin air here

    prevad o corectie in perioada dec20/ian21 - pana in martie/aprilie 2021 

    nu va fi un nou lower low fata de martie 2020, deci stati calmi 

    voi alegeti daca vindeti inainte de corectie si recumparati sau daca doar acumulati

    acum se vede cine are strategii (parte de bani in cash , parte in burse) si cine nu are strategii (totul in cash sau totul in burse).  

    1. pe scurt - viziunea mea:

      dec 20- apr 21 : 

      bearish piete de capital 

      bullish usd (atentie la dxy 88.40 - suport MARE ....daca e pierdut urmeaza prin vara sa vedem dxy la valori nebune gen 74-75 dxy) 

      bearish euro 

      dxy 88.40 inseamna (cu aproximatie):

      eur/usd 1.245-1.255

      usd/ron 3.91-3.93 

      Ok, dar pe ce te bazezi vand spui dec - apr bearish pt pietele de capital?

      Și eu văd o corecție in perioada decembrie 2020 - martie 2021 dar mai vad încă o corecție cumulativă multianuală, ceva gen 2009, deci va rezulta un nou minim în 2022.

      Așa arată graficul - un H&S bearish (suntem la al doilea umăr) după ce va forma un nou lower high in acea zona, urmează coborârea. Băncile vor anunța creditele neperformante (fostele credite amânate la plata) precum și noi provizioane pentru noile amânări la plata până în iunie 2021 ambele cu efecte negative în bilanțul băncilor.

      In plus își bagă și BNR coada și va cere băncilor înăsprirea condițiilor de creditare, ceea ce va bloca și mai mult creditarea.

      Cursul euro sus va îngreuna plata ratelor. 

      al doilea brat al W-ului in urma unui eveniment care apare prin ianuarie si e detectat in februarie 2021 ...hai sa-l numim covid-21 , de exemplu ... si care nu va fi sensibil la toate vaccinurile produse.

      urmareste Feb 2021 si urmareste aparitia termenului vehiculat Covid 21. 

      p.s. nu ascultati de ce zice Cristian - nu are sens ( "o corecție cumulativă multianuală" - suna bine dar nu inseamna nimic) . Probabil a facut o gluma.  

      Nu a facut nicio gluma! Scrie prostii, ca deobicei!

      Corectie cumulativa inseamna corectarea trendului multianual care inca n-a facut un minim ci doar un lower high, pe care l-a remarcat toata lumea.. El va fi urmat de un lower low adica sub minimul anual din 2019 si 2020 aflate cam in aceeasi zona. Aceasta corectie nu are legatura cu vaccinul, e pur tehnica si reflecta in buna masura bilantul bancilor si starea economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb