Nomura: Criza din Grecia va avea consecinţe semnificative în România şi Bulgaria

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iunie 2011

Nomura: Criza din Grecia va avea consecinţe semnificative în România şi Bulgaria

Situaţia din Grecia va produce efecte în România şi Bulgaria, având în vedere faptul că subsidiarele băncilor elene au redus creditarea, precizează raportul instituţiei de credit japoneză Nomura, publicat parţial pe un blog al cotidianului "Financial Times" (FT).

Clauzele "Iniţiativei de la Viena", acordul încheiat în 2009, care obliga băncile-mamă ale instituţiilor de credit din România să-şi susţină subsidiarele şi să nu retragă capital, s-au inversat în cazul grupurilor financiare elene, notează banca japoneză şi jurnaliştii FT.

"În prezent, subsidiarele româneşti finanţează deja de ceva timp băncile-mamă din Grecia", potrivit analizei Nomura.

Împrumuturile acordate de subsidiarele greceşti de la noi băncilor mamă au contribuit la aprecierea leului, din ultima perioadă, şi au redus din lichiditatea de pe piaţa româneas-că, se arată în raport.

"Mai exact, BNR a folosit aceste ieşiri ca metodă de consolidare a monedei printr-un control relaxat al politicii valutare", notează Nomura.

De aici reiese că fluxul de capital indicat de "Iniţiativa de la Viena" curge în direcţia opusă, în timp ce, la nivel oficial, se presupune că băncile elene sunt încă angajate să-şi menţină expunerea pe Europa de Est.

O nouă "Iniţiativă de la Viena", despre care se vorbeşte deja în Europa, ar obliga băncile elene să-şi menţină angajamentele faţă de subsidiarele din Europa emergentă chiar şi în cazul unei crize severe pe piaţa autohtonă. O asemenea decizie ar fi greu de impus, plasând noi poveri pe un sistem bancar elen deja "foarte stresat".

Banca Nomura înaintează mai multe scenarii, privind consecinţele crizei din Grecia pentru România şi Bulgaria.

Cel mai puţin negativ scenariu ar fi reducerea severă a creditării acordate de subsidiarele din România şi Bulgaria ale băncilor elene, ca urmare a cerinţelor tot mai mari de finanţare din partea băncilor-mamă. Acest scenariu este "anti-creştere" pentru cele două ţări şi a început deja să se dezvolte, susţine banca japoneză.

Un alt scenariu este acela ca băncile elene să fie nevoite să retragă capital de la subsidiare ca să-şi consolideze situaţia financiară.

"Ieşirea de capital cauzează probleme pentru balanţa de plăţi, necesitând utilizarea rezervelor sau, în cazul României, accesarea fondurilor din acordul stand-by de precauţie", se arată în raportul Nomura.

O altă soluţie de salvare pentru băncile greceşti ar fi retragerea sprijinului pentru subsidiare şi intrarea acestora în default (n.r. incapacitate de plată), caz în care Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi guvernele din România şi Bulgaria ar fi nevoite să intervină şi să naţionalizeze companiile sau să le consolideze în România pentru a absorbi operaţiunile.

Cel mai pesimist scenariu anticipat de Nomura este intrarea în default a băncilor elene, care ar retrage sprijinul şi capitalul de la subsidiarele locale şi ar declanşa o lichidare de urgenţă a activelor din Europa de Est. Chiar şi în cazul naţionalizării băncilor elene pentru evitarea falimentului, guvernul de la Atena nu va fi interesat să sprijine subsidiarele din România şi Bulgaria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb