Programul RO25 "Combaterea Sărăciei", susţinut prin fonduri norvegiene, a avut miercuri o conferinţă, unde a fost prezentat impactul progreselor făcute în urma proiectelor finanţate, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Cele şase proiecte urmăresc să ajute o serie de comunităţi aflate la limita sărăciei, prin încurajarea educaţiei timpurii a copiilor cu vulnerabilităţi sociale, prevenirea abandonului şcolar, sprijinirea antreprenoriatului social, asistenţa juridică şi medicală, locuinţe sociale, centre comunitare şi furnizarea de pachete de servicii sociale, precum şi alte tipuri de activităţi similare menite să contribuie la reducerea disparităţilor sociale.
Conferinţa ce a avut loc ieri a adus în prim plan, prin mărturiile beneficiarilor direcţi sau ale echipelor de proiect, impactul produs prin proiectele finaţate, atât la nivel micro (familie, şcoala), cât şi la macro (comunitate, regiune).
Promotorii celor şase proiecte sunt: UNICEF România, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Roma Educational Fund România, Armata Salvării România, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale şi Primăria oraşului Oslo. Aceştia au prezentat poveştile comunităţilor implicate în aceste proiecte, transmite comunicatul.
Conferinţa a fost precedată de o vizită în cadrul a două comunităţi care primesc sprijin norvegian: magazinul şi depozitul social SALVATtex şi grădiniţa din Căzăneşti, care este una dintre cele 14 grădiniţe (din 11 localităţi, din 6 judeţe) implicate în proiectul "Pe locuri, fiţi gata, start!", dezvoltat de Roma Education Fund România.
La un an de la începerea implementării proiectelor, acestea sunt încă în curs de desfăşurare şi se prezintă astfel:
-Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, prin proiectul său, Pata-Cluj, urmăreşte reintegrarea socială şi construirea de locuinţe pentru 300 de familii din comunitatea marginalizată de romi care locuieşte pe groapa de gunoi a oraşului Cluj-Napoca, Pata-Rât. Cele 18 hectare pe care se află groapa de gunoi din Pata-Rât au devenit casă pentru aceste 300 de familii rome ce au fost evacuate din Cluj în 2010.
-În Bacău, UNICEF, împreună cu profesionişti comunitari- asistenţi sociali, mediatori şcolari, asistenţi medicali- identifică, asistă şi monitorizează copiii aflaţi la limita sărăciei şi prin intermediul pachetului lor de servicii integrate, urmăresc să asiste peste 54,000 de copii şi pe familiile acestora.
-Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale vizează comunităţi rome unde şcoala este la mai mult de 30 de minute de mers pe jos faşă de comunitate, comunităţi rome cu sau fără acces la electricitate, sau expuse unor riscuri de mediu cunoscute, existenţa sau lipsa asistenţilor medicali comunitari în comunităţile rome.
-Primăria oraşului Oslo oferă asistenţă pentru rezolvarea celor mai frecvent întâlnite probleme în lucrul cu comunităţile sărace din Timişoara şi Craiova printr-un transfer de know-how.
În perioada 2009-2014, Norvegia a contribuit cu 1,75 miliarde de euro, granturile fiind disponibile pentru ONG-uri, instituţii de cercetare şi academic, cât si pentru sectoarele publice şi private din 16 state membre UE, încheie comunicatul.
1. despre proiectul de la Pata Rât
(mesaj trimis de Camelia Badea în data de 23.04.2016, 20:46)
Stimată dnă Pană, vă rog să corectați informațiile despre proiectul derulat de ADIZMC în Pata Rât. Proiectul Pata-Cluj se adresează celor 300 de familii mutate în Pata Rât de-a lungul a peste 40 de ani, ultimele evacuări fiind realizate în 2010. Locuințele sociale ce vor fi construite în proiect vor fi însă pentru numai 32 de familii. Mulțumesc!