"Cu 46 de ani în urmă, cea mai mare revoluţie a secolului al XX-lea a avut loc în Iran, iar iranienii au reuşit să depăşească interferenţele asemănătoare colonialismului. De fapt, iranienii s-au revoltat împotriva unor nemulţumiri profund înrădăcinate cauzate de o monarhie despotică ce nu respecta drepturile omului şi libertăţile fundamentale, precum şi împotriva unui pseudo-colonialism umilitor care intervenea în toate aspectele guvernării şi vieţii publice din Iran.
Pe 10 februarie 2025 s-a sărbătorit cea de-a 46-a aniversare a victoriei Revoluţiei Islamice din Iran şi Ziua Naţională a Republicii Islamice Iran. Iranienii au celebrat această zi în întreaga ţară. Zilele naţionale sunt, de obicei, dedicate datei "independenţei" sau "transformărilor politice şi sociale semnificative". Prima variantă este aproape irelevantă în cazul Iranului, deoarece ţara a fost dintotdeauna independentă şi nu are o "Zi a Independenţei". Iranul este una dintre cele mai vechi ţări din lume, datând din anul 3200 î.Hr.
A. Realizările Iranului
Încă de la începuturile Revoluţiei, Republica Islamică a fost confruntată cu numeroase provocări semnificative, dar a reuşit să prospere şi să obţină realizări impresionante datorită rezilienţei, rezistenţei şi determinării naţiunii iraniene în diverse domenii precum sănătatea şi tratamentele medicale, educaţia şi alfabetizarea, ştiinţa şi tehnologia, drepturile omului, securitatea şi apărarea. Iranul se numără acum printre ţările de top în domenii ştiinţifice precum nanotehnologia şi biotehnologia. În prezent, există 3,2 milioane de studenţi la universităţile iraniene, dintre care 50% sunt femei, ceea ce indică o participare efectivă a femeilor şi un echilibru de gen acceptabil în învăţământul superior. De asemenea, ponderea femeilor şi a minorităţilor în funcţiile de conducere guvernamentală a crescut semnificativ, în conformitate cu politica de implicare a tuturor sectoarelor societăţii în procesele de guvernare.
Iranul este a doua ţară musulmană în producţia ştiinţifică. Ţara noastră este acum un lider global în producerea izotopilor medicali folosiţi în tratarea cancerului şi a bolilor neurologice. În ultimii ani, tinerii oameni de şde ni iranieni au lansat cel puţin 10 sateliţi pe orbită folosind tehnologie proprie. În 2024, Iranul avea aproape 10.000 de firme bazate pe cunoaştere, 59 de parcuri ştiinţifice şi tehnologice şi 350 de centre de inovaţie.
În ultimele patru decenii, Indicele Dezvoltării Umane (HDI) al Iranului s-a îmbunătăţit constant datorită politicilor de justiţie socială şi reducere a sărăciei, precum şi planurilor de dezvoltare pe termen lung. Republica Islamică Iran a construit şi extins infrastructuri esenţiale şi servicii de bază, precum drumuri, transport, sănătate, educaţie şi telecomunicaţii, chiar şi în zonele rurale şi mai puţin dezvoltate.
Astăzi, Iranul este printre cele mai avansate ţări în multe domenii ştiinţifice şi economice. Iranul ocupă locul 15 în medicină, locul 7 în domeniul farmaceutic şi locul 15 în producţia ştiinţifică. În domeniul aerospaţial, Iranul se situează pe locul 13 la nivel mondial. De asemenea, ocupă locul 9 în lansările de sateliţi, locul 8 în nanotehnologie şi locul 13 în infrastructura de telecomunicaţii.
În ultimii cinci ani, valoarea produselor biotehnologice iraniene s-a triplat, ajungând la 3 miliarde de dolari. Realizările de pionierat includ colonizarea organismelor vii şi crearea mai multor animale transgenice. Mai mult decât atât, Iranul a reuşit să cultive ţesut uman pe animale transgenice, realizând primul transplant de ficat transgenic. Diversele companii iraniene din domeniul nanotehnologiei au revoluţionat industrii precum alimentaţia, medicina, electronica, securitatea naţională, aerospaţială, calculatoarele şi energia prin progrese inovatoare.
Iranul a stăpânit cu succes tehnologia ciclului complet al combustibilului nuclear, precum şi producţia de radiofarmaceutice esenţiale. În plus, a făcut progrese semnificative în domeniul laserelor nucleare, al sistemelor sofisticate de numărare nucleară şi al altor tehnologii avansate.
Pe lângă toate acestea, Iranul se află în prezent în era celei de-a Cincea Revoluţii Industriale (5IR), care coincide simbolic cu iniţialele Iranului (IR). Iranul îşi propune să integreze Inteligenţa Artificială (AI) în guvernare şi viaţa de zi cu zi. În acest scop, Iranul a adoptat o Strategie Naţională privind AI şi a inaugurat Organizaţia Naţională pentru Inteligenţă Artificială pe 23 iulie 2024. Această iniţiativă are drept scop plasarea Iranului printre ţările de top care utilizează AI în guvernare, economie digitală şi antreprenoriat.
B. Politica externă a Iranului
Principalele obiective ale politicii externe ale Iranului sunt asigurarea intereselor naţionale, protejarea securităţii naţionale şi extinderea diplomaţiei economice. Republica Islamică Iran continuă să promoveze pacea şi stabilitatea regională prin dialog şi cooperare.
În ultimul an, preşedintele Ebrahim Raisi a fost martirizat într-un accident aerian. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Ulterior, naţiunea iraniană l-a ales pe preşedintele Pezeshkian, care a preluat mandatul pe 31 iulie 2024.
În contextul unei politici externe proactive, Iranul şi-a consolidat relaţiile cu organizaţii regionale precum BRICS, Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, ECO şi D-8, având ca obiectiv dezvoltarea unei regiuni mai prospere pentru toţi.
Iranul rămâne angajat în respectarea drepturilor omului, în conformitate cu Constituţia sa şi tratatele internaţionale la care este parte. Drepturile fundamentale includ libertatea de exprimare şi dreptul la întruniri paşnice, dar, conform dreptului internaţional, Iranul este hotărât să asigure ordinea publică şi să prevină orice acţiune ce ar putea ameninţa securitatea naţională.
Iranul consideră intervenţia puterilor externe în Orientul Mijlociu drept o sursă de conflict şi rămâne ferm în susţinerea securităţii regionale şi a drepturilor palestinienilor.
C. Iran şi România
Relaţiile de prietenie dintre Iran şi România sunt vechi şi solide. Anul trecut, cele două ţări au sărbătorit 122 de ani de relaţii diplomatice. În domeniul economic, Iranul şi România au avut mereu relaţii comerciale bune, iar schimburile bilaterale au ajuns la 174 milioane de dolari în primele zece luni ale anului 2024. Iranul îşi exprimă dorinţa de a colabora mai strâns cu România în agricultură, energie şi tehnologie şi de a atrage investiţiile companiilor româneşti.
Iranul reafirmă dorinţa de dialog şi dezvoltare a relaţiilor bilaterale, sperând la o prietenie durabilă între cele două naţiuni şi la pace, prosperitate şi fericire pentru popoarele lor".
Opinia Cititorului