Nou cutremur cu magnitudinea de 6,7 în Nepal şi India

Internaţional / 26 aprilie 2015



Nou cutremur cu magnitudinea de 6,7 în Nepal şi India


Actualizare 15:03 FMI este gata să evalueze necesarul de finanţare al statului Nepal

FMI este gata să trimită o echipă în Nepal, pentru evaluarea necesarului de finanţare, în timp ce guverne, companii private şi grupuri umanitare s-au mobilizat să sprijine acest stat după cel mai grav cutremur produs în ultimele opt decenii, transmite Bloomberg.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, şi-a exprimat "profunda simpatie" faţă de populaţia nepaleză şi a afirmat într-un comunicat că va colabora cu Banca Mondială, Banca Asiatică pentru Dezvoltare şi alte agenţii, pentru acordarea de ajutor.

Organizaţii importante precum Oxfam, Save the Children şi Unicef au publicat apeluri pentru sprijinirea Nepalului, pe site-urile proprii, iar reţelele de socializare abundă în imagini cu distrugerile provocate de cutremur.

Unicef oferă provizii, inclusiv tablete de purificare a apei, truse igienice şi suplimente nutritive, colaborând cu guvernul şi alţi parteneri din Nepal pentru a acoperi nevoile imediate ale copiilor.

Guvernul american a alocat deja fonduri iniţiale de sprijin de 1 milion de dolari, sumă egală cu cea oferită de gigantul din sectorul tehnologiei Google. Un director din cadrul Google şi-a pierdut viaţa într-o alunecare de teren pe muntele Everest, iar compania încearcă să aducă acasă alţi trei angajaţi. Circa 18 străini au murit după o avalanşă pe Everest, potrivit CNN.

Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională din Statele Unite şi China vor trimite echipe de asistenţă în caz de dezastru.

Sprijinul cel mai important vine însă din partea Indiei, care trebuie să dea ajutor şi propriilor cetăţeni din nordul ţării, afectat la rândul său de cutremur, unde circa 34 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Cutremurul a provocat pagube majore în regiuni dens populate din Nepal şi a zdruncinat clădiri din India, Tibet şi Bangladesh.

Autorităţile nepaleze au solicitat echipe medicale şi de salvare, a spus secretarul indian de Externe, S. Jaishankar.

India a trimis deja în Nepal un avion militar, personal de management al dezastrelor, câini de căutare, echipamente şi experţi în clădiri prăbuşite.

Dezastrul a atras condoleanţe şi promisiuni de ajutor din partea liderilor mondiali.

Premierul britanic David Cameron şi ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier au spus că ţările lor sunt gata să facă tot posibilul pentru a ajuta.

Singapore şi Israel vor trimite la rândul lor echipe de salvare şi alte ajutoare.

---

Actualizare 13:25 Iohannis îşi exprimă solidaritatea faţă de victimele cutremurului

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis duminică un mesaj în care îşi exprimă "compasiunea şi solidaritatea faţă de persoanele afectate de cutremurul din Nepal" şi adresează "sincere condoleanţe familiilor îndurerate".

"Îmi exprim compasiunea şi solidaritatea faţă de persoanele afectate de cutremurul din Nepal. În aceste momente de adâncă tristeţe, transmit sincere condoleanţe familiilor îndurerate. România se alătură statelor lumii care şi-au exprimat solidaritatea faţă de autorităţile din Nepal şi din celelalte ţări afectate", se spune în mesajul postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

---

Actualizare 13:15 MAE: Au fost identificaţi 19 români, care sunt în afara oricărui pericol

MAE a anunţat duminică că, după cutremurul din Nepal, au fost identificaţi 19 cetăţeni români, care au fost contactaţi şi se află în afara oricărui pericol.

Până la acest moment misiunea diplomatică a României din zonă "nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victime", a precizat MAE.

---

Actualizare 11:09

Alpinistul român Alex Găvan, pe Twitter: Replica a declanşat trei avalanşe

Un nou cutremur puternic s-a produs duminică în India şi Nepal, fiind zdruncinate clădirile la New Delhi şi declanşând noi avalanşe în Everest, relatează Reuters.

Potrivit United States Geological Survey, această replică a avut magnitudinea de 6,7, după primul cutremur de 7,9 ce a lovit sâmbătă regiunea şi în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 2.000 de persoane.

"Un alt cutremur, este o replică chiar acum", a declarat telefonic alpinistul indian Arjun Vajpai de la tabăra de bază de pe Muntele Makalu, 20 km de Everest. Potrivit Reuters, în convorbirea telefonică se puteau auzi ţipete şi zgomotul unei avalanşe.

La tabăra de bază a plecărilor spre Muntele Everest, alpinistul român Alex Găvan a anunţat într-un mesaj pe Twitter că replica a declanşat trei avalanşe, notează Reuters.

---

Actualizare 10:52 Bilanţul a ajuns la peste 2.000 de morţi, potrivit unor surse oficiale

Cel puţin 2.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 ce a devastat sâmbătă Nepalul, potrivit unui ultim bilanţ global, au anunţat responsabili nepalezi şi din ţări vecine, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei nepaleze, Kamal Singh Ban, a declarat că 1.953 de persoane au murit numai în Nepal. În India, autorităţile au anunţat 53 de morţi. Potrivit presei oficiale chineze, 17 persoane şi-au pierdut viaţa în Tibet în urma seismului.

Bilanţul morţilor după cutremurul din Nepal ar putea ajunge la 4.500, de trei ori mai mult decât estimarea actuală, a declarat ministrul nepalez al informaţiilor Minendra Rijal, citat de agenţia DPA.

---

Actualizare 10:34 MAE: Cei 10 cetăţeni români identificaţi în Nepal, printre care patru alpinişti, sunt bine

Ministerul de Externe a informat, sâmbătă seara, că toţi cei 10 cetăţeni români, şase turişti şi patru alpinişti, identificaţi în Nepal, unde s-a produs un seism cu magnitudinea 7,9, sunt "bine".

Vicepreşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă a informat că doi alpinişti români, aflaţi pe versant în momentul producerii avalanşei provocate de cutremur, "sunt bine şi în prezent se află în tabăra numărul 1 din Nepal", potrivit unui comunicat MAE cu informaţii actualizate la ora 21.00, ora României, în legătură cu situaţia cetăţenilor români din Nepal.

Familiile celor doi au fost informate de acest lucru de liderul grupului de expediţie, mai anunţă MAE, precizând că cei doi alpinişti fac parte din grupul de patru care s-a aflat pe versant în momentul producerii avalanşei. Până acum, nu se reuşise stabilirea unui contact cu ei, în timp ce despre ceilalţi doi se ştia din cursul zilei că sunt în siguranţă.

MAE informează că, până în prezent, au fost identificaţi în Nepal 10 cetăţeni români, şase turişti şi cei patru alpinişti menţionaţi, şi că toţi "sunt bine".

Cei patru alpinişti români aflaţi într-o expediţie pe muntele Everest, în timul producerii unei avalanşe, sunt Alex Găvan, Teofil Vlad, Justin Ionescu şi Zsolt Torok.

Alex Găvan este de părere că singurii îngeri păzitori sunt, în aceste momente, elicopeterele. El a precizat că acum este "un timp al acţiunii".

"Există un timp pentru a acţiona şi un timp pentru a vorbi. De această dată suntem în prima situaţie. Orice declaraţie făcută în această situaţie nu poate nici să îi aducă înapoi pe cei care au murit şi nici să îi ajute pe toţi cei care sunt acum într-o situaţie de urgenţă. În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele, care sunt aşteptate mâine la prima oră, daca vremea permite, precum şi toţi cei care vor avea grijă de cei răniţi în această noapte. Orice alte cuvinte ar însemna pentru mine o lipsă de respect faţă de marea amărăciune şi marea durere pe care le trăiesc oamenii. Acesta este un timp al acţiunii", este ultimul mesaj transmis de Alex Găvan, prin intermediul echipei sale de comunicare.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, Găvan a reuşit să scrie pe Twitter că a fost o "avalanşă uriaşă" şi că multe persoane se aflau pe munte. "Tabăra de bază de pe Everest cutremur uriaş, apoi avalanşă de pe Pumori", a scris alpinistul român. "Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe persoane se află pe munte", a adăugat Găvan.

El a revenit ulterior cu un nou mesaj pe Twitter, în care face apel să fie trimise elicoptere pentru transportarea răniţilor de pe Everest.

"Am ajutat la căutarea şi salvarea victimelor dintr-o vastă zonă devastată. Mulţi morţi. Mult mai mulţi răniţi. Mulţi vor muri" dacă nu sunt transportaţi cu elicopterele de urgenţă, a avertizat Găvan.

Alex Găvan s-a aflat, sâmbătă dimineaţă, în momentul producerii avalanşei din Everest, în Tabăra de Bază de pe Everest. Aceasta este comună pentru Lhotse şi Everest. El a reuşit să se salveze, iar acum contribuie la operaţiunile de salvare a răniţilor.

"Sunt în Tabăra de Bază Avansată. Am simţit cutremurul. Sunt bine. Aici e ok. S-a format însă o mare crevasă spre North Col. Chinezii vor coborî câteva zile de pe munte. Eu voi coborî mâine în Tabăra de Bază", a anunţat Teofil Vlad, potrivit unui mesaj postat pe contul de Facebook al Everest 2015 Expedition.

---

Actualizare 09:51 Pe Everest, bilanţul a ajuns la 14 morţi (sursă oficială)

Paisprezece persoane au fost ucise pe muntele Everest într-o avalanşă declanşată de cutremurul ce a devastat Nepalul sâmbătă, potrivit unui nou bilanţ care ar putea creşte în continuare, a declarat duminică un responsabil nepalez, citat de AFP.

"Paisprezece decese au fost confirmate până acum. Ne temem că bilanţul ar creşte", a declarat Gyanendra Kumar Shrestha, un responsabil al departamentului de turism din Nepal. "Încercăm să trimitem la faţa locului elicoptere".

---

Zeci de clădiri prăbuşite, un bilanţ al victimelor de peste 1.400 de persoane care continuă să crescă şi oameni prinşi sub dărâmături, sunt rezultatele seismului de 7,9 grade pe scara Richter care a lovit sâmbătă dimineaţa Nepalul şi nordul Indiei. Acesta este cel mai puternic seism înregistrat în această zonă a lumii în ultimii 81 de ani.

În 1934, un cutremur cu magnitudinea de 8,3 grade pe scara Richter a ucis peste 8.500 de oameni în Nepal.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu, capitala Nepalului. Valea Kathmandu este cea mai populată regiune a Nepalului, cu o populaţie de 2,5 milioane de locuitori. Cutremurul a fost resimţit puternic şi în India şi Pakistan.

Ministrul nepalez de finanţe Ram Sharan Mahat a anunţat pe Twitter că potrivit datelor furnizate de armata nepaleză peste 1.457 de persoane au murit în urma cutremurului produs sâmbătă cu magnitudinea de 7,9, relatează agenţia DPA.

Guvernul nepalez a declarat stare de urgenţă în zonele afectate de puternicul seism care a lovit Nepalul, solicitând asistenţă umanitară comunităţii internaţionale, potrivit DPA, iar Guvernul de la Kathmandu a decis deja să deblocheze 5 milioane de dolari ca ajutor de urgenţă pentru persoanele sinistrate.

Statele Unite au anunţat că vor trimite ajutoare umanitare în valoare de 1 milion de dolari.

Preşedintele francez François Hollande a anunţat sâmbătă că ţara sa este pregătită să răspundă cererii de asistenţă din partea Nepalului şi a exprimat solidaritatea Franţei cu poporul şi autorităţile nepaleze, potrivit AFP.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,9 produs sâmbătă în Nepal a provocat avalanşe pe Muntele Everest, numeroşi alpinişti fugind la adăpost. Alpinistul român Alex Găvan, care se află în zonă, a anunţat pe Twitter că nu a fost rănit.

"Tabăra de la baza Everestului cutremur uriaş apoi avalanşă de pe Pumori", a scris alpinistul român Alex Găvan pe Twitter. "Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte", a adăugat Găvan.

Ambasada României la New Delhi a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile competente nepaleze, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare privind posibila existenţă printre victime a unor persoane de cetăţenie română, respectiv pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români potenţial afectaţi, potrivit MAE.

Până la acest moment, misiunea diplomatică nu a primit nicio solicitare de sprijin consular din partea cetăţenilor români aflaţi in zona afectată şi nici vreo confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victime.

MAE precizează că pe baza raportărilor acestora şi a demersurilor Departamentului Consular din Centrala MAE va reveni cu detalii şi informaţii actualizate privind evoluţia cazului.



Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb