Nou maxim al tuturor timpurilor pe piaţa ţiţeiului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 martie 2008

Preţul petrolului brut a înregistrat, în ultima zi a săptămânii trecute, la New York, un nou record maxim istoric, însă, ulterior, a mai pierdut teren, ca reacţie la publicarea datelor oficiale privind evoluţia pieţei americane a muncii. Dacă ascensiunea iniţială a fost determinată de deprecierea dolarului, declinul care a urmat a avut la bază ideea reducerii cererii de combustibili din SUA (cel mai mare consumator mondial de energie), ca reacţie la creşterea numărului şomerilor. În luna februarie, Statele Unite au pierdut 63.000 de locuri de muncă, potrivit cifrelor publicate vineri, de Departamentul Muncii. Scăderea este cea mai mare înregistrată după luna martie 2003.

Cotaţia ţiţeiului brut cu livrare în aprilie a fost de 105,15 dolari/baril vineri, în încheierea şedinţei bursiere de la New York Mercantile Exchange, mai mică cu 32 de cenţi faţă de ziua anterioară. În cursul sesiunii de vineri, preţul a urcat până la 106,54 dolari/baril - nivelul maxim al tuturor timpurilor. Săptămâna trecută, preţul petrolului a crescut cu 3,3%, iar, faţă de anul anterior, cotaţia este cu 70% mai mare.

La ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în aprilie a avut o cotaţie de 102,38 dolari/baril, în scădere cu 23 de cenţi. Anterior, la Londra a fost înregistrat, de asemenea, recordul maxim istoric: 103,98 dolari/baril.

Analiştii cred că cifrele privind situaţia locurilor de muncă din SUA vor avea un impact negativ asupra cererii de ţiţei, iar, la un anumit punct, ştirile de acest gen, precum şi creşterea stocurilor de petrol ori declinul cererii de combustibili vor determina scăderea preţurilor de pe piaţa de profil.

Cererea de combustibili din SUA a fost, în medie, de 20,6 milioane de barili pe zi în ultimele patru săptămâni, în scădere cu 3,4% faţă de anul anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb