Preţul petrolului brut a înregistrat, în ultima zi a săptămânii trecute, la New York, un nou record maxim istoric, însă, ulterior, a mai pierdut teren, ca reacţie la publicarea datelor oficiale privind evoluţia pieţei americane a muncii. Dacă ascensiunea iniţială a fost determinată de deprecierea dolarului, declinul care a urmat a avut la bază ideea reducerii cererii de combustibili din SUA (cel mai mare consumator mondial de energie), ca reacţie la creşterea numărului şomerilor. În luna februarie, Statele Unite au pierdut 63.000 de locuri de muncă, potrivit cifrelor publicate vineri, de Departamentul Muncii. Scăderea este cea mai mare înregistrată după luna martie 2003.
Cotaţia ţiţeiului brut cu livrare în aprilie a fost de 105,15 dolari/baril vineri, în încheierea şedinţei bursiere de la New York Mercantile Exchange, mai mică cu 32 de cenţi faţă de ziua anterioară. În cursul sesiunii de vineri, preţul a urcat până la 106,54 dolari/baril - nivelul maxim al tuturor timpurilor. Săptămâna trecută, preţul petrolului a crescut cu 3,3%, iar, faţă de anul anterior, cotaţia este cu 70% mai mare.
La ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în aprilie a avut o cotaţie de 102,38 dolari/baril, în scădere cu 23 de cenţi. Anterior, la Londra a fost înregistrat, de asemenea, recordul maxim istoric: 103,98 dolari/baril.
Analiştii cred că cifrele privind situaţia locurilor de muncă din SUA vor avea un impact negativ asupra cererii de ţiţei, iar, la un anumit punct, ştirile de acest gen, precum şi creşterea stocurilor de petrol ori declinul cererii de combustibili vor determina scăderea preţurilor de pe piaţa de profil.
Cererea de combustibili din SUA a fost, în medie, de 20,6 milioane de barili pe zi în ultimele patru săptămâni, în scădere cu 3,4% faţă de anul anterior.