Nou maxim pentru moneda europeană

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 septembrie 2011

Nou maxim pentru moneda europeană

Dealer: Investitorii americani au cumpărat, speculativ, euro, ca să deprecieze leul

Euro a atins, ieri, un nou vârf al anului, câştigând teren în raport cu moneda naţională. Banca Naţională a României (BNR) a afişat, ieri, un curs de referinţă de 4,2940 lei/euro, în urcare cu 0,54 bani, faţă de şedinţa anterioară.

Un nivel mai ridicat al monedei europene s-a înregistrat pe 16 decembrie 2010, când BNR a afişat o paritate de 4,2953 lei/euro.

Un dealer din piaţă ne-a declarat că, în curs-ul serii de miercuri, au existat presiuni asupra leului: "A fost aseară (n.r. miercuri seară) ceva lume americană care a cumpărat speculativ euro, pentru ca paritatea euro/leu să treacă de pragul de 4,3 unităţi. În cursul zilei de astăzi (n.r. joi), euro a testat de câteva ori pragul de 4,3 lei".

Dealerul ne-a mai precizat că spre finalul şedinţei de tranzacţionare de ieri, lucrurile au revenit la normal, adică s-a reîntors sentimentul pozitiv în piaţă. În jurul orei 16.45, moneda europeană era tranzacţionată la 4,2750 lei - 4,2790 lei, potrivit sursei citate.

Dealerul a adăugat că pe termen scurt este imposibil ca euro să ajungă la 4,3 lei şi că varianta de 4,25 lei/euro este mult mai plauzibilă.

În schimb, un alt dealer este de părere că nu poate fi vorba despre un atac speculativ pe leu, iar scăderea leului faţă de euro este redusă. Dealerul ne-a declarat că, în ultima săptămână, leul s-a depreciat cu 1%, în timp ce monedele ţărilor vecine au cunoscut scăderi de 4-5%. În plus, volumele de tranzacţionare sunt normale, a mai adăugat dealerul. Ceea ce se întâmplă cu leul este în ton cu ceea ce se întâmplă în regiune, a adăugat dealerul.

Alte surse din piaţă susţin că deprecierea leului nu este una majoră, ci este o reacţie a crizei şi are legătură cu expunerea pe Grecia, în regiune. Sursele citate ne-au declarat că, în piaţă, există cerere de euro: "Jucătorii din piaţă au nevoie de euro şi cumpără această monedă împotriva altor valute".

Laurian Lungu, managing partner la "Macroanalitica", ne-a precizat că în prezent, orice volatilitatea care se situează puţin peste nivelul normal este percepută ca fiind un atac speculativ.

"Sunt vremuri tulburi, dar nu cred că poate fi vorba despre un atac speculativ asupra leului", ne-a declarat domnia sa.

Laurian Lungu ne-a explicat că atacul speculativ se produce atunci când există discrepanţe între nivelul cursului şi fundamentele macroeconomice, dar dezechilibrele macroeconomice de la noi sunt relativ sub control, iar cursul reflectă fundamentele macroeconomice.

De la începutul anului şi până în prezent, euro s-a întârit în raport cu leul cu 0,56%.

În timp ce faţă de euro, leul a scăzut, faţă de dolar a câştigat teren. BNR a afişat, ieri, un curs de referinţă de 3,1127 lei/dolar, cu 2,19 bani mai redus faţă de cotaţia anterioară.

De asemenea, francul elveţian (CHF) s-a depreciat în raport cu leul. BNR a afişat, ieri, o paritate de 3,5565 lei/CHF, cu 0,66 bani sub nivelul din şedinţa precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb