Noua lege a educaţiei desfiinţează CNATDCU, instituţia-cheie în analizarea plagiatelor

M.G.
Politică / 21 iulie 2022

Noua lege a educaţiei desfiinţează CNATDCU, instituţia-cheie în analizarea plagiatelor

Premierul Ciucă va scăpa de analiza CNATDCU dacă legea intră în vigoare

CNATDCU, instituţia esenţială în analizarea plagiatelor este desfiinţată prin reorganizare şi pierderea atribuţiilor specifice, în Proiectul Legii învăţământului superior, document care are aprobarea oficială a preşedintelui Klaus Iohannis şi care a fost pus în dezbatere publică, potrivit Edupedu.ro.

Sursa citată arată că desfiinţarea CNATDCU ca for de decizie în materia plagiatelor din doctorate este propusă de ministrul Cîmpeanu în plin scandal de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă. Amintim că şeful Executivului a blocat în instanţă analiza asupra tezei sale de doctorat. Ciucă a obţinut anularea, în instanţă, a solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat, deci dacă soluţia rămâne definitivă şi forma actuală a proiectului de lege intră în vigoare, teza de doctorat a premierului va putea fi verificată doar de către Universitatea Naţională de Apărare Carol I, condusă de generalul Dorin Corneliu Pleşcan care în luna mai 2022 a fost trecut în rezervă de preşedintele Klaus Iohannis şi înaintat în gradul de gradul de general-maior - cu două stele. Pleşcan este fostul şef de cabinet al premierului Nicolae Ciucă pe vremea când acesta era şef al Statului Major.

De remarcat că proiectul de Lege Cîmpeanu prevede că plagiatele analizate în prezent de CNATDCU ar trebui soluţionate de aceeaşi instituţie, pe regulile actuale, legea neretroactivând în această materie. Concret, în proiectul de lege a învăţământului superior articolul 145 aliniatul 7 propune "(7) Sesizările privind existenţa plagiatului, aflate pe rolul Consiliului Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare se soluţionează cu aplicarea prevederilor legale în vigoare la data formulării sesizării".

Cu toate acestea, în cazul lui Ciucă se va aplica noua lege, pentru că sesizările vechi privind presupusul său plagiat au fost anulate de judecătorul Marius Iosif. Asta înseamnă că Ciucă scapă practic de ameninţarea CNATDCU, o instituţie care a rămas independentă de influenţa politică.

"S-au desfiinţat consiliul cercetării universitare şi consiliul atestării diplomelor şi titlurilor universitare, adică tocmai acele consilii implicate în elaborarea şi aplicarea politicilor cheie din domeniile cercetării şi gestionării resurselor umane", a avertizat într-o analiză pentru Edupedu.ro proeminentul sociolog Lazăr Vlăsceanu, care în prezent face parte din conducerea CNATDCU.

Execuţia instituţională propusă astăzi aminteşte de mişcarea făcută în 2012 de ministrul interimar al Educaţiei de la acea vreme, Liviu Pop, care a desfiinţat prin reorganizare CNATDCU exact în ziua în care instituţia condusă atunci de Marius Andruh (astăzi vicepreşedinte CNATDCU) a anunţat oficial verdictul de plagiat din teza premierului de atunci, Victor Ponta.

Proiectul Legii învăţământului superior a fost pus în dezbatere publică de ministrul Sorin Cîmpeanu pe 13 iulie 2022, sub forma unui pachet de legi numit oficial "Proiectele de legi ale educaţiei - "România Educată". Lansarea în dezbatere vine după mai multe consultări ale proiectelor de către preşedintele Klaus Iohannis, cel care a promis în repetate rânduri că raportul său "România educată" se va transforma în lege.

Desfiinţarea prin reorganizare "difuză" a CNATDCU este realizată la articolul 142 din Proiectul Legii învăţământului superior, în capitolul intitulat "Comisii Consultative ale Ministerului Educaţiei", care detaliază atribuţiile fiecărei comisii. Deşi alte comisii, precum CNFIS, CNSPIS, sunt menţinute inclusiv cu aceeaşi titulatură în proiectul noii legi a educaţiei, CNATDCU dispare total, iar prerogativele sale în materia acordării titlurilor de doctor şi de gestionare a plagiatelor din tezele de doctorat sunt transferate la nivelul universităţilor, potrivit articolului 157 din proiectul legii.

Desfiinţarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) din poziţia de instituţie care gestionează plagiatele din doctorate a fost sesizată şi de reprezentanţii studenţilor. "Ne exprimăm dezacordul de principiu faţă de iniţiativa Ministerului Educaţiei de a elimina atribuţiile CNATDCU în materia acordării titlurilor de doctor şi a atestatelor de abilitare", a reacţionat Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Transferarea către universităţi a acestor atribuţii de acordare a titlurilor de doctor şi analizare a plagiatelor are loc după ce în toamna anului trecut Sorin Cîmpeanu, prin ordin de ministru, a obligat toate universităţile din România să-şi analizeze din punct de vedere al plagiatelor tezele de doctorat, acordate din 1990 încoace, verificare pe cheltuiala suportată de bugetul de stat. Niciuna dintre universităţi nu a semnalat că ar fi găsit vreo teză plagiată, până la acest moment. Inclusiv ministrul Sorin Cîmpeanu a cerut acum 1 an universităţii al cărei rector suspendat este să verifice dacă a plagiat în teza sa de doctorat, iar instituţia nu a anunţat nici până acum vreo concluzie a analizei. Prin propriul proiect de lege a învăţământului superior, ar trebui ca de acum înainte inclusiv această universitate să-şi acorde singură titlurile de doctor (nu să îi fie verificate de către CNATDCU), nu doar să analizeze plagiatele din doctoratele emise.

"Premierul este un susţinător al educaţiei, al performanţei în educaţie şi al echităţii în educaţie. Evident că un premier responsabil se uită la impactul financiar. Dar, în momentul în care a înţeles importanţa acestor obiective şi că nu este vorba de un impact de 36 de miliarde de lei, care să intre în 2023, ci că el va intra gradual în funcţiune până în 2027, a validat total, inclusiv în şedinţa de guvern. Premierul este cel care a propus într-o modalitate foarte hotărâtă adoptarea în primă lectură, ce-i drept, a acestor două proiecte de lege", a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pe 13 iulie 2022, după şedinţa de Guvern în care au fost prezentate, în primă lectură, proiectele legilor Educaţiei.

Proiectul de Lege Cîmpeanu prevede că plagiatele analizate în prezent de CNATDCU ar trebui soluţionate de aceeaşi instituţie, pe regulile actuale, legea neretroactivând în această materie, însă în cazul Ciucă sesizările de la CNATDCU au fost anulate în justiţie.

Precizăm că, în afara avertismentului public lansat de profesorul şi cercetătorul Lazăr Vlăsceanu, membru în Consiliul General CNATDCU, nicio altă reacţie nu a venit din partea conducerii acestui for. Conform actelor oficiale, preşedintele CNATDCU este astăzi Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, care se autosuspendă din această poziţie la fiecare 6 luni, fără a demisiona însă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cnadtu asta s-a facut de pateu la plagiatul Vestalei Anticoruptie, femeia (asa se zvoneste) care le-ar face si pe bunicile noastre sa fie cool and trendy.

    Se stia de la incept ca de asta a fost pus Dl Ministru acolo.

    Ce oameni mici pe scaune mut prea mari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb