Nouă scrisori de intenţie pentru CEC

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 septembrie 2005

Comisia de privatizare de la Casa de Economii şi Consemnatiuni (CEC) a primit nouă scrisori de intenţie de la instituţii care doresc să cumpere acţiuni puse în vînzare pentru privatizarea CEC. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, la termenul limită de depunere a scrisorilor de intenţie, şi-au anunţat interesul nouă bănci: Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank, National Bank of Greece, OTP Bank, Rabobank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft în consorţiu cu Raiffeisen International Bank-Holding AG şi Societe Generale. Şase din cele nouă bănci interesate sînt deja prezente în ţara noastră.

Rezultatele procesului de preselecţie vor fi anunţate cel mai tîrziu la 9 septembrie. Investitorii preselectaţi vor avea acces la camera de date a băncii şi vor putea depune ulterior ofertele finale, la un termen care nu a fost încă stabilit.

Ministerul îşi rezervă dreptul de a solicita o a doua rundă de oferte finale angajante îmbunătăţite de la primii doi ofertanţi, dacă diferenţa dintre ofertele lor este mai mică de 10%.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) oferă spre vînzare 1.122.750 de acţiuni (pînă la 75% din titluri), dar nu mai puţin de 748.501 acţiuni (respectiv 50% plus o acţiune). Preţul acţiunilor va fi solicitat în euro şi în numerar. O cotă de 5% va ajunge la angajaţii instituţiei, 10,1% din acţiuni vor fi listate la Bursă, iar 9,9% vor merge la Fondul Proprietatea, destinat despăgubirii foştilor proprietari care şi-au pierdut imobilele în urma naţionalizării. Ministerul spune, în anunţul de privatizare, că "pachetul majoritar va fi fi vîndut unei instituţii financiar - bancare de reputaţie internatională sau unui consorţiu din care să facă parte cel puţin o instituţie financiar - bancară de reputaţie internaţională. Investitorii interesaţi trebuie să aibă capitalul propriu, la finele lui 2004, de cel puţin 1,5 miliarde de euro, o poziţie financiară solida şi un rating de investiţii stabilit de către o agenţie de rating internaţională. Pentru a stabili dacă investitorii indeplinesc condiţiile prevăzute, va fi solicitat punctul de vedere explicit al BNR.

CEC este a patra bancă din ţara noastră, dupa valoarea activelor, cu o cotă de piaţă de 5,6% (la finele lui 2004) şi cu cea mai extinsă reţea de sucursale, respectiv 1407 unităţi în toate oraşele importante, dar şi în mediul rural. La sfîrşitul anului 2004, CEC deţinea active totale în valoare 1.312 milioane euro (52.052 miliarde de lei vechi), un capital social de 149 milioane euro (5.923 miliarde de lei vechi) şi un profit net de 17 milioane euro (675 miliarde de lei vechi).

După prima jumătate a anului, CEC a avut un profit de un milion de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb