Startul noului an şcolar provoacă frisoane tuturor guvernelor europene. Criza sanitară este departe de a se fi încheiat şi există, justificat, temerea că unităţile de învăţământ se pot transforma în adevărate focare de coronavirus. Guvernele mai hotărâte, din zona Balcanilor, au decis deja - fie ca şcoala să se facă exclusiv online, fie amânarea până la 1 octombrie a reluării cursurilor - altele, printre care şi al nostru, lucrează cu mai multe variante şi ... aşteaptă să treacă timpul şi să dispară virusul. Pe plan local tensiunea este în creştere. Profesorii ameninţă cu neprezentarea la şcoli dacă de la 1 septembrie nu primesc mărirea salarială aprobată deja, elevii cer imperativ adoptarea unor măsuri clare, ca să poată şti ce îi aşteaptă, părinţii, cei mai mulţi, urmăresc situaţia, prezidential, cu atenţie şi îngrijorare.
Guvernul Orban, după lungi zbateri şi dezbateri, a pus la punct unele reglementări legate de activitatea în şcoli şi universităţi, în actualul context al crizei sanitare mondiale. Chestiunile sunt foarte tehnice, dar este bine de ştiut, anul şcolar viitor se anunţă a fi unul mai puţin obişnuit.
Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2 în unităţile şi instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar, informează Ministerul Educaţiei. Actul normativ modifică şi completează Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.
Conform unui comunicat al MEC, prin noile măsuri legislative se urmăreşte asigurarea dreptului la învăţătură şi la sănătate pentru beneficiarii primari ai învăţământului preuniversitar, pentru studenţi şi pentru personalul din sistemul naţional de învăţământ. Astfel, în învăţământul preuniversitar, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, Consiliul de administraţie al şcolii poate propune, în urma consultării Asociaţiei de părinţi, ca desfăşurarea activităţii didactice care presupune prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor să se realizeze prin intermediul tehnologiei şi a internetului (cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării).
Comunicatul arată: "Următorul pas procedural prevede ca propunerea şcolii, avizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean/ Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, să fie înaintată Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/ Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea aprobării prin hotărâre. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/ Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă dispune atât cu privire la perioada de aplicabilitate a măsurilor adoptate, cât şi cu privire la alte măsuri specifice ce trebuie luate de către şcoală, în funcţie de situaţia epidemiologică. Inspectoratele şcolare judeţene/ Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti vor comunica săptămânal Ministerului Educaţiei şi Cercetării măsurile dispuse de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/ Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. Reluarea activităţilor didactice, în condiţii de siguranţă sanitară, suspendate în baza acestei proceduri, este decisă prin hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/ Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, cu avizul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică/ Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti şi cu informarea unităţii de învăţământ preuniversitar, respectiv a Inspectoratului Şcolar Judeţean/ Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, se arată în comunicat. Unităţile de învăţământ vor elabora proceduri proprii pentru prelucrarea datelor cu caracter personal ale participanţilor la activităţile desfăşurate prin intermediul tehnologiei şi a internetului, în baza metodologiei-cadru elaborate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi aprobată prin ordin al ministrului, cu respectarea legislaţiei specifice în vigoare."
Actul normativ aprobat în şedinţa de Guvern mai stabileşte că, în situaţia în care spaţiile existente în unităţile de învăţământ nu sunt suficiente pentru respectarea normelor de siguranţă sanitară, stabilite de autorităţile de resort, inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti pot solicita autorităţilor administraţiei publice locale să pună la dispoziţia unităţilor de învăţământ preuniversitar alte spaţii adecvate pentru desfăşurarea activităţilor didactice. În cazul limitării sau suspendării activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a beneficiarilor primari ai sistemului de educaţie în unităţile de învăţământ, ca urmare a deciziei autorităţilor competente, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate modifica, prin ordin de ministru, numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum şi ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa şcolară aprobată. În situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a beneficiarilor primari ai sistemului de educaţie în unităţile de învăţământ, probele prevăzute de lege, din cadrul etapei I eliminatorii a examenului pentru definitivare în învăţământ, se pot realiza şi prin intermediul tehnologiei şi a internetului.
În învăţământul superior, în funcţie de situaţia epidemiologică şi de specificul fiecărei universităţi, în anul universitar 2020 - 2021, în baza autonomiei universitare, cu asumarea răspunderii publice şi cu respectarea calităţii actului didactic, desfăşurarea activităţii didactice ce presupune prezenţa fizică a studenţilor se stabileşte prin hotărâre a Senatului universitar (cu respectarea măsurilor stabilite prin ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi a reglementărilor generale şi sectoriale din Uniunea Europeană privind minimul orelor de practică). Desfăşurarea activităţilor didactice implică trei paliere: prezenţa fizică a studenţilor la toate activităţile didactice; prezenţa fizică a studenţilor la anumite activităţi didactice, stabilite conform hotărârii Senatului universitar; suspendarea activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenţilor în instituţiile de învăţământ superior. Conform MEC, reluarea activităţilor didactice, suspendate potrivit procedurii de mai sus, în condiţii de siguranţă sanitară, se dispune prin hotărâre a Senatului universitar, după obţinerea avizului Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică/ Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, care certifică îndeplinirea condiţiilor de siguranţă epidemiologică.
În situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenţilor, desfăşurarea activităţilor aferente anului universitar 2020 - 2021, conform legii, a examenelor de finalizare a studiilor de licenţă, de masterat sau a programelor de studii postuniversitare, susţinerea tezelor de doctorat, susţinerea tezelor de abilitare pentru anul universitar 2020 - 2021 se pot realiza şi prin intermediul tehnologiei asistate de calculator şi a internetului, pentru formele de organizare a programelor de studii cu frecvenţă, cu frecvenţă redusă şi la distanţă. De asemenea, vor fi recunoscute activităţile didactice şi de cercetare prevăzute de lege, precum şi examenele de finalizare a semestrelor şi a studiilor de licenţă şi masterat, susţinerea referatelor şi a tezelor de doctorat, desfăşurate prin intermediul tehnologiei şi a internetului, în anul universitar 2020 - 2021, în cadrul formelor de învăţământ cu frecvenţă şi cu frecvenţă redusă şi la distanţă.
Normele, mai mult sau mai puţin clare, vor fi implementate şi interpretate de fiecare şcoală în parte, existând în anumite medii temerea că acesta poate fi marele pericol.
• Studenţii vor dialog cu politicienii
Alegerile bat la uşă, aşa că este vremea marilor promisiuni, legate inclusive de educaţie. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a invitat partidele parlamentare la o dezbatere cu studenţii participanţi la Adunarea Generală a federaţiei, ce va avea loc sâmbătă, 29 august 2020, începând cu ora 14:00, în Grădina de vară a Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti: "În contextul intempestiv cauzat de apariţia pandemiei COVID-19 la nivel internaţional, este de necontestat faptul că educaţia este şi va fi în continuare afectată. Tocmai de aceea, este nevoie de soluţii concrete şi fezabile, care pot diminua impactul negativ generat şi care pot maximiza rezultatele obţinute de principalii beneficiari, studenţii. Aşadar, considerăm esenţială stabilirea unei viziuni clare şi asumate în privinţa educaţiei ca prioritate naţională, pentru a responsabiliza în mod unitar atitudinea clasei politice şi pentru a contura o viitoare coerenţă decizională. Ne propunem ca, pe durata evenimentului, să iniţiem un dialog constructiv privind temele de interes educaţional între partidele politice şi să dezbatem o serie de linii directoare, apte să implice comunităţile universitare şi să îmbunătăţească gradual calitatea vieţii studenţilor, odată cu instalarea unui nou legislativ pentru viitorul mandat."
Petrişor-Laurenţiu Ţucă, preşedinte Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, aşteaptă un dialog fructuos cu politicienii: "În acest momente de incertitudine avem nevoie de o clasă politică responsabilă, care să acorde importanţa necesară investiţiei în sistemul educaţional, aceasta fiind singura şansă pentru dezvoltarea societăţii româneşti. Astfel, având în vedere că urmează alegerile locale şi parlamentare, care vor avea impact semnificativ asupra tuturor, ne dorim un dialog cu reprezentanţii partidelor politice în care vom prezenta obiectivele noastre, obiective care ne dorim să fie preluate în agenda partidelor." ANOSR militează pentru un proces educaţional de calitate, investiţii în educaţie şi condiţii optime pentru student.
• Educaţia, prilej de campanie electorală
Situaţia actuală reprezintă un bun prilej de campanie, aşa că opoziţia actualei guvernări nu ratează momentul. Regulile impuse de Ministerul Sănătăţii cu privire la începerea şcolii arată că singura preocupare a guvernanţilor a fost fuga de răspundere, apreciază reprezentanţii Partidului Social Democrat: "Practic, PNL transmite tuturor că au doar obligaţii: copiii, părinţii şi cadrele didactice să poarte mască, să nu stea la mai mult de un metru unul de celălalt, să folosească dezinfectanţi, iar directorii de şcoli că trebuie să asigure triaj epidemiologic, mai multe săli de clasă, separatoare pentru bănci, program diferit de la o clasă la alta. Asta în condiţiile în care PNL nu a fost în stare să ofere nici măcar măştile promise persoanelor defavorizate!". Potrivit PSD: "România educată a PNL este România în care copiii din familiile defavorizate nu contează, prin urmare sutele de mii de familii care nu au bani pentru măşti de protecţie nu au dreptul să îşi trimită copiii la şcoală. (...)România educată a PNL este cea în care salariile cadrelor didactice sunt considerate de premierul Orban "bani de cârciumă'', prin urmare profesorii nu merită majorarea salariilor prevăzută de lege. România educată a PNL este România în care elevii din comunităţile locale unde nu există suficiente săli clasă şi nici bani pentru a aplica regulile dispuse din birourile de la Victoria nu au dreptul la educaţie. România educată a PNL este România în care studenţii nu există, prin urmare, pentru începerea anului universitar nu au fost stabilite norme". Campania electorală pentru alegerile locale încă nu a început oficial, dar în luna septembrie va fi în plină desfăşurare.
• Lege pentru şcoala online
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege al senatoarei PSD Ecaterina Andronescu prin care cursurile din învăţământul preuniversitar şi universitar pot fi desfăşurate şi online, în perioada stării de urgenţă sau de asediu. "În situa|ia in care se instituie starea de urgenţă sau starea de asediu potrivit prevederilor constituţionale, activităţile desfăşurate în învăţământul preşcolar şi şcolar se pot desfăşura şi online pentru pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învăţătură prevăzut la art. 32 din Constituţie. (2) Pentru învăţământul preuniversitare, Ministerul Educaţiei şi Cercetării elaborează Metodologia derulării activităţilor în unităţile de învăţământ în sistem online, care cuprinde precizările necesare astfel încât să se asigure desfăşurarea activităţilor în cele mai bune condiţii", arată legea promulgată de preşedinte. De asemenea, "înstituţiile de învăţământ superior elaborează, în baza autonomiei universitare şi cu asumarea răspunderii publice, propria metodologie a derulării activităţilor desfăşurate in universitate în sistem online, aprobata de senatul universitar, care sa asigură buna desfăşurare a activităţilor", conform sursei citate. Senatul a adoptat, decizional, proiectul de lege pe 21 iulie şi a fost trimis la promulgare pe 27 iulie. Iniţiativa legislativă a fost adoptată de către senatori cu 102 voturi "pentru", 26 de voturi "împotrivă" şi zero abţineri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.08.2020, 12:57)
povestea asta cu coronavirus evolueaza rapid spre dementa si ar trebui tratata de altfel de medici , decat astia care ii vedem zilnic ! opriti-va odata !
1.1. Boicot total (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 21.08.2020, 15:03)
Boicotați FIARA neo-marxista: bănci, guverne, corporații, instituții globale...tot.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.08.2020, 13:14)
ministrul "pepsiglas" ce mai spune?...ca sa preluam din jargonul fotbalistic, "focul la ei", adica la autoritati locale, parinti, elevi...etc. adica sica, pepsiglas si satra distractiva s-au spalat pe maini.
3. Boicotați școala
(mesaj trimis de Cristian în data de 21.08.2020, 15:01)
Boicotați școala cu masca pe figura și orice forma de propagandism fascist neo-marxist care va baga prostii in cap.
Dacă țineți la copiii voștri nu-i lăsați sa fie folosiți pe post de cobai in școli cu masca pe figură.