Porţile şcolilor se deschid larg astăzi pentru începerea noului an şcolar. Elevi noi, plini de speranţe, elevi mai "vechi", deja plictisiţi, părinţi şi profesori intră sau reintră în febra şcolii. Vechile neajunsuri revin şi ele în atenţie, problemele legate de manuale şi salarizarea profesorilor nu au fost pe deplin lămurite, sute de şcoli din Olt, Constanţa, Neamţ, Timiş, Suceava, Galaţi nu au avize sanitare de funcţionare, iar oamenii din minister au reuşit în săptămâna premergătoare începerii cursurilor să mai schimbe ceva - de această dată este vorba de structura anului şcolar.
Concret, elevii trebuie să ştie că vacanţa de iarnă va fi mai lungă cu o săptămână, iar semestrul doi va avea şi el o săptămână în plus. Ordinul Ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, legat de structura anului şcolar 2015-2016, a fost publicat în Monitorul Oficial pe 10 septembrie. Anul şcolar are 36 de săptămani de cursuri, vacanţa de iarnă este programată între 19 decembrie 2015 şi 10 ianuarie 2016, vacanţa inter-semestrială va fi între 6 februarie 2016 şi 14 februarie, iar semestrul al II-lea începe pe data de 15 februarie.Vacanţa de primăvară este programată între 23 aprilie şi 3 mai 2016. Săptămâna "Şcoala Altfel" rămâne în săptămâna 18-22 aprilie 2016. Potrivit ordinului de ministru, vacanţa de vară va începe pe 25 iunie anul viitor şi se va încheia pe 11 septembrie 2016.
Problema avizelor sanitare şi a finalizării renovărilor este în continuare de actualitate. La începutul acestei luni, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţa că aproximativ 800 de clădiri ale unităţilor de învăţământ sunt, încă, în curs de renovare. Pe de altă parte, ministrul susţine că la începutul anului şcolar absolut toţi elevii vor avea pe bănci manuale decontate de Ministerul Educaţiei, acest lucru reprezentând o premieră pentru ultimii 20 de ani, dar mulţi directori de şcoli nu văd cum acest lucru va fi posibil. Ulterior a apărut şi o nouă Hotărâre de Guvern, conform căreia peste 362.500 de elevi aflaţi în anul şcolar 2015-2016 în ciclul superior al învăţământului liceal de stat în clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a vor beneficia de decontarea cheltuielilor pentru achiziţionarea de manuale şcolare în limita a 55 de lei pentru fiecare elev. Sumele destinate decontării cheltuielilor pentru achiziţionarea manualelor şcolare pentru elevii din clasele terminale de liceu se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Un calcul simplu arată însă că un elev nu poate achiziţiona mai mult de 3 manuale noi cu 55 de lei.
În ultima şedinţă de guvern, premierul Victor Ponta a solicitat mai multă calitate în actul de învăţământ începând cu acest an şcolar: "Vreau şi cred, ca şi la educaţie, să găsim bani mai mulţi pentru salarii şi cereţi mai multă calitate în actul medical şi în actul de educaţie. Luni încep şcolile, sper să înceapă în condiţii cât mai bune şi avem bani mai mulţi şi avem pretenţii mai mari şi de la sănătate, şi de la educaţie." În ciuda acestor asigurări, problemele legate de salarizarea cadrelor didactice şi a personalului auxiliar încă nu au fost rezolvate, în jurul datei de 15 septembrie urmând să se poarte mai multe runde de discuţii între sindicatele din domeniu şi reprezentanţii guvernului.
Între atât de multe probleme şi semne de întrebare, există şi o certitudine, la startul noului an şcolar - porţile unităţilor de învăţământ vor fi luate cu asalt de politicieni şi edili aflaţi în căutare de voturi, care nu se vor sfii să arunce cu tot felul de promisiuni, mai mult sau mai puţin ancorate în realitate.