Noul Cod al Muncii îi mulţumeşte şi pe patroni şi pe sindicalişti

ALINA RÂNCU
Ziarul BURSA #Companii / 17 iunie 2005

Sperăm că parlamentarii nu vor aduce noi modificări, spune Dinu Patriciu, preşedintele CNPR l Sindicaliştii spun că nu mai sînt alte modificări de făcut

Forma finală a noului Cod al muncii îi mulţumeşte atît pe sindicalişti, cît şi pe patroni. Vasile Turcu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CNIMMR), ne-a declarat: "După două luni de muncă zi de zi la această lege, timp în care am dezbătut fiecare alineat, am ajuns la o formă finală ce îi mulţumeşte atît pe angajaţi, cît şi pe angajatori".

Modificarea Codului muncii se numără printre măsurile prioritare cuprinse în programul legislativ pentru integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană. Ştefan Varfalvi, prim-vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor Români (UGIR), ne-a spus: "Au fost nişte negocieri fără presiuni negative, cu o logică bine pusă la punct. Am urmărit să avem un Cod al Muncii care să ne satis-facă. Sînt şi lucruri pe care nu am reuşit să le scoatem, dar le-am adus într-o formă mai bună, de exemplu reglementarea privind angajările pe o perioadă determinată". Domnia sa a făcut referire la faptul că, în urma negocierilor, această perioadă a fost prelungită de la 18 la 24 de luni. Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS) ne-au declarat, la rîndul lor: "Nu mai avem de adus alte modificări la noua formă a Codului Muncii şi sperăm ca acest proiect de lege să fie adoptat în forma actuală".

Dinu Patriciu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român (CNPR), susţine la rîndul său: "Cred că această formă a Codului Muncii este un compromis acceptabil, ţinînd cont că s-a modificat circa 30% din varianta veche.

Schimbarea acestuia a fost un proces dinamic, fiind o lege extrem de complexă, cu implicaţii profunde, pe care doar timpul le poate dovedi corecte. Am vrea ca acest cod modificat să treacă de Parlament fără schimbări esenţiale, pentru că orice modificare, oricît de mică ar fi, poate produce o schimbare de proporţii".

Reprezentanţii Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi-au exprimat poziţia faţă de noul Cod: "Noi am mediat negocierile şi sîntem mulţumiţi atît de această formă a Codului muncii, cît şi de faptul că părţile s-au pus de acord, fără noi presiuni negative".

Cele mai importante modificări din noul Cod al muncii au fost după părerea părţilor implicate scoaterea din lege a următoarelor alineate: - Eliminarea dreptului garantat de Constituţia României privind obligativitatea negocierilor colective la nivel naţional, de ramură şi unitate. - Introducerea unor măsuri care dau posibilitatea angajatorului să efectuieze concedieri colective şi invividuale în mod discreţionar. - Introducerea practicii prin care angajatorul poate obliga salariatul să efectuieze ore suplimentare fără acordul acestuia. -Eliminarea măsurilor de protecţie a salariaţilor în caz de faliment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb