PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale au anunţat că au convenit asupra principiilor unui nou program de guvernare, axat pe reforme, investiţii şi reducerea cheltuielilor statului, transmite news.ro. Totodată, USR nu a fost menţionat în comunicatul comun al partidelor citate.
Partidele din coaliţia pro-occidentală au convenit asupra unor măsuri importante, printre care reducerea numărului de ministere la maximum 16, diminuarea agenţiilor statului cu cel puţin 25% şi reducerea numărului de secretari de stat la jumătate.
"Liderii principalelor partide pro-europene din România s-au reunit, astăzi, la Palatul Victoria pentru a se pune de acord asupra principiilor viitorului program de guvernare. Astfel, PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale au convenit ca noul program de guvernare să fie unul al reformelor şi investiţiilor, un program de reducere a cheltuielilor statului şi al modernizării României. Principiile programului de guvernare vizează sustenabilitatea şi predictibilitatea macro-economică în acord cu aşteptările mediului de afaceri, sindicatelor şi societăţii civile", anunţă formaţiunile într-un comunicat comun.
"În acest moment de răscruce, partidele care îşi asumă responsabilitatea guvernării conştientizează că România trebuie să fie, fără compromisuri, demnă de sacrificiile şi idealurile Revoluţiei din 1989 şi de aşteptările cetăţenilor în 2024. La 35 de ani de la prăbuşirea regimului comunist trebuie să demonstrăm că democraţia înseamnă mai mult decât promisiuni - înseamnă responsabilitate, echitate şi măsuri concrete care să se reflecte în viaţa de zi cu zi a oamenilor. În acest context, susţinem ferm necesitatea unui echilibru corect al responsabilităţilor: statul este pentru cetăţean, şi nu cetăţeanul pentru stat. Acest principiu fundamental nu doar ne ghidează, ci ne şi obligă la acţiuni decisive şi concrete", au transmis formatiunile politice.
Partidele din coaliţia pro-occidentală au stabilit mai multe măsuri în cadrul reformei statului, inclusiv:
• Reducerea numărului de ministere la maximum 16 şi reducerea agenţiilor cu cel puţin 25%.
• Comasarea serviciilor deconcentrate ale ministerelor, astfel încât niciun minister să nu deţină mai mult de două astfel de servicii la nivel teritorial.
• Reducerea numărului de secretari de stat cu cel puţin 50%, cu regula de maximum 2 secretari de stat pe minister şi maximum 3 la ministerele mari.
• Realizarea unui audit de eficienţă pentru autorităţile centrale, instituţiile regionale şi companiile de stat, în primele 6 luni ale anului viitor.
• Desfiinţarea instituţiilor regionale începând cu 1 martie, pentru a reduce birocraţia, a elimina structurile paralele şi a creşte transparenţa în gestionarea resurselor publice.
De asemenea, partidele susţin lansarea unui program strategic pentru sprijinirea regiunilor defavorizate şi eliminarea inegalităţilor teritoriale.
"Programul vizează investiţii ţintite în infrastructură, educaţie, sănătate şi economie locală, pentru a crea oportunităţi concrete în comunităţile vulnerabile. Ne propunem să asigurăm acces egal la servicii publice de calitate, să atragem investiţii şi să stimulăm crearea de locuri de muncă, astfel încât fiecare regiune să aibă şansa unui viitor prosper", afirmă partidele din coaliţie.
Coaliţia pro-occidentală a anunţat o serie de măsuri majore în cadrul programului de guvernare, axate pe debirocratizare, reforme administrative şi consolidarea fiscal-bugetară, printre care:
• Comasarea autorităţilor de reglementare din aceleaşi domenii de activitate, pe baza unei analize, în termen de 6 luni.
• Anularea sau simplificarea reglementărilor nefuncţionale sau excesiv birocratice.
• Digitalizarea şi interconectarea bazelor de date ale administraţiilor publice centrale şi locale.
• Eliminarea redundanţelor birocratice: De la 1 iulie, instituţiile statului nu vor mai solicita documente deja emise de alte instituţii publice, simplificând accesul la servicii pentru cetăţeni.
• Transfer de competenţe şi responsabilităţi de la autorităţile centrale la cele locale.
• Transferul activelor neutilizate sau prost administrate din instituţiile centrale către primării.
• Identificarea competenţelor transferabile la nivel local, în colaborare cu asociaţiile primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene.
• Finanţarea proiectelor pe bază de eficienţă şi co-finanţare din partea autorităţilor locale.
• Reaşezarea bugetului conform noilor priorităţi de dezvoltare şi analiza eficienţei cheltuielilor.
• Raţionalizarea cheltuielilor nejustificate şi extinderea achiziţiilor centralizate.
• Controlul cheltuielilor: Mecanism de control pentru creşterile de costuri care depăşesc 20% faţă de media instituţiilor publice.
• Prioritizarea proiectelor de investiţii, alocând fonduri doar pentru cele cu eficienţă demonstrată.
• Nou statut al funcţionarului public, bazat pe performanţă şi criterii meritocratice de salarizare.
• Consolidare fiscal-bugetară în 7 ani, cu scopul de a reduce deficitul bugetar ESA la 7% din PIB până în 2025 şi menţinerea datoriei publice sub 60% din PIB.
• Menţinerea cotei unice pentru predictibilitate fiscală.
• Reducerea taxelor pe muncă: Reducerea poverii fiscale pentru salariile mici şi familiile cu copii cu până la 5 puncte procentuale.
• Zero CASS pentru studenţi care lucrează în timpul studiilor de licenţă şi masterat, până la vârsta de 26 de ani.
• Scutirea de CASS pentru pensionarii cu stagiu complet de cotizare, care se angajează pe un loc de muncă.
• Impozitarea progresivă a marilor averi.
Aceste măsuri sunt parte dintr-un plan mai amplu pentru modernizarea administraţiei şi consolidarea economiei naţionale, cu scopul de a sprijini dezvoltarea şi de a reduce inegalităţile.
La capitolul investiţii, coaliţia propune peste 155 miliarde euro investiţii publice în următorii 5 ani (120 miliarde euro in 4 ani). De exemplu, 8% din PIB investiţii din buget şi fonduri europene în anul 2025 (adică 150 miliarde lei, pentru investiţii în şcoli, spitale, autostrăzi şi cale ferată, agricultură şi mediu).
Coaliţia pro-occidentală a anunţat un plan ambiţios de investiţii pentru următorii ani, axat pe infrastructură, sănătate, educaţie, tineret şi dezvoltare economică, cu scopul de a impulsiona creşterea economică şi a reduce disparităţile teritoriale. Printre principalele măsuri propuse se numără:
Infrastructura de transport:
- Investiţii de peste 27 miliarde euro pentru finalizarea reţelei de 2000 km de autostrăzi şi drumuri expres şi 2700 km de infrastructură feroviară, ca parte a celor mai mari investiţii din istorie în infrastructura de transport.
Sănătate:
- Finalizarea a 3 spitale regionale şi construirea a 10 noi spitale.
- Modernizarea a 17 spitale şi construirea a 200 de centre comunitare de sănătate în zonele urbane mici şi rurale.
- Dotarea a 2600 cabinete medicale pentru îmbunătăţirea accesului la servicii de sănătate.
Agricultură şi industrie:
- Investiţii de 16 miliarde euro pentru irigaţii şi stimularea industriei alimentare, inclusiv pentru fabrici noi de procesare, depozitarea şi ambalarea produselor.
Educaţie:
- Peste 6 miliarde euro investiţi în educaţie, inclusiv:
- Generalizarea Programului Masa Caldă în şcolile din România.
- Sprijin pentru 750.000 de copii vulnerabili pentru a reduce abandonul şcolar.
- Construirea a 900 de creşe şi grădiniţe.
- Dotarea modernă a 9000 de şcoli şi achiziţionarea a 1200 de microbuze electrice pentru transportul elevilor.
- Investiţii în învăţământul dual de peste 1 miliard euro, pentru crearea de oportunităţi educaţionale şi reducerea fiscalităţii.
Economia şi industrie:
- Stimuli economici de 6-8% din PIB anual pentru creşterea producţiei industriale în România, inclusiv 10 miliarde euro anual în scheme de ajutor de stat şi garanţii.
- Sprijin pentru marea industrie şi pentru industria prelucrătoare şi înaltă tehnologie, cu un buget de 1 miliard euro.
- Sprijin pentru industria materialelor de construcţii şi alte sectoare strategice (EX: INVESTALIM).
Dezvoltare urbană:
- Implementarea unui program de dezvoltare pentru 300 de oraşe mici (sub 100.000 locuitori), cu scopul de a reduce disparităţile teritoriale şi de a moderniza infrastructura locală. Acest program va viza:
- Modernizarea infrastructurii urbane.
- Îmbunătăţirea serviciilor publice şi stimularea economiei locale.
- Investiţii verzi, tranziţia digitală şi dezvoltarea spaţiilor comunitare, pentru a face aceste oraşe mai atractive, sustenabile şi competitive.
Aceste măsuri reflectă angajamentele guvernului pentru un viitor sustenabil şi echilibrat, axat pe creşterea calităţii vieţii, reducerea inegalităţilor şi dezvoltarea economică în întreaga ţară.
Partidele au prezentat un Pachet Demografic destinat sprijinirii familiilor cu copii, care include măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi educaţie:
• Facilităţi pentru achiziţionarea locuinţelor: Implementarea de programe de subvenţionare şi garantare a creditelor pentru a ajuta familiile să acceseze locuinţe.
• Credite avantajoase cu sprijin pentru dobânzi, pentru a oferi familiilor resurse financiare necesare unui trai decent.
• Construirea a 100.000 de locuinţe sociale în următorii ani, cu accent pe sprijinirea familiilor tinere şi a celor cu copii, pentru a contribui la revitalizarea demografică.
• Construirea de creşe, pentru a sprijini familiile tinere şi a asigura condiţii moderne de îngrijire a copiilor.
• Investiţii în educaţie pentru toţi, cu acces echitabil la învăţământ de calitate, indiferent de regiune sau statut social, astfel încât niciun copil să nu fie lăsat în urmă.
Aceste măsuri sunt menite să sprijine familiile şi să contribuie la creşterea natalităţii şi dezvoltarea unui sistem educaţional incluziv şi de calitate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2024, 19:49)
Ce declaratii sforaietoare,de-a dreptul penibile,de Catavencu.Tarisoara,momente de rascruce,ba profitorii Revolutiei aduc aminte si de martiri,semn ca grobianismul e la cote inalte.
Asa-zisul program e o insiruire de gogosi fara termene de implementare,fara cifre,fara chestii concrete.
Reducerea taxarii pe salariile mici cu pana la 5 puncte procentuale.Asta inseamna si 0 si 1%.In schimb la taxarea progresiva pe averile mari numai avem nimic!In functei de cat trebuie sa pape ei din buget avere mare poate fi si 100.000 de lei.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2024, 19:58)
mentinerea datoriei publice sub 60% din PIB !!!!!asta e KPI?e cum i-ai pune unuia ca obiectivul e sa se trezeasca in fiecare zi si daca il face ia bonus
cine ne mai imprumuta desteptilor la procentul ala din PIB cand la 52% abia platim dobanzile?
si mai ales cand ai obiectiv deficit 7% ESA????
unde sunt reducerile de personal la 1,3 milioane bugetari?unde-s pensiile speciale taiate?unde e limitarea sporurilor pe care de la judecatori la functiomari si le acorda singuri?
unde e varsta de pensionare comuna pentru oamenii de rand si specialii care nu fac nimic special,sprijina un birou cu capul?
pe masura ce ies aia la pensii se mai adauga tot ataea locuri de bugetar ca sa cumuleze pensia cu salariul,la 50 de ani
digitalizare,eficientizar ea statului,spitale,crese,scoli,l ocuinte sociale etc etc etc,in care program de guvernare ammai citit astea?ah,in toate!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2024, 20:17)
Apa,Glie,Smecherie cu alta palarie!
4. pregatit de impact
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2024, 21:34)
Toți acești georgesti, indiferent de prin ce găști provin, nu vor face nicio schimbare în chibzuirea banului public. Vom avea 2-3 ani cum nu s-au mai văzut din 2009...mi-am redus expunerea pe stocks RO (păstrat doar SNP) și cumpărat acțiuni US..