• Interviu cu D-l Rareş Marinescu, director general Cramele Recaş Group
Care este istoria dvs. ca producător de vinuri ?
Cramele Recaş, ca şi societate privată a apărut în 1999, ea având un acţionariat Româno - Britanic. Înainte de perioada comunistă o mare parte din viile Recaşului erau proprietatea germanilor din Banat, Svabii, pe care 1989 nu i-a mai prins aici, şi viile au putut să fie cumpărate de acţionarii noştrii. Astfel avem o suprafaţă foarte compactă de aproape 800 de hectare, din care peste 550 sunt deja pe rod, iar 250 de hectare sunt vii tinere formate din material săditor de cea mai bună calitate adus din afara ţării.
De unde vine atunci atestarea din 477 ?
Legenda care ne zice că pe tot teritoriul Daciei se cultivă viţă de vie atestă pe cale orală şi viile din Recaş deopotrivă cu cele din Feteşti, care a apărut ca localitate în pustiul Bărăganului în perioada comunistă, dar Recaşul are probabil cea mai veche atestare documentară: există un act de vânzare cumpărare datat din 11 Noiembrie 1477, prin care Banul Severinului - Mihail de Ciorna, cumpără vie în Recaş. Este un lucru extraordinar care ne situează probabil ca cel mai vechi loc în care se cultivă viţă de vie pe teritoriul României.
Ce reprezintă astăzi Cramele Recaş ?
În 1999 am intrat în posesia unor suprafeţe cultivate cu viţă de vie care în mare parte se supuneau indicaţiilor de pe vremea lui Ceuşescu în care nu conta calitatea ci doar producţia mare în tone la hectar. A fost o crimă pentru viticultura românească ce s-a întâmplat în perioada comunistă: au fost defrişate plantaţii de Cabernet Sauvignon care produceau 5 - 6 tone / ha, dar se obţineau vinuri nobile, şi s-au plantat soiuri care făceau 20 tone / ha de vinuri de calitate îndoielnică. Aceste soiuri cu productivitate mare sunt în general pentru vinuri albe, şi încă suntem tributari din acest motiv în obiceiurile de consum.
Este ceva rău în consumul de vinuri albe ?
În toată lumea civilizată se consumă cu preponderenţă vinurile roşii şi seci. Au un efect benefic asupra sănătăţii, conţin enzime şi substanţe care previn apariţia bolilor cardiovasculare şi care previn obezitatea. Vinurile albe seci nu sunt nocive, dar nu au acest efect benefic asupra sănătăţii, în timp ce vinurile dulci sau demidulci nu sunt recomandate unui consum frecvent pentru că implicaţiile asupra sănătăţii sunt negative. În plus, una din opţiunile pe care le are un vinificator pentru a salva un vin, care în urma procesului de vinificaţie, iese prost, este să îi aducă o corecţie cu must (sau cu zahăr dacă îşi asumă riscul de a ieşi în afara legii). Senzaţia de dulce astupă papilele gustative şi nu mai percepi defectele vinului.
Revenim la întrebarea de mai înainte, ce reprezintă astăzi Cramele Recaş ?
Suntem unul dintre puţinii producători din România care face vinuri la acelaşi nivel calitativ cu cei mai importanţi producători din lume. Cum am ajuns aici ? Am fost primii care au defrişat soiurile de viţă de vie de slabă calitate, şi am plantat soiuri nobile aduse de la cele mai bune pepiniere din lume, avem cea mai modernă tehnologie, şi avem cei mai buni specialişti în vinificaţie aduşi din afara ţării. Afirmaţiile noastre stau în picioare prin medaliile obţinute la nivel internaţional.
La ce medalii vă referiţi ?
Dacă o luăm din ultimii 5 ani lista este prea lungă, anul acesta am luat Aur la Chardonnay du Monde, la Syrah du Monde, ambele concursuri în Franţa şi cu participare foarte elitistă. Avem 2 Medalii de Aur şi un argint la Bruxelles, şi câteva medalii de argint şi bronz dar în condiţiile în care nu am participat la concursuri de vin fără importanţă, nu o să trimitem niciodată un vin la concursul de la Lubliana, şi apoi alt aspect este că noi trimitem la concurs probe chiar din loturile care sunt puse în vânzare.
Aveţi medalii şi în România ?
Nu, pentru că nu mai participăm de 2 ani la concursurile din Româ-nia.
Am decis asta pentru că sunt concursuri cu rezultate care nu reflectă realitatea. Sunt producători care trimit la aceste concursuri vinuri care nu au nici o legătură cu ceea ce vând în piaţă, iar juriul tolerează acest flagrant. Ce înţelege consumatorul ? Noi luăm aur, ia şi producătorul X aur. Cumperi o sticlă de pe raftul magazinului şi înauntru găseşti un vin răsuflat, îmbâcsit. Ăsta e nivelul unui vin medaliat cu aur ? Am decis să nu mai participăm la această mascaradă.
Cum vedeţi viitorul industriei viniviticole în România.
Cred că faptul că am fost primiţi în UE poate salva această industrie. Unul din meritele că într-o ţară latină consumul de bere este dominant nu ţine doar de bugetele enorme pe care berarii le cheltuiesc pentru reclamă, ci este şi "meritul" calităţii foarte slabe a vinului românesc, în special din perioada dintre 1990 şi până în 2005 - 2006.
Nu este normal să te doară capul după ce ai băut o sticlă de vin.
Acum însă, când vinuri mari din afara ţării au ajuns pe rafturi, mai ieftine decât vinurile noastre, şi oferă calitate şi tipicitate specifică soiurilor, chiar şi cei mai industriali producători de vin din România au început să fie preocupaţi de calitate.