Nu ştim dacă vom avea gaze la iarnă, dar nici asta nu trebuie să ştim

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii / 30 august 2019

Nu ştim dacă vom avea gaze la iarnă, dar nici asta nu trebuie să ştim

ANRE speră ca CE să se implice activ astfel încât Gazprom să nu sisteze livrarea gazelor prin Ucraina către Europa

Vişan, Ministerul Energiei: "Estimăm că rezerva de gaze înmagazinată pentru iarna viitoare va ajunge la 2,6-2,8 miliarde mc"

Deputatul Virgil Popescu: "Dacă livrările de gaze prin Ucraina vor fi oprite, atunci vom avea reale probleme în aprovizionare"

Demetrescu: "Această situaţie este o joacă geopolitică la nivel european"

Scenariul în care Federaţia Rusă ar sista livrările de gaze naturale către Europa, prin Ucraina, stârneşte tot mai multe îngrijorări şi controverse. În timp ce unele voci susţin că Executivul de la Bucureşti nu este pregătit pentru o astfel de situaţie, altele spun că aceasta nu este decât o joacă geopolitică.

Afirmaţiile de mai sus vin în contextul în care, miercuri, pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a fost postată o Notă în care se preciza, printre altele: "Având în vedere că pentru iarna 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile că furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă există riscul neasigurării cu gaze naturale pentru toţi consumatorii, motivat de asemenea de capacitatea redusă a celorlalte puncte de interconectare. În aceste condiţii, ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori şi trecerea unor grupuri termoenergetice la funcţionarea pe păcură. În cazul apariţiei unei asemenea situaţii întreruperea furnizării gazelor naturale din direcţia Ucraina va afecta întreaga regiune, atât Ungaria cât şi Bulgaria fiind nevoite să declanşeze mecanismele de securitate pentru a-şi proteja proprii consumatori. Ca urmare nu vor mai fi disponibile gaze naturale pe punctele de interconectare cu cele două ţări".

Ulterior, documentul citat a fost retras de pe site-ul ANRE şi repostat, însă fără frazele care făceau referire la cele enunţate mai sus.

Oficiali din cadrul ANRE au afirmat, ieri, în cadrul unei întâlniri cu presa, că se aşteaptă ca CE să se implice activ astfel încât Gazprom să nu sisteze livrarea gazelor de la 31 decembrie prin Ucraina către Europa.

Se pare că ANRE nu ar fi purtat discuţii cu operatorul sistemului naţional de transport (Transgaz), urmând ca reprezentanţii Comisiei Europene să intre într-un dialog cu părţile implicate, cel mai probabil cu societăţile care facilitează transportul gazelor din Rusia, în următoarele luni.

Vişan, Ministerul Energiei: "Ministerul de resort a fost consultat privind majorarea capacităţii de înmagazinare de către Transgaz"

Documentul postat ulterior pe site-ul ANRE notează: "În vederea creşterii capacităţii SNTGN TRANSGAZ SA de echilibrare a sistemului naţional de transport gaze naturale este necesară realizarea unui stoc de gaze naturale care să acopere cel puţin un dezechilibru cu titlu deficit al utilizatorilor de reţea, înregistrat la nivelul sistemului de transport, în perioadele 1 octombrie -31 martie din anii anteriori".

În acest sens, secretarul de stat în Ministerul Energiei Doru Vişan, ne-a precizat, ieri, că ministerul de resort a fost consultat privind majorarea, cu această cantitate, a capacităţii de înmagazinare de către Transgaz"

Domnia sa ne-a explicat: "(...) Decizia ANRE se materializează la aproximativ 2,2 miliarde de metri cubi capacitate de înmagazinare, capacitatea tehnică în depozite fiind de circa 3 miliarde de metri cubi. Prin decizia ANRE, am recunoscut costurile de înmagazinare şi există obligaţia operatorilor de a înmagazina gaze la nivelul a 2,2 miliarde de metri cubi. Din analiza şi din modul cum au înmagazinat, vom depăşi această obligaţie de 2,2 miliarde de metri cubi. Operatorii au realizat că este foarte bine să aibă o rezervă de gaze pentru iarna viitoare, iar din estimările noastre ne vom duce spre 2,6-2,8 miliarde de metri cubi, ceea ce este foarte bine pentru România. Suplimentar, analizând modul în care a operat sistemul naţional de transport, iarna trecută, Transgaz a constatat că a avut nevoie de o anumită cantitate de gaze, cu care a echilibrat, de-a lungul întregului sezon de iarnă, reţeaua. Transgaz a fost de acord să rezerve, să depoziteze şi să aibă la dispoziţie această cantitate, ca să nu fie nevoită să apeleze la importuri în mijlocul iernii. Acesta este, de fapt, fundamentul postării pe site-ul ANRE a acestei obligaţii a Transgaz".

Virgil Popescu: "Guvernul este complet nepregătit pentru situaţia în care livrările de gaze prin Ucraina ar fi sistate"

Guvernul României este complet nepregătit pentru situaţia în care livrările de gaze prin Ucraina ar fi sistate, este de părere Virgil Popescu, deputat PNL şi vicepreşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii.

Domnia sa ne-a explicat, ieri: "Oficialii ministerului de resort se gândesc că pot să facă import din Ungaria, or interconectarea noastră cu această ţară are o capacitate foarte mică de transport, din Bulgaria nu putem lua gaz, deci, practic suntem cumva blocaţi, nu ne putem aproviziona decât din producţia internă. Nici pe ruta Ungaria-Cehia-Slovacia-Ucraina nu putem lua gaz pentru că nu avem contract şi rezervare de capacitate, iar asta nu se face de pe o zi pe alta".

Conform deputatului, de regulă, în perioada de iarnă ţara noastră importă aproximativ 1,5-2 miliarde metri cubi de gaze naturale, din Rusia, prin conductele de tranzit.

Aşadar, dacă Rusia nu va mai livra gaze prin Ucraina, vom avea o problemă majoră în aprovizionarea cu gaze a României, acordul dintre Rusia şi Ucraina expirând la 31decembrie 2019, în condiţiile în care, tot anul acesta, expiră şi acordul de tranzitare a României prin conductele T1, T2 şi T3 care vin din Ucraina şi se duc în Bulgaria (conducte prin care Rusia exportă în Bulgaria şi prin care importam şi noi), a mai afirmat Virgil Popescu.

"Totul este, cumva, în aer. Noi nu ştim, încă, dacă Gazprom opreşte livrările către Ucraina pe ruta aceea şi dă drumul pe Nord Stream 2, dar dacă le opreşte, vom avea reale probleme în aprovizionare. În plus, nici coridorul vertical nu este gata, iar acela ne-ar fi permis să importăm gaz comprimat din Grecia. Suntem complet descoperiţi pentru iarna care urmează, situaţia este gravă, şi există posibilitatea ca şi industria românească, care are nevoie de gaz, să rămână fără gaz, pentru că nici gaz românesc nu mai avem", a mai declarat vicepreşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

În ceea ce priveşte capacitatea de înmagazinare a ţării noastre, deputatul susţine că, deşi am reuşi să înmagazinăm 3 miliarde de metri cubi de gaz, rezervă pe care să o folosim pentru a trece de iarna care urmează, nu putem utiliza, efectiv, mai mult de 1,5-2 miliarde de metri cubi, deoarece depozitele noastre nu sunt modernizate şi staţiile de comprimare nu sunt suficient de puternice încât să poată să scoată toate gazele din depozite.

Ovidiu Demetrescu: "Rusia nu îşi permite nici să piardă veniturile provenite din exportul de gaze naturale, şi nici nu are ce să facă cu atâtea gaze"

Această situaţie este, în opinia expertului în energie Ovidiu Demetrescu, o joacă geopolitică la nivel european, care a existat dintotdeauna, "o carte pe care Rusia o joacă", Europa depinzând de gazul rusesc, iar Federaţia Rusă de banii pe care Europa îi plăteşte pentru gazul pe care îl primeşte.

Aceste tensiuni escaladate s-au mai manifestat şi în urmă cu câţiva ani, însă este evident faptul că o astfel de presiune geopolitică nu poate fi ignorată, a mai precizat domnia sa.

Domnul Demetrescu ne-a declarat, ieri: "ANRE socoteşte că tot gazul înmagazinat şi de OMV şi de Romgaz şi toată producţia internă nu ne vor ajunge la iarnă, însă acest risc nu a existat şi până acum? Sau a existat şi nu l-am subliniat noi suficient? Din punct de vedere politic, dacă Rusia vrea să se joace, se joacă, dar este cu două tăişuri. Nu suntem noi marele consumator de gaze, însă mic cu mic se face mare, iar dacă ruşii sistează livrările de gaze, nu cred că le va opri şi către Germania şi către toată Europa şi atunci o să importăm gaze de la Baumgarten, doar că traseul mai lung, aşa că vom plăti mai mult pentru ele. Rusia nu îşi permite nici să piardă veniturile provenite din exportul de gaze naturale, şi nici nu are ce să facă cu atâtea gaze. Gravitatea situaţiei depinde de cât de tare se joacă ei, dar nu cred că îşi permit să se joace cu rezerva de gaze pentru întreaga Europă, mai ales că proiectul Nord Stream 2 (care să ocolească toată partea de nord a continentului, inclusiv Polonia, şi să livreze gazele direct în Germania) nu este gata".

Nord Stream 2 prezintă un interes economic, atât pentru Germania, cât şi pentru Federaţia Rusă, care nu va fi ruinat pentru o "prosteală" politică, mai opinează Ovidiu Demetrescu.

Un motiv pentru care ANRE a retras nota respectivă de pe site ar putea fi reprezentat de faptul că nu a dorit să creeze panică, opinează domnul Demetrescu, menţionând, însă, că în primul rând nu înţelege postarea acesteia, întrucât faptul că România este dependentă, într-o oarecare măsură, de gazele din import (circa 30% pe timp de iarnă), neavând de unde altundeva să le ia, decât din Rusia, nu este un secret.

Expertul în energie a adăugat: "Singura alternativă viabilă este să faci terminal de LNG (n.r. gaz natural lichefiat), care să ajungă în ţară pe calea apei, doar că România nu are această alternativă deoarece limitările teritoriale ale Mării Negre şi legislaţia internaţională în domeniu nu permit pătrunderea vaselor de acest tip în apele sale. Astfel, cele mai apropiate terminalele de acest tip ar fi în Grecia şi Polonia".

Domnia sa a conchis că, întotdeauna, însă, va exista o presiune geopolitică şi trebuie să învăţăm cum să facem geopolitică şi diplomaţie regională, economică, politică, pentru că, până la urmă, avem nevoie de un vecin puternic care să ne fie aliat.

Viitorul guvern va lucra pe "teren minat"

Anunţul ANRE vine într-un moment politic extrem de sensibil.

Având în vedere ultimele permutări de pe scena politică, ieşirea ALDE de la guvernare şi pierderea majorităţii parlamentare, şansele ca PSD să se mai afle la putere în momentul în care se va lăsa frigul în case sunt minime. Practic, oamenii vor resimţi din plin efectele acestei probleme când la Palatul Victoria se va afla un alt guvern, iar aceasta nu va fi singura "mină explozibilă" cu care noul executiv se va confrunta, nu trebuie uitate nici celelalte, precum aparatul bugetar stufos, pensiile şi salariile majorate mai mult decât ar permite bugetul, după cum susţin finanţiştii.

Toate aceste probleme, greu de rezolvat pe termen scurt fără tăieri consistente, vor fi decontate rapid la următoarele runde de alegeri, locale şi parlamentare. De altfel, nu trebuie uitată experienţa din urmă cu patru ani, căderea Guvernului Ponta, instalarea unui cabinet tehnocrat urmate de victoria zdrobitoare a PSD în alegeri. Viitorul guvern, despre care nu se ştie deocamdată nimic, are deja probleme serioase.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb