Nu vi se dă. Vi se ia

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 21 noiembrie 2022

Sorin Rosca Stanescu

Când îi auziţi pe guvernanţi spunând că vă dau bani, să fiţi convinşi că vă mint. Când îi auziţi angajându-se să vă mărească veniturile, pensii, salarii, etc., să fiţi convinşi că nu vi le măresc. Vi le scad. Totul este un fals grosolan, atâta vreme cât tiparniţa de bani lucrează. O rotativă. Ca şi rotativa în Executiv. Iar cheia înşelătoriei este inflaţia, pe care o generează mărirea cantităţii de masă monetară.

Este cât se poate de simplu. Să luăm exemplul pensiilor, pentru că este cel mai elocvent. Şi s-a discutat atât de intens, încât datele importante sunt cunoscute de toată lumea. O dezbatere aprigă între partidele aflate la putere durează de luni de zile şi le toacă nervii românilor. Disputele se apropie acum de sfârşit. Vor ieşi guvernanţii, îşi vor acoperi vocile unii altora şi vă vor explica cum au procedat ca să vă mărească pensiile. Şi, indiferent de procentul pe care îl vor stabili sau de sumele pe care le vor acorda în mod suplimentar celor mai defavorizaţi, ei nu vă măresc nimic. Şi nu vă dau nimic. Ci vă iau.

În primul rând că banii nu sunt ai lor. Banii sunt ai noştri. Ai tuturor celor care, într-o formă sau alta, îi ducem în spate pe guvernanţi. Acceptând senini cum li se umflă aparatul. Ca şi când ar fi o gonflabilă. PNL se bate cu cărămida în piept că ar fi mărit, vezi Doamne, punctul de pensie anul trecut cu 10%. Minte de două ori. În primul rând, pentru că nu a mărit nimic. Era prevăzut în lege. PNL nu a făcut nimic altceva decât să se conformeze. În al doilea rând, inflaţia, de când liberalii se laudă că ar fi mărit punctul de pensie, a crescut, depăşind cele 10%. Iată, în acest an, media inflaţiei este de aproape 17%. Şi este doar media. Pentru că, în ceea ce-i priveşte pe pensionari, care consumă cei mai mulţi bani pe alimente, pe energie şi pe medicamente, inflaţia reală e de peste 30%. Între 10% şi 30% sau, mă rog, 17%, e o diferenţă în minus. Nu o diferenţă în plus. Legea spune că, în mod obligatoriu, pensiile trebuie indexate cu rata inflaţiei din anul anterior. Guvernanţii se sfădesc care mai de care, angajându-se să vă mărească pensiile începând de la 1 ianuarie. Deci pentru anul viitor. Cinstit ar fi să le indexeze pur şi simplu cu 17,5%. Pe toate. Iar pensiile foarte mici să le completeze cumva. Prin ajutoare de care tot se laudă că dispun de la Uniunea Europeană. Şi de abia apoi au voie să discute despre vreo creştere a punctului de pensie. Una e indexarea, alta e punctul de pensie. Atâta doar că ei opereză cu o confuzie voită.

Este invocat blestematul de procent, pe care noi înşine l-am bătut în cuie la negocierile cu Comisia Europeană şi peste care nu se poate trece, în ciuda promisiunilor premierului, întrucât o asemenea modificare ar schimba conţinutul documentului, ceea ce ar presupune că, din nou, toţi membrii UE ar trebui să-şi exprime acordul. Dar şi aşa mai rămâne loc pentru un an-doi şi pentru indexare şi pentru creşterea punctului de pensie. Iar până în 2070, termenul limită până la care, în nemărginita noastră inteligenţă, ne-am angajat să ne punem singuri o ştachetă mai jos decât are oricare alt stat din Uniunea Europeană, mai e cale lungă. Şi pot avea loc schimbări profunde în UE, dacă UE va mai exista şi atunci.

Deci în câteva zile se vor lăuda că v-au mărit pensiile şi salariul minim. După care, imediat, vor porni rotativa. Şi vor tipări bani. Ca să vă dea, vezi Doamne, veniturile mărite. Aceşti ani vor genera inflaţie. Mai mulţi bani pe piaţă şi automat o valoare mai mică a acestora. Cu aceşti mai mulţi bani vom cumpăra şi mai puţin decât cumpărăm azi. Şi cine câştigă? Marele câştigător al inflaţiei este întotdeauna statul. La fel cum băncile sunt, în ultimă instanţă, marele câştigător al creditelor neperformante. Pentru că, atunci când nu mai poţi să plăteşti, îţi iau pe nimic valorile mult mai mari pe care ai reuşit să le agoniseşti cu trudă pe parcursul vieţii.

Nu-i credeţi pe guvernanţi atunci când ne prostesc pe faţă. L-am auzit pe Mircea Badea spunând un lucru cât se poate de adevărat. Şi anume că inflaţia este un impozit. Aşa e. Inflaţia este un impozit mascat. Aşa că guvernanţii vă mint şi atunci când afirmă că nu măresc impozitele.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Din pacate prea multi au vreo ruda sau prieten angajat la stat. Singura speranta este ca aceste rude/prieteni sa inceapa sa isi faca treaba. In consecinta pensionarii care isi tin rudele si prietenii ar trebui sa ii bata la cap sa nu mai stea prin concedii si sa nu mai manance la restaurant in timp ce ei mor de foame. Si cum nu obisnuiesc sa discriminez, nu doar pensionarii ar trebui sa isi bata la cap cunoscutii de la stat; in final toti vom plati. Va ajunge pensia de 2000 (nu stiu cat e) sa valoreze ca salariul de 3000, adica tot un nimic.

    1. Ești bătut în cap dacă ai impresia că angajații la stat sunt vreo castă privilegiată cu salarii uriașe și beneficii cu nemiluita. Nu confunda majoritatea angajaților la stat care au salarii mizerabile și perspective zero în sistem cu puținii angjați în funcții de conducere pe criterii de genul: membru de partid, nepot de securist etc.

      servicii, servicii si iar servicii, si de mai mult de 3 ori servicii

      adica astia mai speciali, de aici si pensiile speciale...si nu numai.  

    in politie si psd sa nu crezi niciodata !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb