Nuclearelectrica a încheiat un contract în valoare de 4 milioane lei cu Compania Naţională a Uraniului

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iulie 2016

Nuclearelectrica a încheiat un contract în valoare de 4 milioane lei cu Compania Naţională a Uraniului

Nuclearelectrica (SNN), companie deţinută în proporţie de 82% de statul român, a semnat un contract în valoare de 4 milioane lei cu Compania Naţională a Uraniului (CNU) privind servicii de prelucrare a materialelor nucleare neconforme, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Compania are datorii în valoare de 2,5 milioane lei către Compania Naţională a Uraniului.

În februarie, Nuclearelectrica a reziliat contractul CNU, după ce acesta a cerut majorarea cu 76% a preţului agreat pentru livrări, preţul solicitat fiind cu mult peste cel din piaţă. Administratorul centralei de la Cernavodă a ajuns astfel să cumpere uraniu de la compania canadiană Cameco.

Recent, Nuclearelectrica a mai derulat o procedură de achiziţie de combustibil, respectiv o cantitate de 120 de tone de uraniu natural în pulbere sinterizabilă de UO2, câştigătorul fiind tot firma canadiană Cameco.

În februarie, fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat managementul Nuclearelectrica pentru că a cumpărat uraniu de la canadieni: "Aflu cu surprindere că, la Centrala nucleară de la Cernavodă, nu se mai cumpără combustibil nuclear de la Compania Naţională a Uraniului. Directorul Nuclearelectrica, doamna Daniela Lulache, a decis să achiziţioneze combustibilul nuclear din Canada, de la compania Camenco. Motivul ar fi preţul mai bun.

Nu am dubii că preţul canadienilor este mai bun. Problema este că preţul va fi mai bun doar pînă cînd România nu va mai produce combustibil nuclear. Pe urmă, va veni dependenţa de canadieni sau, de ce nu, de ruşi.

Domnule prim-ministru Cioloş, vă rog opriţi această ticăloşie, indiferent care este preţul uraniului românesc. Şi poate o trimiteţi pe doamna Daniela Lulache să fie director la o grădiniţă chiar dacă va fi o grădiniţă unde salariul este ca la Fondul Proprietatea sau Nuclearelectrica.

Iar, dacă Compania Naţională a Uraniului are probleme, ajutaţi-o acum".

Importul de uraniu este necesar deoarece avem un zăcământ care este în curs de epuizare, a declarat , în mai, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, care a apreciat ca fiind "tragic" faptul că nu s-au deschis noi perimetre de exploatare pentru a avea o producţie constantă.

Nuclearelectrica a raporat un profit de 67 milioane lei după primul trimestru, reprezentând o creştere de peste 89% faţă de aceeaşi perioadă a anului. Chelutielile companiei s-au cifrat la 378,45 milioane lei, în scădere cu 14,4%, în timp ce veniturile din exploatare au înregistrat o scădere de 2,3%, ajungând la 457 milioane lei.

Compania a vândut la finele primelor trei luni ale anului curent energie de 2,8 milioane MWH la un preţ de 456 milioane lei.

Nuclearelectrica este controlată în proporţie de 82% de statul român, în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie de aproximativ 9%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb