SN Nuclearelectrica SA (SNN) si Framatome anunta semnarea Acordului de Colaborare pentru producerea izotopului medical Lutetiu-177 (Lu-177) la centrala nucleara Cernavoda din Romania. Lutetiu-177 este utilizat pentru o serie de tratamente vitale impotriva cancerului, conform unui comunicat transmis redacţiei.
In cadrul unei ceremonii speciale gazduite de Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Nicolas Warnery, la Resedinta Frantei, in prezenta sefului Cancelariei Prim-Ministrului, domnul Alexandru-Mihai Ghigiu, a domnului Dr. Tiberius Marius Bradatan, secretar de stat in Ministerul Sanatatiial Romaniei si alti inalti oficiali, SN Nuclearelectrica SA si Framatome au semnat oficial Acordul de Colaborare pentru producerea izotopului medical Lutetiu-177 la centrala nucleara de la Cernavoda, potrivit comunicatului.
"Implicarea Nuclearelectrica in acest proiect de anvergura aduce Romania in elita industriei nucleare mondiale, preocupata nu doar de productia de energie curata, ci si de solutii de sanatate inovative. Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu sustine cu fermitate acest proiect, precum si toate initiativele care imbunatatesc calitatea vietii oamenilor, inclusiv prin descoperirea si introducerea tratamentelor medicale de ultima generatie," a afirmat Seful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.
"Romania face astazi un pas important in directia dezvoltarii medicinei nucleare si a asigurarii accesului pacientilor la tratamente avansate impotriva cancerului. Productia izotopului Lutetiu-177 reprezinta o realizare esentiala pentru sanatatea publica, intrucat acest radioizotop permite terapii moderne, care vizeaza direct celulele canceroase, oferind astfel un tratament precis si minim invaziv.
Acest proiect reflecta angajamentul Romaniei de a sprijini cercetarea si inovarea in domeniul tehnologiilor aplicate in medicina, consolidand capacitatea noastra de a raspunde nevoilor nationale si regionale de radioizotopi. Intr-o perioada in care cererea globala de astfel de resurse este in crestere, este esential ca Romania sa contribuie la dezvoltarea si diversificarea acestor solutii vitale pentru pacienti.
Suntem increzatori ca aceasta initiativa va avea un impact pozitiv asupra sistemului de sanatate, oferind un sprijin concret in lupta impotriva bolilor oncologice si demonstrand potentialul tehnologiilor nucleare de a aduce beneficii semnificative in domeniul medical. Prin sustinerea unor astfel de proiecte, ne propunem sa asiguram continuitatea accesului la tratamente inovatoare si sa contribuim la dezvoltarea unei infrastructuri medicale robuste si durabile, capabile sa raspunda celor mai complexe provocari de sanatate," a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul sanatatii.
"De zeci de ani, Romania si Franta impartasesc o viziune comuna asupra energiei nucleare si a contributiei acesteia la decarbonizare si asigurarea independentei energetice. Aceasta colaborare referitoare la Lutetiu-177 reprezinta un pas semnificativ inainte, demonstrand angajamentul tarilor noastre de a lucra impreuna pentru a promova autonomia europeana in ceea ce priveste izotopii medicali. De asemenea, colaborarea aceasta evidentiaza un aspect pozitiv care este adesea subestimat in sectorul nuclear: potentialul sau de inovare si rolul sau esential in medicina nucleara," a declarat Ambasadorul Frantei in Romania, Nicolas Warnery, se menţionează în comunicat.
Lutetiu-177, crucial in tratamentele oncologice avansate, va fi produs cu ajutorul tehnologiei Framatome. Evenimentul a subliniat angajamentul comun pentru sanatatea publica, contribuind la combaterea cancerului prin solutii medicale nucleare avansate, marcand o etapa semnificativa in domeniul medicinei nucleare din Romania.
"Acest parteneriat cu Framatome pentru producerea Lutetiului-177 demonstreaza dedicarea noastra de a sustine inovatia in medicina nucleara si de a contribui la tratamente avansate impotriva cancerului. Prin aceasta initiativa, Romania se aliniaza eforturilor internationale de a dezvolta solutii medicale mai eficiente pentru pacientii din intreaga lume," a declarat Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica.
Recent cele doua societati au anuntat finalizarea cu succes a unui studiu de fezabilitate comun care a demonstrat adecvarea tehnologiei Framatome pentru iradierea Ytterbium-176 la Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavoda, la standardul tehnic de piata necesar pentru producerea de produse radiofarmaceutice pe baza de lutetiu.
Framatome si SNN avanseaza in prezent cu faza de inginerie detaliata si industrializare, avand ca obiectiv obtinerea primelor loturi de productie pentru fabricarea produselor radiofarmaceutice in 2028.
"Tehnologiile nucleare joaca un rol crucial in asistenta medicala moderna. Ele sunt esentiale in lupta impotriva cancerului, iar Framatome are o prezenta de lunga durata in domeniul sanatatii," a declarat Bernard Fontana, CEO Framatome. "Suntem mandri sa aducem tehnologia noastra inovatoare de productie a izotopilor si sa ne unim fortele cu SNN pentru a consolida lantul de aprovizionare cu radioizotopi care salveaza vieti in Europa."
Acest proiect vizeaza, de asemenea, asigurarea unei rezerve adecvate de Lu-177 pentru a satisface nevoile interne ale Romaniei in ceea ce priveste productia si furnizarea de produse radiofarmaceutice. Lu-177 este un radioizotop emitator beta utilizat in terapia cu radionuclizi tintiti pentru tratamentul cancerului de prostata si in multiple dezvoltari radiofarmaceutice in tratamentul cancerului. Izotopul distruge celulele canceroase, lasand neafectate celulele sanatoase. Tehnologia de productie a izotopului detinuta de Framatome a permis prima productie comerciala la scara larga de Lu-177 intr-un reactor energetic in iunie 2022.
Opinia Cititorului