Numai cu "Banca Centrală" nu se face primăvară

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 noiembrie 2009

Mugur Isărescu: Banca Naţională priveşte "cu îngrijorare" problema amânării tranşei, însă este pregătită să răspundă situaţiei.

Mugur Isărescu: Banca Naţională priveşte "cu îngrijorare" problema amânării tranşei, însă este pregătită să răspundă situaţiei.

Mugur Isărescu: Nu avem alternativă la programul de finanţare internaţional

Deşi Banca Naţională a României şi-a respectat condiţiile din acordul cu Fondul Monetar Internaţional "cu marjă de confort", potrivit lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, tranşa a treia din împrumutul contractat de ţara noastră a fost amânată.

Anunţul FMI nu a reprezentat o surpriză, întrucât instabilitatea de pe scena politică a dus la neîndeplinirea criteriilor care ţin de adoptarea unor legi, inclusiv a bugetului de stat pe 2010.

Banca Naţională priveşte "cu îngrijorare" problema amânării tranşei, însă este pregătită să răspundă situaţiei, a subliniat Mugur Isăres-cu, vineri, cu ocazia prezentării "Raportului trimestrial asupra inflaţiei".

Domnia sa a declarat: "Sunt îngrijorat pentru două motive: primul - FMI va da un mesaj pozitiv, pentru că majoritatea criteriilor au fost îndeplinite, dar sunt sigur că pieţele nu îl vor percepe ca atare, ci va fi o percepţie a neîndeplinirii condiţiilor. Al doilea motiv de îngrijorare este dat de finanţarea deficitului bugetar, o problemă acută, ce pune constrângeri foarte mari în ultimul trimestru din acest an".

Mugur Isărescu a amintit de experienţa ultimilor 20 de ani, când, de fiecare dată, în ultimele două luni ale anului, cheltuielile bugetare au fost depăşite. "Nu văd cum am face excepţie anul acesta", a mai afirmat Guvernatorul.

Reducerea deficitului bugetar spre 3% din PIB în 2011, în vederea adoptării euro, "este o sarcină foarte grea" pentru România, a mai declarat Mugur Isărescu, precizând însă că se pot găsi resurse în acest sens, dând exemplu fondurile europene.

Logica politică este dominantă

Deşi problemele economice ne covârşesc, Guvernatorul a spus, vineri, că dominantă este logica politică, electorală, în prezent, aceasta îngreunând transmiterea semnalelor BNR. Astfel, BNR este singura care şi-a făcut temele, însă politicul îi pune beţe în roate.

Incertitudinile din plan politic au stat la baza deciziei Consiliului de Administraţie al BNR de a menţine dobânda cheie la 8%.

"Băncii Centrale îi este greu să îşi transmită mesajele de politică monetară şi ar fi fost dificilă, de asemenea, coborârea dobânzii la şedinţa de săptămâna aceasta (n.r. săptămâna trecută)", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a avertizat că, în perioada următoare, este foarte probabil ca ecartul între dobânzile interbancare şi cea de politică monetară să se menţină ridicat.

Dobânzile la creditele în lei ar trebui să fie cu 1-3 puncte procentuale peste dobânda cheie

Cu unul, două sau trei puncte procentuale ar trebui să depăşească dobânzile la creditele în lei rata de politică monetară, apreciază Mugur Isărescu, subliniind că nu face nicio recomandare în acest sens. Domnia sa pune nivelul ridicat al dobânzilor pe seama lipsei de încredere, determinată de incertitudinile politice.

Pentru depozite, dobânzile ar trebui să se situeze uşor sub dobânda cheie, este de părere Guvernatorul.

Ultimul optimist din conducerea Băncii Naţionale

Domnul Isărescu a mai spus, vineri, că a rămas aproape singurul optimist, în Consiliul de Administraţie al BNR, cu privire la revenirea economiei naţionale.

"Dacă ne uităm la cifrele pe producţia industrială, sunt pe un trend uşor pozitiv, iar datele din septembrie vor arăta acest lucru. Cred că tendinţa se va reflecta şi în evoluţia PIB, dar cu o întârziere de două-trei luni", a spus Guvernatorul BNR.

Domnia sa aşteaptă ca lucrurile să se liniştească în perioada următoare, având în vedere că luna octombrie a trecut. Domnul Isărescu s-a referit la atacul asupra leului din octombrie anul trecut. "Lumea are impresia că se pregăteşte ceva. Eu vă spun că octombrie a trecut, sper să treacă şi noiembrie şi decembrie şi lucrurile să se liniştească", a afirmat Guvernatorul.

Domnia sa a precizat că aşteptările privind deprecierea cursului se inflamează şi măresc anticipaţiile inflaţioniste, însă Banca Naţională nu vede motive pentru care piaţa să ducă la mişcarea cursului, cu excepţia incertitudinii din prezent.

Prognoza de inflaţie pentru finalul anului a urcat de la 4,3% la 4,5%

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2009, la 4,5%, de la 4,3% în proiecţia anterioară, ca urmare a influenţei mai mari a accizelor la tutun şi a preţurilor administrate.

Ultimele statistici arată că rata anuală a inflaţiei a coborât în septembrie la 4,94%, de la 4,96% în august, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

BNR şi-a fixat pentru acest an o ţintă de inflaţie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), astfel că noua prognoză se situează la limita superioară a bandei de variaţie din jurul ţintei.

Pentru sfârşitul lui 2010, BNR şi-a menţinut prognoza de inflaţie la 2,6%, în condiţiile în care şi-a fixat o ţintă de inflaţie identică cu cea de anul acesta.

Nu avem alternativă la programul de finanţare internaţional

Mugur Isărescu a avertizat că România nu are, în prezent, vreo alternativă la programul de finanţare extern cu FMI şi CE.

Vineri, Ministerul Finanţelor Publice a atras 793,8 milioane euro, printr-o emisiune de titluri de stat cu cupon, cu 393,8 milioane euro mai mult decât era programat. Ultimele încercări ale statului de a se împrumuta în lei nu au înregistrat succesul aşteptat, băncile solicitând dobânzi tot mai mari.

În primele zece luni din acest an, Finanţele au emis titluri de stat de 58 miliarde lei (circa 13,7 miliarde euro), ceea ce reprezintă de aproape cinci ori mai mult decât în întregul an 2008.

FMI a dat României primele două tranşe din pachetul de asistenţă financiară negociat, în valoare totală de 6,57 miliarde euro. A treia tranşă, de 1,5 miliarde euro, era programată iniţial pentru jumătatea lunii decembrie, conform calendarului stabilit.

Comisia Europeană a amânat deja acordarea celei de-a doua tranşe, de 1 miliard de euro, din împrumutul acordat României, în valoare totală de circa 5 miliarde euro, pe o perioadă de doi ani.

Jumătate din tranşa FMI şi întrea-ga tranşă de la CE erau destinate finanţării deficitului bugetar.

Isărescu: Nu e nevoie de o ajustare suplimentară a cursului, pentru că deficitul extern s-a corectat

Nu e nevoie de o ajustare a cursului de schimb, pentru că fundamentele economice sunt mult mai bune decât cele de anul trecut, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dând exemplu ajustatarea masivă a deficitului de cont curent din acest an.

"Nu e nevoie de o ajustare a cursului de schimb, pentru că fundamentele sunt mult mai bune şi nici nu cred că lumea se aşteaptă la aşa ceva", a spus Isărescu.

"Deficitul de cont curent s-a ajustat mult, mult peste aşteptări", a completat el. Guvernatorul a explicat că deficitul de cont curent, care a fost anul trecut la un nivel nesustenabil de peste 12% din PIB, s-a ajustat în acest an cu circa 8% din PIB, până spre 4%.

"O altă depreciere a cursului ar duce la o ajustare şi mai mare a contului curent", a mai spus Isărescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb