Numărul americanilor care îşi părăsesc voluntar locurile de muncă a crescut la un nivel record în septembrie, în timp ce oferta de locuri de muncă se menţine peste nivelurile de dinaintea pandemiei, un semn că firmele ar putea fi nevoite să continue să crească salariile pentru a atrage lucrători, informează news.ro.
Raportul lunar al Departamentului Muncii privind ocuparea locurilor de muncă, publicat vineri, reflectă o economie neuniformă, cu o cerere puternică şi deficite de forţă de muncă şi de bunuri, care au dus la cel mai ridicat nivel al inflaţiei din ultimii 31 de ani.
Inflaţia salarială arată puţine semne de scădere, chiar dacă numărul zilnic al cazurilor de infecţii cu noul coronavirus este în scădere.
Angajatorii din aproape toate industriile concurează pentru a atrage muncitori, pe piaţa muncii fiind cu trei milioane de oameni mai puţini în comparaţie cu nivelurile de dinaintea pandemiei.
Lupta pentru muncitori a impulsionat creşterea salariilor la un ritm anual de 4,9% în octombrie, deşi aceasta a fost depăşită de inflaţie, ceea ce a dus la o scădere a câştigurilor reale.
Un sondaj separat al Universităţii din Michigan arată consternarea în rândul consumatorilor, care au senzaţia că economia a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii zece ani, puţini dintre ei considerând că autorităţile iau măsuri suficiente pentru a combate inflaţia.
Renunţările la locurile de muncă au crescut cu aproximativ 164.000 în septembrie, ridicând totalul la un nivel record de 4,4 milioane.
Rata de renunţare este văzută ca o bună măsură a încrederii pe piaţa muncii, deoarece lucrătorii pleacă atunci când sunt mai siguri în capacitatea lor de a-şi găsi un nou loc de muncă.
Un număr de 56.000 de oameni au renunţat la locuri de muncă în industria artelor, divertismentului şi recreării, în timp ce 47.000 au plecat din celelalte servicii.
În sectorul educaţiei de stat şi locale au plecat 30.000 de angajaţi.
"Creşterea continuă a renunţărilor indică o creştere a salariilor între 4,5%-5,0%, cu mult peste rata care ar fi în concordanţă cu o încetinire durabilă a inflaţiei către ţinta de 2% a Fed", a declarat Michael Pearce, economist senior la Capital Economics în New. York, în urma raportului.
Rezerva Federală a rezistat până acum apelurilor de a lua măsuri mai puternice pentru a combate o inflaţie peste aşteptări, argumentând că aceasta rămâne tranzitorie, chiar dac acesta va persista şi anul viitor.
Banca centrală a anunţat, la ultima sa şedinţă de politică monetară, că va începe să îşi reducă programul masiv de cumpărare de obligaţiuni luna aceasta, măsură considerată ca un precursor al creşterii ratelor dobânzilor de la nivelul lor actual aproape de zero.
Investitorii se aşteaptă în prezent la o creştere a dobânzii cheie la jumătatea anului 2022.
Ofertele de locuri de muncă, o măsură a cererii de muncă, au scăzut cu 191.000, până la 10,4 milioane în ultima zi a lunii septembrie. Angajările au rămas în mare parte neschimbate, la 6,5 milioane în septembrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2021, 10:22)
sa creasca salariile SI sa renunte la vaccinarea obligatorie
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2021, 10:35)
Si in Romania este si mai rau...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2021, 10:37)
din martie 2020 stiam ca o sa vina inflatia mare din cauza "masurilor" si ca atunci cand va fi vaccin, va fi conflict.
acum sunt doua optiuni din primavara incolo: ori o lasa mai moale cu presiunea pentru vaccinare datorita pilulelor anti covid recent anuntate, ori va fi persecutie totala si prabusirra economiilor care merg pe calea asta, pentru ca lumea nu va ceda usor.
4. Concediați pe directorii
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2021, 10:38)
De malluri din Romania! Dau faliment cu procedura nazista a certificatului verde!
4.1. Nici ei nu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2021, 10:39)
Au sânge in instalație sa protesteze! Patronii de mici afaceri mor economic pe mâna lor!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2021, 12:13)
1. faptul ca oamenii renuta la locurile de munca e semnal de inversare balante in 8-10 trimestre maxim; firmele/patronii trebuie sa mai reziste minim 2 ani in nebunia asta.
2. In timp ce "scalvuimea/muncitorimea" renunta ... observand ca in piata inca exista cerere mare pentru locuri de munca si concurenta relativa pe cresteri salarii .... ei (muncitorimea "veche") u anticipeaza valul ce vine din urma de"muncitorime/sclavuime" tanara(forta de munca tanara si chiar forta de munca tanara/noua TEHNOLOGICA). (youthul se pe ascendent in somaj si simultan comenzi de etc tehnologizari noi de productie /proces etc este pe ascendent.. sa vedem cum o sa concureze veche generatie cu asta)
3. O sa rezulte o iesire in masa din forta de munca a vechii generatii (acest fenomen se va propaga minim pe inca 3 ani chiar daca cineva tot trimite cecuri si ajutoare in cont... ei vor ramane depasiti tehnologic in umatoarea rocada tehnologica ce se petrece deja din 2020 si o sa tina pana in 2026 implementarile structurale /retea / servicii noi).
4. cand se va propaga COMPLET ploaia noua de bani /credit .... le va matura efectiv puterea veche de cumparate a muncitorilor vechi!! Ii va saracii de nu vor stii de ei! Fortand-ui iar la o alta forma de productivitate ... concurand in turma ca prostii dupa ce isi vor consuma munitiile financiare.
5. Neproductivitatea lor pe ascendent e buna pentru reglarea randamenteor in afaceri si dat impuls rapid afacerilor de tehnologizare rapida in anticiparea deflatiei viitoare. Deflatie ce le va cobora iar randamentele... si simultan prabusirea viitoare a consumului si cresterea competitivitatii pe locuri de munca... competitivitate ce o sa fie silita sa intre tarziu in piata caci multe locuri vor fi efectiv ocupate de etc tehnologii /siseme implementate.
6. atunci gov iar va trebui sa verse bani in alte sisteme de profesionalizare /educare etc a oamenilor fara locuri de munca (oamen ramasi cu experieta trecuta si fara cerere din partea pietei viitoare).
semnat comenturi "cretine"
6. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 14.11.2021, 12:38)
vine valul cu demisiile angajatilor si in Romania
uita acusica... dupa introducerea certificatului nazist verde
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2021, 15:47)
Eu cred că acest val de renunțări are o altă cauză:bitcoiniada! Sunt peste 3000 mld in monedele virtuale ,deținute numeric de americani proști ( evident acum controlate de mari rechini din finanțe)
Nimic nou sub soare : la ei e ca la noi în timpul Caritasului, când în Cluj mirajul câștigurilor i-a făcut pe mulți să demisioneze si să-și vândă apartamentele pentru cupoane Caritas!
O să auziți de o grămadă de oameni din SUA care si-au băgat toată averea în bitcoin etc
Când petrecerea se va sfârși...
8. Se retrag la glie
(mesaj trimis de Cri în data de 15.11.2021, 00:34)
Demisioneaza pt ca sunt fortati sa se vaccineze. Si oamenii stiu de la cunoscuti de efectele nocive pt sanatate ,care duc pana la deces dupa vaccinare