NYSE a aprobat fuziunea cu Euronext

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iunie 2006

"NYSE Group" Inc. a decis să cumpere piaţa pan-europeană Euronext NV în schimbul sumei de 7,78 miliarde de euro (9,96 miliarde de dolari), astfel că va putea să creeze prima bursă transatlantică înaintea rivalului Nasdaq Stock Market Inc., care, în acest an, a preluat 25,1% din London Stock Exchange (LSE).

Adunarea generală anuală a acţionarilor "NYSE Group", desfăşurată săptămîna trecută, a stabilit că NYSE va acorda 0,98 acţiuni plus 21,32 euro în numerar pentru fiecare titlu Euronext - a doua piaţă din Europa. În baza acestei oferte, o acţiune Euronext ajunge la 69,10 euro, cu 20% peste preţul de închidere din data de 1 iunie, cînd a avut loc Adunarea generală anuală a acţionarilor NYSE.

"Vom crea o bursă care va uni două părţi ale oceanului", a declarat Jack Wilentz, membru NYSE din 1963. În opinia sa, directorul general al NYSE, John Thain, a realizat o afacere remarcabilă. Amintim că Euronext reuneşte pieţele din Paris, Amsterdam, Bruxelles şi Lisabona.

Entitatea care va lua fiinţă în urma fuziunii, dacă aceasta va primi aprobările de care mai are nevoie, se va numi NYSE Euronext. Aceasta va fi cea mai mare bursă din lume şi va avea sediul în New York. Directorul general al NYSE, John Thain, va fi director executiv al noii pieţe. Preşedintele Euronext, Jan Michiel Hessels, va avea acelaşi rol, iar Jean-Francois Theodore, director executiv al Euronext, va deveni director executiv adjunct. Consiliul de administraţie al noii pieţe va avea în alcătuire 20 de directori, dintre care 9 vor proveni de la Euronext.

La NYSE Euronext vor fi lis-tate companii cu o valoare combinată de piaţă de 27.000 de miliarde de dolari. Lunar, la noua entitate vor fi derulate tranzacţii de aproximativ 2.100 miliarde de dolari, adică de două ori mai mult decît la Nasdaq.

John Thain a precizat că aprobările necesare fuziunii vor fi primite în şase luni. Totuşi, unii analişti spun că Deutsche Börse, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt, va înainta o contra-ofertă pentru Euronext. Oficialii Bursei germane au negociat vreme de cinci luni cu Euronext, în vederea unei fuziuni, obţinînd sprijinul unor investitori, printre care "TCI Fund Management".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb