NYSE Euronext preia administrarea indicelui Libor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iulie 2013

Indicele Libor, care influenţează instrumente financiare în valoare de mii de miliarde de dolari, a devenit subiect de scandal în ultimii ani, după ce au fost dezvăluite tentative ale unor bănci de a manipula dobânzile pentru propriul câştig.

Indicele Libor, care influenţează instrumente financiare în valoare de mii de miliarde de dolari, a devenit subiect de scandal în ultimii ani, după ce au fost dezvăluite tentative ale unor bănci de a manipula dobânzile pentru propriul câştig.

Marea Britanie urmează să predea administrarea indicelui de referinţă privind dobânzile interbancare Libor către operatorul Bursei de Valori din New York, în condiţiile în care autorităţile de reglementare încearcă să readucă încrederea în acest index aflat în centrul unui scandal de manipulare.

NYSE Euronext va înlocui astfel, la începutul lui 2014, Asociaţia Bancherilor Britanici (BBA) în calitatea de administrator al indicelui Libor, lansat de acest grup de lobby în urmă cu mai bine de două decenii.

"Această schimbare va juca un rol vital în restabilirea credibilităţii internaţionale a Libor", a declarat Sarah Hogg, preşedinte al Consiliului de Raportare Financiară, adăugând că "NYSE Euronext Rate Administration" Ltd., care se va ocupa de stabilirea Libor, va fi o companie cu sediul în Marea Britanie, supravegheată de Autoritatea pentru Conduită Financiară.

NYSE Euronext operează deja Liffe, a doua mare piaţă de derivate din Europa, care oferă produse pe dobânda Libor.

O analiză efectuată de guvernul de la Londra a recomandat, anul trecut, ca BBA să nu mai aibă responsabilităţi în privinţa Libor, ca urmare a scandalului care a afectat credibilitatea acestei dobânzi. Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie a început în luna aprilie să reglementeze dobânda Libor, ca parte a planului de revizuire a modului de stabilire a indicelui ce a fost creat în anii "80 ca să ilustreze costurile la care se împrumută băncile.

Amintim că oficialii SUA şi ai Marii Britanii au descoperit în ultimii ani că băncile manipulau dobânda de referinţă. În acest scandal, "Royal Bank of Scotland Group" Plc, UBS AG şi "Barclays" Plc au fost amendate cu un total de aproximativ 2,5 miliarde de dolari. Alte bănci sunt încă sub investigaţie în acest caz de manipulare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb