Reglementarea divergentă a pieţelor financiare va duce la o regionalizare în domeniu şi face puţin probabilă consolidarea viitoare dintre bursele SUA şi cele europene, conform afirmaţiilor vicepreşedintelui executiv al NYSE Euronext, Roland Bellegarde.
În opinia reprezentantului NYSE Euronext, regimurile de reglementare concurente puse în aplicare pentru restructurarea pieţelor după criza financiară (spre exemplu, Dodd-Frank în SUA şi EMIR în Europa), fac mai puţin atractive achiziţiile între bursele de pe continente diferite.
"Nu există cu adevărat o convergenţă de reglementare, iar în caz de fuziune, dacă nu ai convergenţă a mediilor de reglementare, care sunt beneficiile aşteptate? Utilizatorii nu vor avea prea multe sinergii", a spus Bellegarde.
Un val de consolidare a burselor a început în 2006, când au fuzionat New York Stock Exchange şi Euronext - care reuneşte pieţele din Paris, Bruxelles, Amsterdam şi Lisabona. Au urmat tranzacţiile dintre Nasdaq şi grupul nordic OMX, respectiv dintre London Stock Exchange şi Borsa Italiana, dar fiecare entitate a încercat să-şi protejeze cota de piaţă şi volumele de tranzacţionare.
Cea mai recentă afacere, prin care IntercontinentalExchange (ICE) preia pentru mai bine de 10 miliarde dolari NYSE Euronext, este aşteptată să se finalizeze luna viitoare. ICE plănuieşte o ofertă publică iniţială pentru operaţiunile europene cu acţiuni ale Euronext, după finalizarea afacerii.