Oamenii de ştiinţă au creat cu ajutorul inteligenţei artificiale o aplicaţie care poate recunoaşte prin poze, afecţiuni ale ochiului uman, chiar înainte ca acestea să fie descoperite de medici, conform News.ro.
Aplicaţia este numită CRADLE, acronim pentru Detectorul computerizat asistat de leucocorii şi poate depista reflexii a ceea ce specialiştii numesc "ochi alb" prin fotografii. Ochiul alb poate indica afecţiuni grave, precum cataracta, retinoblastomul şi altele.
În testele realizate, aplicaţia s-a dovedit eficientă pe toate dispozitivele instalate, indiferent de calitatea camerei foto, s-a dovedid chiar mai eficientă în depistarea afecţiunilor decât cadrele medicale.
Sistemul de învăţare mecanică din spatele aplicaţiei a fost antrenat folosindu-se în jur de 53.000 de fotografii în care apărea 40 de copii. Inteligenţa artificială a reuşit să depisteze 16 cazuri de ochi alb şi a făcut acest lucru cu aproape un an înainte ca medicii să poată diagnostica această anomalie oculară, reltează sursa citată.
Oamenii de ştiinţă avertizează că aplicaţia pe care au creat-o nu are încă aprobarea forurilor medicale naţionale şi internaţionale şi nu poate înlocui consultul medical tradiţional. Poate însă să aducă pacientul mai devreme în faţa medicului pentru a se trata din timp de o afecţiune oculară.
Aplicaţia CRADLE este disponibilă atât pe Android, cât şi pe iOS.