Marea Britanie poate părăsi Uniunea Europeană (UE) fără a plăti o "factură de divorţ" de 60 de miliarde euro, aşa cum potrivit presei europene solicită autorităţile de la Bruxelles, a anunţat sâmbătă Comisia pentru afaceri financiare a Camerei Lorzilor, unde se dezbate proiectul de lege referitor la declanşarea Brexitului, relatează DPA.
Guvernul este într-o poziţie juridică "solidă" de a ignora cererea UE dacă negocierile privind Brexitul se vor încheia fără un acord, se arată într-un raport publicat sâmbătă de comisia amintită.
''Concluzia noastră este aceea că dacă nu se ajunge la un acord, atunci întreaga legislaţie UE va înceta să se aplice, iar Marea Britanie nu va face obiectul niciunei obligaţii de a furniza vreo contribuţie financiară'', relevă raportul intitulat "Brexit şi bugetul UE", potrivit Agerpres.
Miercuri, Camera Lorzilor a parlamentului britanic a aprobat un amendament la proiectul de lege privind Brexitul, destinat în mod concret protejării drepturilor cetăţenilor din UE, frânând astfel calendarul guvernului conservator condus de Theresa May. Textul va trebui să treacă şi prin Camera Comunelor.
Însă această amânare nu pune în discuţie proiectul de lege ce autorizează activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, pe care May intenţionează să-l declanşeze înainte de sfârşitul lui martie, termen pe care ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, l-a confirmat vineri, la Bratislava.