O perioadă extinsă de vaccinare împotriva gripei ar putea spori protecţia populaţiei

M.C.
Miscellanea / 19 ianuarie 2023

O perioadă extinsă de vaccinare împotriva gripei ar putea spori protecţia populaţiei

Emisfera nordică se confruntă cu o circulaţie a gripei neobişnuită, cu un un debut devansat al sezonului gripal 2022-2023 şi cu creşteri rapide ale numărului de cazuri, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, conform unui comunicat remis reacţiei. Specialiştii avertizează că gripa sezonieră, împreună cu alte infecţii virale, cum ar fi VRS şi COVID-19, sunt de aşteptat să aibă un impact mare asupra serviciilor de sănătate şi asupra populaţiei. Acest lucru evidenţiază cât de important este ca persoanele din grupurile cu risc ridicat să se vaccineze, pe tot parcursul sezonului, împotriva gripei şi COVID-19, precum şi ca toată lumea să se protejeze împotriva infecţiilor virale.

Potrivit sursei, este nevoie de 10 până la 14 zile după vaccinare pentru ca organismul să dezvolte răspuns imunitar şi protecţie. Prin urmare, majoritatea ţărilor încep imunizarea la începutul toamnei. De cele mai multe ori, sezonul gripal nu începe înainte de jumătatea lunii noiembrie şi durează, de obicei, până la sfârşitul lunii mai a anului următor.

Dr. Adrian Marinescu

Director Medical, Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş"

"Sezonul gripal actual prezintă o cronologie mai neobişnuită şi se dovedeşte a fi mai agresiv decât sezoanele pre-pandemice, cel mai probabil din cauza expunerii reduse a populaţiei la virusul gripal şi a măsurilor de siguranţă sporite din timpul pandemiei de COVID-19. Există, în mod evident, o creştere a numărului de cazuri şi, cel mai probabil, această tendinţă ascendentă se va menţine şi în următoarele săptămâni. Există, totodată, şi un risc crescut de co-infecţie, în contextul circulaţiei intense şi a altor virusuri în această perioadă. De aceea, nu este prea târziu să ne vaccinăm împotriva gripei. Având în vedere că sezonul gripal este încă într-un stadiu incipient şi probabil că vom vedea un vârf între sfârşitul lunii ianuarie şi mijlocul lunii februarie, mai este timp pentru a oferi o protecţie sporită publicului prin vaccinarea antigripală.

Vaccinarea s-a dovedit a fi cea mai eficientă măsură de protejare a populaţiei împotriva gripei şi a complicaţiilor acesteia, motiv pentru care vaccinarea populaţiei, în special a persoanelor din categoriile cu risc ridicat, ar trebui extinsă. Vaccinul gripal ne protejează de infecţii şi îi protejează şi pe cei din jurul nostru care sunt mai predispuşi la complicaţii severe".

Evoluţia epidemiologică actuală în ţara noastră şi în regiune arată o circulaţie intensă a virusurilor gripale, rezultând o incidenţă crescută a cazurilor de gripă raportate la majoritatea grupelor de vârstă. 16 din 32 de ţări şi regiuni care raportează intensitatea activităţii gripale au înregistrat o intensitate ridicată sau foarte mare, iar 22 din 31 de ţări şi regiuni care raportează asupra răspândirii geografice a virusurilor gripale au înregistrat activitate pe scară largă, indicând o circulaţie extinsă a gripei sezoniere în întreaga regiune, subliniază sursa citată.

De la începutul actualului sezon gripal, în România au fost raportate 362 de cazuri de gripă confirmate de laborator şi 2 decese. Comparativ cu sezonul prepandemic 2019-2020, în sezonul actual s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri clinice cu 5 săptămâni mai devreme.

Dr. Lidija Milicevic

General Manager Vaccines, Sanofi Romania

"Înţelegem că nu există două sezoane de gripă la fel şi ne străduim să fim pregătiţi pentru neprevăzut. Întrucât asistăm la o creştere rapidă a cazurilor de gripă şi a spitalizărilor, Sanofi Romania doreşte să anunţe că pentru sezonul gripal 2022-2023 există în continuare vaccinuri gripale disponibile în stoc la nivelul întregii ţări. Vaccinul nostru gripal este disponibil la distribuitori, în farmacii, cabinete ale medicilor de familie şi centre medicale şi poate fi prescris şi utilizat pentru a proteja populaţia de gripă şi de potenţialele complicaţii ale acesteia."

Gripa este o ameninţare serioasă la nivel global, determinând anual 3 până la 5 milioane de cazuri severe şi între 290 000 şi 650 000 de decese. OMS recomandă vaccinarea antigripală în special pentru grupurile de populaţie cu risc ridicat. Printre acestea se numără persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecţiuni cronice, copiii între 6 luni şi 5 ani, femeile însărcinate, persoanele instituţionalizate şi personalul medical, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Vaccinare împotriva gripei sau covid în timpul unei epidemii?

    Poate înainte. E regula de bază. 

    Imunitatea naturală e varză pentru înțepați. Motivele? Sunt clare. 

    Nu vă fie frică de un hapciu:)

    Vaccinare împotriva gripei sau covid în timpul unei epidemii?

    Poate înainte. E regula de bază. 

    Imunitatea naturală e varză pentru înțepați. Motivele? Sunt clare. 

    Nu vă fie frică de un hapciu:)

    Vaccinare împotriva gripei sau covid în timpul unei epidemii?

    Poate înainte. E regula de bază. 

    Imunitatea naturală e varză pentru înțepați. Motivele? Sunt clare. 

    Nu vă fie frică de un hapciu:)

    1. Si zici ca te simti bine? Iti tremura mana sau uiti ce faci?

      Corect . Anonimii au vrut bis :)

    " Emisfera nordică se confruntă cu o circulaţie a gripei neobişnuită"

    nu e nici o gripa " neobisnuita" ..e vorba de imunitatea cazuta in cap a celor care s-au capsat anti-guvid 

    1. nu au toti bafta de sistem imunitar designed by Zamolxe

    Preferabil cu noul vaccin ARM pentru gripa si covid, testat cu succes in acesti 2 ani. Politicienii sa aibe intaietate, dar sa fim siguri ca se vaccineaza pe bune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb