Răpirea unui cetăţean român în Burkina Faso a pus pe jar autorităţile autohtone, care s-au trezit în faţa unui puzzle destul de complicat. După apariţia primelor informaţii, lucrurile au devenit şi mai încâlcite pentru cei care sunt mai puţin obişnuiţi cu realităţile afacerilor din Africa, numele celui răpit, protejat de Ministerul Afacerilor Externe, fiind făcut public de către presă. Pe scurt, filmul evenimentelor este următorul: cinci persoane înarmate l-au răpit sâmbătă pe Iulian Gherguţ (fost luptător în Legiunea Străină - actualmente ofiţer de securitate la o firmă minieră), după ce au atacat o patrulă pe care acesta o conducea, în apropierea minei de mangan din Tambao. În altercaţie şoferul şi un jandarm care le asigura protecţia au fost răniţi. Mina, care se află în provincia Oudalan, în apropierea graniţelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş, care locuieşte la Londra şi are investiţii în Africa de Vest, în special în domeniul petrolier şi minerit. După incident, atacatorii au plecat spre graniţa cu Mali, potrivit unor oficiali din Burkina Faso.
Surse apropiate afacerilor derulate de Frank Timiş în Africa ne-au prezentat trei scenarii legate de această răpire, mai exact de ceea ce se poate afla în spatele ei. Primele precizări au fost legate de relaţiile dintre cunoscutul afacerist Frank Timiş şi Horaţiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină, actualmente cunoscut ofiţer de pază al unor personalităţi din zona africană. Horaţiu Potra este şi preşedintele-fondator al Asociaţiei RALF-ROLE (Românii care au Activat în Legiunea Franceză - Roumanie Legion Etrangere) şi este asociat în mai multe firme. Conform surselor noastre, Potra este directorul de securitate al firmelor lui Timiş şi ,de asemenea, este asociat cu Gherguţ la o firmă de pază din Franţa. De altfel, mai mult ca sigur Gherguţ are şi cetăţenie franceză, aşa cum au majoritatea soldaţilor care au avut contracte, duse până la capăt, cu Legiunea Străină.
Gherguţ conduce operaţiunile firmei de pază care asigură protecţia minelor exploatate de Pan African Minerals în Burkina Faso. Problemele pe care Frank Timiş le are cu autorităţile din această ţară nu ar fi străine de această răpire misterioasă, potrivit unor surse. Burkina Faso este condusă acum de un guvern de tranziţie, după ce în toamna trecută, în urma unor ample manifestaţii, preşedintele Blaise Compaore, aflat la putere de aproape trei decenii, a fost înlăturat. În luna martie, Pan African Minerals, care exploatează şi mina din Tambao, unde a avut loc incidentul, a fost obligată să-şi sisteze producţia, autorităţile începând să cerceteze condiţiile în care această firmă a primit licenţa pentru exploatarea resurselor de mangan. Pe de altă parte, din cauza unor promisiuni neonorate legate de anumite facilităţi pentru comunitatea locală, oamenii din mai multe localităţi apropiate de Tambao au manifestat violent împotriva Pan African Minerals. Acesta pare a fi cadrul general în care a avut loc răpirea lui Gherguţ.
Conform surselor noastre, din start trebuie exclusă ipoteza unei răpiri puse la cale de temuta organizaţie teroristă Al-Qaeda. Prima variantă prezentată vorbeşte despre un întreg scenariu bine pus la punct, menit să pună presiune pe autorităţile din Burkina Faso, dar care are legătură şi cu preţul acţiunilor la Pan African Minerals, de care nu sunt străini nici Potra şi nici Gherguţ. În această primă ipoteză de lucru viaţa cetăţeanului român nu a fost şi nu va fi în pericol. Un al doilea scenariu prezintă un conflict Potra - Timiş, legat de partea financiară a unor contracte aflate în derulare. În urma răpirii lui Gherguţ şi a întregului scandal generat de aceasta, angajatorul (Frank Timiş) ar fi obligat ,practic, să plătească firma de pază. Nici în acest caz integritatea lui Gherguţ nu este ameninţată. În a treia variantă, Gherguţ a fost răpit de localnici, care fie vizează o recompensă, fie vor să dea o lecţie celor care exploatează mină. În acest caz salvarea lui Gherguţ ar fi Horaţiu Potra, cunoscut drept un negociator foarte abil şi care are relaţii foarte bune în această zonă. Conform surselor, Potra are capacitatea să-şi salveze asociatul.
Pe de altă parte, în altă cheie, în ultimele ore agenţiile de ştiri au prezentat mai multe informaţii legate de acest subiect. Regimentul de Securitate Prezidenţială din Burkina Faso, un serviciu secret de elită specializat în operaţiuni antiteroriste, a fost trimis în Tambao pentru a sprijini detaşamentul armatei. Potrivit unui oficial din Ministerul Apărării din Malii, operaţiunile pot fi extinse şi în ţările din jur: "Dreptul de urmărire este recunoscut între Mali şi mai mulţi vecini ai săi, printre care Niger şi Burkina Faso. Deci, dacă este necesar, Burkina şi Niger pot exercita acest drept. Operaţiunile de căutare continuă. Discutăm cu vecinii noştri Mali şi Niger pentru a obţine dreptul de a intra pe teritoriile lor, pentru a-i prinde pe răpitori". Potrivit unor localnici, forţele de securitate verifică intensiv vehiculele în oraşele din nordul ţării, noutăţi putând să apară în orice clipă.