O SUBSIDIARĂ BNP PARIBAS - INVESTIGATĂ PENTRU ACORDAREA CREDITELOR ÎN CHF Vasilescu, BNR: "Dacă a izbucnit o scânteie în Franţa, nu trebuie să căutăm focul în România"

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 mai 2015

Surse judiciare: "DIICOT nu se poate sesiza din oficiu pe acest subiect"

Piperea: "Băncile delincvente şi recalcitrante din România sunt temeinic spălate cu detergent de instanţele noastre"

O subsidiară din Franţa a băncii BNP Paribas a fost pusă sub investigare, în urma unor suspiciuni de practici înşelătoare în procesul acordării de credite în franci elveţieni (CHF).

Împrumuturile au fost luate în perioada 2008-2009, când dobânzile erau relativ scăzute, însă trebuie rambursate în euro. În aceste condiţii, miile de clienţi au început să aibă probleme cu plata ratelor, care au început să crească după ce, din 2010-2011, francul s-a apreciat cu 20% faţă de euro.

Clienţii BNP au depus, începând cu anul 2011, plângeri privind produsele în franci elveţieni, potrivit unor surse judiciare citate de Financial Times, împrumutaţii susţinând că nu au fost informaţi cu privire la riscurile ce puteau să apară pe perioada derulării contractului de împrumut.

BNP a confirmat că a fost pusă sub investigaţie oficială şi a transmis că va coopera "în mod transparent" cu anchetatorii ca să demonstreze că "este de bună credinţă".

Vasilescu: "O investigaţie de acest gen poate fi demarată doar în cazul în care există suspiciuni"

O investigaţie de acest gen poate fi demarată doar în cazul în care există suspiciuni pe un anume subiect, ne-a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), menţionând: "Ceea ce se greşeşte la noi este că, atunci când apare o scânteie undeva pe glob, se crede că la noi a izbucnit focul. Dacă a izbucnit o scânteie în Franţa, nu trebuie să căutăm focul în România. Situaţia dintre o bancă şi altă bancă diferă foarte mult şi cu atât mai mult diferă situaţia dintre o ţară şi alta".

Domnul Vasilescu ne-a precizat că BNR supraveghează toate băncile din piaţă şi că de câte ori este cazul le sancţionează.

Piperea: "Dacă la francezi e şoc valutar şi practică înşelătoare, la noi e dezastru"

Avocatul Gheorghe Piperea a comentat pe marginea acestui subiect, pe pagina sa de socializare: "În franceză acuzaţiile sună rău de tot pentru bancă - «pratiques trompeuses». (...)

Precizez că, dacă la francezi devalorizarea monedei de plată este de 20% între 2010-2015, în România devalorizarea este de 250%. La francezi e şoc valutar şi e practică înşelătoare. La noi nu e şoc valutar, e dezastru. (...)

Reamintesc că, în urmă cu o lună, o investigaţie penală (urmată de o recunoaştere a vinovăţiei) a fost lansată contra HSBC pentru spălare de bani prin conturi de depozit deschise la filiala sa din Elveţia. (...)

Pentru consumatori, moneda elveţiană este un poker financiar, o speculaţie valutară, vândută de bănci ca produse sigure. Când vinzi poker unui consumator care crede că achiziţionează un credit pe 30 de ani, e înşelăciune. Şi profit ilegitim.

În acest timp, procesele colective din România sunt trântite sistematic de instanţele noastre. Consumatorii sunt consideraţi oameni liberi, care şi-au asumat acest risc în contracte pe 30 de ani. Iar băncile - nişte îngeraşi care nu pot pierde la poker, căci e rău pentru economie. Mai bine să falimenteze cei 200.000 de oameni liberi decât orice bancă, indiferent de faptul penal al înşelăciunii la care au fost supuşi primii.

Dacă BNP Paribas, a doua bancă din Europa ca valoare a activelor, este acuzată penal de înşelare a clienţilor cu credite în CHF, iar HSBC, prima bancă din Europa ca valoare a activelor, este acuzată de spălare de bani prin depozite în CHF în filiala sa din Elveţia, băncile delincvente şi recalcitrante din România sunt temeinic spălate cu detergent de instanţele noastre.

E vorba, însă, de instanţele civile.

Poate că soluţia este, de fapt, în justiţia penală. Şi în nişte controale de la antifraudă. Bonusurile încasate de managerii acestor bănci pentru creditele în CHF au fost/sunt infinit mai mari decât bacşişurile ospătarilor, frizerilor şi băieţilor cu pizza".

Încă din luna ianuarie, la mai puţin de două săptămâni după ce francul elveţian a explodat în mod neaşteptat, împrumutaţii în CHF şi-au propus să deschidă acţiuni în instanţă pe partea penală, în problema creditelor în CHF, invocând articolul 215 din Codul Penal (Înşelăciunea).

Acesta face referire la "inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate".

Articolul ar putea fi utilizat în justiţie cu referire la reclamele comerciale făcute, în perioada 2007-2008, de către bănci, la creditele în franci elveţieni, potrivit mai multor voci.

Avocatul Nicoleta Grigorescu ne-a precizat, la vremea respectivă, că există posibilitatea la care s-au gândit debitorii, de a ataca în instanţă pe partea de penal băncile, dar că această procedură ar presupune mai mult timp pentru judecată, ţinând în loc procesul civil.

Domnia sa ne-a declarat: "Aceste reclame care afirmau că francul este o monedă sigură sunt similare cu cele care odată spuneau «Dormiţi liniştiţi, FNI veghează pentru tine!». Sigur că poţi acţiona în penal pe oricine, însă trebuie să se ştie că penalul ţine civilul în loc. Dacă o persoană acţionează banca în judecată pe partea penală, banca poate merge să ceară oprirea procesului din civil până la finalizarea anchetei, care ar însemna foarte mult timp".

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, a tras un semnal de alarmă, în ianuarie, scriind, pe site-ul juridice.ro, că "statul român trebuie să se gândească la alte măsuri pentru a preveni veritabilul jaf la care au fost supuşi cetăţenii români, debitori la bănci".

Domnia sa sublinia: "Fără discuţie că sunt mult prea multe coincidenţe în spaţiul est-european, ţări emergente ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană: ar putea fi vorba de grupuri organizate infracţionale transfrontaliere, iar statul român are datoria să cerceteze dacă nu cumva cetăţenii români au căzut pradă unor astfel de grupuri infracţionale".

Surse judiciare ne-au declarat că, până în prezent, la DIICOT nu au fost depuse plângeri care să aibă ca obiect creditele în CHF.

Potrivit surselor noastre, DIICOT nu se poate sesiza din oficiu în legătură cu acest subiect, cei care pot depune plângeri fiind grupurile de clienţi sau Consiliul Concurenţei, în cazul în care, în urma unei investigaţii, ar descoperi că au existat practici neconcurenţiale în piaţa bancară.

ÎN DOUĂ ZILE DE LA LANSAREA OFERTEI CU PRIVIRE LA CREDITELE ÎN CHF

Banca Transilvania a programat 3.200 de persoane pentru conversie

Peste 3.200 de persoane au fost programate de Banca Transilvania (BT) pentru primirea documentelor şi analiza ofertei de conversie, în primele două zile de la lansarea planului BT care va veni în ajutorul clienţilor cu credite în franci elveţieni (CHF) contractate de la Volksbank, după cum ne-au declarat reprezentanţii Băncii Transilvania.

Aceasta a publicat, recent, oferta sa de conversie cu discount care va fi aplicată împrumuturilor luate de la Volksbank - instituţie achiziţionată de BT.

De luni, aproximativ 18.300 de clienţi beneficiază de acest program, care constă în conversia în lei sau euro, la cursul zilei afişat de BNR, cu o reducere de 22,5% la sold, la care "se adaugă comisionul de risc plătit efectiv de clienţi pe tot parcursul derulării creditului".

Acest comision va fi eliminat din contractele de credit încheiate între bancă şi consumatori.

"Returnarea va fi efectuată prin diminuarea creditului în sold, care se va aplica la o dată ulterioară, după finalizarea programului de conversie pentru clienţii VBRO cu împrumuturi în franci elveţieni", după cum a anunţat Banca Transilvania.

La întâlnirea de la Volksbank România cu echipa mixtă BT - VBRO sunt prezentate detaliile ofertei: totalul reducerilor, noul sold al creditului ca urmare a aplicării reducerilor, noua sumă lunară de plată, etapele care trebuie urmate pentru ca un client al Volksbank România să devină client al Băncii Transilvania.

Clienţii au la dispoziţie o perioadă de minim 15 zile ca să decidă dacă acceptă conversia, iar programarea pentru semnarea efectivă a documentelor se face după acceptarea ofertei.

Valoarea efectivă a reducerii totale diferă în funcţie de situaţia fiecărui client în parte, ţinându-se cont de soldul creditului, de sumele de plată scadente la care se face conversia, de eventuale restanţe şi penalităţi sau de situaţiile particulare în care comisionul de risc/administrare a fost deja recuperat de la Volksbank România de către clienţi.

BT a precizat că va acorda prioritate cazurilor sociale şi clienţilor care, în ciuda greutăţilor generate de creşterea cursului CHF din ultimii ani, au rămas buni platnici. (E.O.)

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. oferta BT este o mare pacaleala

    - ajungi sa ai sold mai mare decat atunci cand ai luat creditul dupa ce timp de 7 ani ai cotizat cu un CHF in crestere 

    - un robor la minime care se duce la cer dupa ce baietii isi convertesc creditele din CHF in RON...  

    - cu un robor manipulabil... cheia e la banci 

    - cu o marja la ron mare si o marja nesimtita la EUR, nu de alta dar vor sa te mai traga si a treia oara in tzeapa dupa ce convertesti din Ron in EUR in 4-5 ani. 

    si uite asa...scapi de dracu' dai de frate-sau... aceleasi metehne... doar personajele se schimba... marele SALVATOR BT asa cum ii place sa pozeze nu este decat un alt jmekeras care vrea sa isi traga si el partea la afacerea asta 

    1. Probleme si probleme! Sa vedem cu ce se confrunta clientii celorlalte banci.

      "Van Groningen: "Dacă francul scade, îmi dă clientul banii înapoi? Nu cred". 

      Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, una dintre băncile care au dat credite în franci elveţieni (CHF), a declarat ieri că nu participă la negocierile colective cu debitorii care au credite în CHF." 

      Aceeasi situatie la OTP, Bancpost s.a.m.d.

      In contractul meu cu VB, la sectiunea 4) Plati.; 4.2. este mentionat ca in cazul unei fluctuatii cu mai mult de 10% a cursului Banca are dreptul, dar nu si obligatia , ca in mod unilateral sa converteasca creditul in ron s.a.. Deci... sa o faca, zic :)

      daca este pacaleala, atunci stai cu acest credit in CHF si plateste in continuare CHF.

      Eu zic ca merita convertit si eventual refinantat la alta banca, daca nu iti place de BT. 

      Ai cistig 100% daca ai actionat banca in judecata.Daca nu nu este tirziu.

    De 1an va spun : La puscarie cu bancheri. In curand si in Romanistan

    domnule vasilescu monitorizati toate bancile aSa cum explicatii in articol...... CUM SE FACE CA BANCA M-A FURAT... MI-A MARIT MARJA CONTRAR LEGILOR EUROPENE, SI FORMULA DE CALCUL A DOBANZII ESTE GRESITA....... ASTA NU REPREZINTA CAZ PENAL.......ROMANIA TREZESTETE.......SAU DORMI IN TIHNA VEGHEAZA BNR PENTRU TINE

    Cum sa nu fie inslaciuni facute de banci cand excrocheri se faceau incepand de la pesedintele tari in jos.Toti au stiut numai sa fure si sa distrga tara asta.Dar pentru ca au favorizat distrugerea tari au fost aparati de reprezentati tarilor care prin firmelor tarii lor au furat mai mult.Sa le fie rusine.

    Mosul sa iasa la pensie....are bani sa-si puna si in cap, pe cand noi murim de foame, iar copii nostril sunt restrictionati de la orice activitate si dreptul la o viata fericita alaturi de familie.Noi nu mai suntem intregi suntem stresati cum sa ne achitam creditele in CHF ca sa nu ramanem in strada cu copii.DIICOT ar trebui sa se sesizeze din oficiu si sa vada ca noi am fost pacaliti si atrasi in aceasta cursa. CSM are dreptate sa se investigheze si sigur se va demonstra ca asta ne-a fost recomandat de catre ofiterii de credit-BANCA.Rusine sa le fie acelora care trebuie sa aiba grija de cetatenii ROMANIEI( DNA,DIICOT , SRI, JUDECATORO etc.). Copii mei care sunt foarte mici stiu de necazurile mele cu banca, Raiffeisen ma suna de 2 ori pe saptamana si ma ameninta ca ma lasa in strada, angajatii acestei banci sunt foarte agresivi iar copii mei au auzit aceste discutii pe care le am eu cu banca si ma intreaba ,, MAMI O SA RAMANEM FARA CASA CA CEI CARE CERSESC,,copii mei suntb traumatizati di cauza ca eu am facut o prostie si mi-am cumparat casa ascultand si de ofiter sa ma imprumut in CHF.Nu sti care este viitorul acestor copiii care traiesc si s-au nascutb in astfel de familii care au credite in CHF. DIICOT TREZESTETE SI IA ATITUDINE PENTRU CETATENII ROMANIEI.

    Domnule Vasilescu, de la "O SCANTEIE" au pornit lucruri mult mai dramatice decat ceea ce ne dorim noi - DREPTATE. Daca pentru dumneavoastra DREPTATEA inseamna "FOCUL IN ROMANIA", poate ar fi bine sa va pensionati si sa va faceti timp sa cititi dramele celor cu credite CHF. Astfel, poate ati realiza ca acei oameni disperati chiar isi doresc "FOCUL IN ROMANIA", adica DREPTATE.

    Domnule Vasilescu, scanteia mocneste si in Romania. Si devine foc, pt ca BNR-ul, prin atitudinea partinitoare, a turnat benzina pe ea, fara sa stie.

    Avem toti pliante emise de banci in care CHF-ul este numit cea mai STABILA moneda.  

    Stabil inseamna fara fluctuatii. 

    Mai mult, acedtei dezinformări i se adauga studiile de risc masluite pentru a se aviza produsele de catre BNR. 

    De asemenea, cum o sa justifice bancile in fata DIICOT lansarea unor produse interzise sau considerate riscante in tarile mama?! Cum o sa mai sustina bancherii ca nu stiau?! 

    Daca adaugi la aceasta dezinformare intentionata a consumatorului cu scopul obtinerii de profit de catre banci si cererile de ajutor refuzate sau restructurarile care au dublat dobanda clientilor, precum si poziția de forta a bancilor si refuzul de a le da acces la documente, cred ca intentia de INSELACIUNE poate fi concluzionata si de catre un copil, daramite de DIICOT. 

    Stati pe faza, oamenii se pregatesc. Si sunt disperati. 

    Dom' Vasilescu, a mai izbucnit o scanteie in Franta si s-a raspandit, s-a numit revolutia franceza cu ideile si ghilotina , atentie la ghilotina dom' Vasilescu. E stiut ca Romania are inertie la orice idee noua, vezi si judecatorii cu "nominalismu lor" in procesele de denominare. Vezi si revolutiile. Dar pana la urma vine si la noi, sper sa nu te prinda in viata, :)

    Dom' Vasilescu, a mai izbucnit o scanteie in Franta si s-a raspandit, s-a numit revolutia franceza cu ideile si ghilotina , atentie la ghilotina dom' Vasilescu. E stiut ca Romania are inertie la orice idee noua, vezi si judecatorii cu "nominalismu lor" in procesele de denominare. Vezi si revolutiile. Dar pana la urma vine si la noi, sper sa nu te prinda in viata, :)

    Domnule Vasilescu, Mihai a luat vreodată credit ?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb