OAMENI DE SUCCES: GAVRILĂ TUCHILUŞ, ADMINISTRATOR AGRIMAT MATCA SA "Cel mai avansat utilaj agricol este creierul, iar cel mai fertil îngrăşământ este informaţia"

GEORGIANA ENE
Ziarul BURSA #Companii / 3 septembrie 2013

"Cel mai avansat utilaj agricol este creierul, iar cel mai fertil îngrăşământ este informaţia"

Domnului Gavrilă Tuchiluş, proprietarul şi directorul general al Agrimat Matca SA din Galaţi, îi place să spună că a reuşit într-o economie organizat dezorganizată. A atins, în 2012, o cifră de afaceri de 23.568.990 lei, cu 44% mai mult faţă de 2008, anul de început al crizei, şi cu aproximativ 19% mai mult faţă de 2011. Ferma exploateză 5000 de hectare de teren şi se dezvoltă pe 3 ramuri: agricol, horticol şi zootehnic.

Inginer de meserie şi cu 32 de ani de experienţă în agricultură, domnul Tuchiluş a făcut din afacerea pe care o conduce un mod de viaţă. Spune că trendul ascendent din bilanţurile financiare se datorează, în primul rând, activităţii 7/24 în societate. "Nu fac altceva decât să veghez la bunul mers al lucrurilor în fermă, să mă informez foarte bine", spune domnia sa.

În fiecare zi este atent la cheltuieli şi caută metode să le diminueze fără ca afacerea să îşi piardă din eficienţă şi productivitate, iar la sfârşitul anului este important ca societatea să nu înregistreze pierderi. Nu a mai apelat la împrumuturi bancare din 1996, "nu ne-am dus la nimeni să ne împrumutăm, nu lucrăm cu banca", spune administratorul pe un ton ferm şi apoi continuă: "Cash flow-ul zilnic este asigurat de sectorul zootehnic din Agrimat. Zootehnia reprezintă banca noastră care ne aduce bani zi cu zi în urma vânzărilor de lapte. Tot în acest sector, creştem anumite loturi de animale pentru carne, pe care o vindem la export, avem rezultate foarte bune, iar preţurile sunt pe măsură.

În acelaşi timp vindem şi genetică (n.r. junici provenite din părinţi premiaţi şi recunoscuţi ca fiind cei mai calitativi din lume). Dacă aş vinde 50 de junici cu 2500 euro bucata, imediat aş încasa banii, pentru că nu vând celor care nu au bani". Aşadar, cheltuielile sunt acoperite în cea mai mare parte din ferma zootehnică.

Lipsit de orice falsă modestie, Gavrilă Tuchiluş vrea să transforme Agrimat în "cea mai bună fermă pe producţie de lapte şi genetică din România", iar, pentru ca acest lucru să devină o realitate, spune că şi-a făcut o rutină din a se informa şi a investi în afacerea proprie.

Domnia sa menţionează: "În primul rând am investit în oameni. Este foarte greu să angajezi un om pentru că nu oricine poate să se ridice la standardele impuse de tehnologia modernă din societate, şi atunci îi selectăm pe cei mai buni dintre cei mai buni. În plus, am investit în utilaje de ultimă generaţie ca să uşurăm munca angajaţilor, atât în sectorul vegetal, cât şi în cel zootehnic".

Proprietarul Agrimat a vizitat ferme din America şi Europa ca să se documenteze pentru afacerea pe care o conduce şi a fost impresionat de modul în care se desfăşoară lucrurile acolo. A decis să-şi trimită angajaţii - directorul tehnic, economic, şeful de la ferma de vaci şi tehnicienii - să vadă şi ei tehnica şi modul de lucru, apoi a investit în traininguri de specializare. A vrut ca fiecare să fie cel mai bun pe nişa lui şi a urmărit să le mărească responsabilitatea.

Administratorul de la Agrimat este că părere că "un om pe care l-ai instruit, l-ai perfecţionat, îi creezi condiţii foarte bune de lucru şi îl motivezi nu mai pleacă nici în Italia şi nici la altă societate". Se mândreşte că are o forţă de muncă stabilă şi "doar cei care ies la pensie pleacă". Totuşi, şi-ar dori să tehnologizeze cât mai mult ferma, pentru că factorul uman poate limita mult producţia.

"Eu lucrez nemţeşte şi am pretenţii. La mine nu se greşeşte, este ca la curentul electric, ai greşit o dată şi te-ai dus", spune tranşant Gavrilă Tuchiluş.

Domnia sa povesteşte că în anul 1990 avea în zootehnie 80 de oameni la un efectiv de aproximativ 1000 de bovine, iar în prezent, cu ajutorul tehnologiei, a redus numărul angajaţilor din acest sector la 14, din care personalul tehnic este compus dintr-un inginer, un medic veterinar şi doi tehnicieni. În acest an, numărul angajaţilor de la Agrimat a scăzut cu 20% faţă de anul trecut, explicaţia reducerii forţei de muncă reprezentând tehnologia modernă care a condus la mărirea productivităţii şi eliminarea factorului uman din lanţul de producţie.

În această toamnă, Gavrilă Tuchiluş va merge la un târg de profil din Hanovra, în Germania, ca să fie la curent cu cele mai recente tehnologii din domeniu. Deşi domnia sa este de părere că "cel mai avansat utilaj agricol este creierul, iar cel mai fertil îngrăşământ este informaţia", pune la punct un plan de investiţie la fiecare 3 ani. Anul acesta vrea să investească aproximativ 4 milioane de euro în cel puţin două tractoare de mare putere, 3 combine noi şi remorci de capacitate mare pentru transportul producţiei din câmp la siloz.

Anul trecut a construit un siloz cu o capacitate de 10.000 de tone care a costat 1,2 milioane euro, iar anul viitor vrea să majoreze capacitatea de depozitare la 15.000 de tone. Vrea să "meargă din aproape în aproape pentru că toţi banii vin din buzunarul Agrimat", spune Tuchiluş.

În ultimii 18 ani, Agrimat a investit 30 de milioane de euro, iar pentru viitor intenţionează să construiască un nou adăpost care să reducă la jumătate numărul necesar de angajaţi de la ferma de vaci.

Administratorul susţine că nu face compromisuri în ceea ce înseamnă conducerea unei astfel de afaceri, iar de şpăgi nu a vrut să audă vreodată. Spune că nu a simţit criza, iar singurul efect negativ răsfrânt asupra lui sunt cei 1 milion de euro pierduţi, pentru că a vândut produse unor firme care au intrat ulterior în insolvenţă şi de la care nu a mai putut recupera banii. "Este foarte important să mă informez în piaţă şi să ştiu cum vând, când vând şi cui vând", spune domnul Tuchiluş.

Domnia sa este supărat pe faptul că în ţara noastră nu mai există industria agricolă şi este nevoit să cumpere totul din străinătate: "Tot ce cumpărăm acum, cumpărăm în euro. Când vine inginerul şef dimineaţa, cu nota de comandă de la sectorul mecanic, totul este numai în euro, noi nu mai putem cumpăra un fier din România pentru utilajele pe care le avem. Totul se aduce de afară. Unde se duc impozitele pe care le plătesc eu? Se întorc banii ăştia în sectorul agricol? Ţara noastră este vulnerabilă pentru că nu ştim să ne organizăm".

"Noi trebuie să dăm ora exactă şi să facem iniţiative legislative, nu trebuie să aşteptăm să ne vină de sus", spune pe un ton hotărât administratorul care le recomandă celor care vor să îşi facă afacerea profitabilă în sectorul agricol o analiză aprofundată a pieţei, previziuni amănunţite pentru următorii ani şi cel mai important în opinia administratorului, este "să fii continuu cu ochii pe piaţa din România".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O treabă excelentă în acestă ,,întreprindere''.

    Dar vreau şi eu să mă asociez cu ADS şi să-mi de şi mie câteva sute de Ha ! 

    Nu chiar 5.000 cât are acestă firmă. 

    Terenul este un mijloc de producţie. 

    Aşa cum altele s-au privatizat, de ce aceste mijloace nu se privatizează, printr-o licitaţie, eventual corectă ? 

    Nu pleacă nimeni cu terenul în spate, dar stăm aşa şi ne minţim singuri, că ce tari manageri sunte şi că ce firme avem. 

    Păi să vă văd ce buni eraţi dacă nu aveaţi mocca aceste terenuri, aceste mijloace de producţie. 

    Un minim de decenţă v-ar fi obligat să nu daţi acest interviu, mai ale că este lecturat de mulţi fermieri, şi aceştia ştiu ce şi cum este cu cele peste 800.000 de Ha de la ADS şi bănuim cum sunt acestea luate.

    Avem mari fermieri cu terenuri de la ADS !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb