Ceea ce se petrece în Galaţi este rezultatul unui experiment al unei puteri străine care efectuează anumite acţiuni pe teritoriul ţării noastre, afectând mediul, susţine Gheorghe Funar, noul preşedinte al Partidului România Mare.
Domnia sa ne-a declarat: "La fel ca şi în anul 2005, când au avut loc inundaţii puternice, şi în prezent, în satele respective are loc o acţiune premeditată, a unui stat vecin, care foloseşte ţara noastră drept câmp de experiment. Dacă privim această situaţie din punct de vedere logic, atunci vom observa că acest fenomen s-a produs doar pe o arie restrânsă, cu o populaţie destul de redusă, iar magnitudinea cutremurelor nu a depăşit 2 - 3 grade pe scara Richter. De ce aceste fenomene au loc numai în cele trei sate, şi nu în întreaga regiune? Probabil pentru că discutăm despre un fenomen controlat şi produs artificial, deloc natural, după cum este prezentat de autorităţi".
Domnia sa susţine că ţara noastră este printre singurele din Europa care nu are bine pus la punct un sistem pentru a preveni producerea unor astfel de fenomene artificiale. În prezent, există un sistem, produs chiar în Republica Moldova, care are capacitatea să detecteze şi să prevină experimentele care vizează intervenţiile active în atmosferă. Gheorghe Funar ne-a mai spus: "Guvernul ţării noastre a avizat în 2008 o lege (173/2008) care presupune chiar acest lucru: montarea unor dispozitive pe teritoriul ţării care să asigure neimplicarea unor entităţi străine în modificările atmosferice. Din păcate, la Galaţi nu este instalat un astfel de sistem".
• Reacţia autorităţilor locale - "Vorbim de ceva normal"
De când a luat amploare fenomenul, s-au produs circa 80 de cutremure, de joasă magnitudine, numai în cele trei zone - localitatea Izvoarele, localitatea Schela şi Slobozia Conachi. Atât de multe cutremure într-un timp atât de scurt ar fi speriat orice instituţie, nu şi pe cea din Galaţi, însă, care, deocamdată, nu ia în calcul nicio măsură de siguranţă pentru populaţia din zonă.
Purtătorul de cuvânt al primăriei Galaţi ne-a declarat, ieri, că până acum nu au instituit vreo măsură de siguranţă pentru cetăţenii din comunele unde au loc, în ultima perioadă, cutremure de joasă magnitudine, întrucât fenomenele nu sunt de natură să afecteze buna stare a oamenilor din regiune. Domnia sa a mai subliniat faptul că în zona afectată de cutremure nu există un câmp petrolifer pe suprafeţe ridicate, astfel încât să se discute despre cauze ale fenomenului produse de forări excesive.
Mai mult, oficialul din administraţia locală a mai spus că frecvenţa cutremurelor a speriat populaţia, şi nu intensitatea acestora, dat fiind faptul că în zonă s-au mai produs astfel de evenimente.
La rândul său, primarul uneia din comunele unde are loc fenomenul ne-a spus că în zonă a sosit o echipă formată din trei cercetători de la Institutul de Fizică a Pământului din Măgurele care a început deja o serie de analize ale solului ca să stabilească sursa fenomenelor seismologice din regiune.
Cercetătorii au instalat seismografe de ultimă generaţie, în trei locaţii, în satul Izvoarele, în comunele Slobozia Conachi şi Schela, pentru a înregistra atât mişcările pământului, dar şi zgomotele cele mai fine. Primarul din Schela ne-a mai spus că mişcările tectonice sunt însoţite şi de zgomote atipice acestor tipuri de fenomene, aspect care a condus şi mai mult la sporirea îngrijorării populaţiei.
• Experţi - Exploatările gazelor de şist, cauza fenomenului
Potrivit unor voci din piaţă, în comuna Schela s-ar afla un complex de instalaţii cu bazine asemănătoare cu cele care se găsesc la o exploatare de gaze de şist din Texas. Deşi primarul localităţii ne-a confirmat că există instalaţii cu bazine în Schela, domnia sa susţine că acestea sunt utilaje pentru extragerea petrolului şi nu a gazelor de şist, fiind în zonă de foarte mult timp.
Unii experţi în geologie declară, însă, că sub satul Izvoarele ar exista câteva sonde care forează pe orizontală, motiv pentru care au loc aceste fenomene. Potrivit acestora, tehnica forării orizontale constă în folosirea unor sape cu motor hidraulic, amplasat direct lângă locul prospectat, lucru care permite rotirea doar a unei părţi din coloana de forare, ne-au spus sursele noastre. De regulă, tehnica forării pe orizontală este folosită în exploatarea gazelor de şist, nu petrolieră, fiind foarte costisitoare. De altfel, mai afirmă sursele citate, această metodă de forare este mult mai eficientă decât cele clasice, direcţia de prospectare fiind controlată de operatorii de la suprafaţă printr-o serie de senzori, care transmit date ale presiunii formaţiunilor, direcţia faţă de orizont sau poziţionarea.
Sursele noastre ne-au mai spus: "Ceea ce se petrece, momentan, în regiunea Galaţi, este efectul exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Adevărata problemă constă în faptul că apa tehnologică toxică rămasă în zăcământ sub presiune şi eventual gaze reziduale care nu au fost extrase, în urma cutremurelor de suprafaţă, pot fi eliberate în apa curată de mare, medie şi mică adâncime a fântânilor, a puţurilor şi apa să fie infestată având în vedere că majoritatea satelor se alimentează cu apă potabilă din fântâni".
Reamintim că apa din fântânile din satul Izvoarele nu este potabilă, nici pentru oameni şi nici pentru animale, potrivit rezultatelor analizelor de laborator realizate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Oficialii din DSP au recomandat sătenilor să folosească surse alternative de apă, dat fiind că cea din fântâni are miros de sulf.
Potrivit unor surse din piaţă, lângă Schela, unul din satele afectate, ar exista trei sonde de forare pe orizontală aparţinând companiei Petrom. Reprezentanţii companiei au infirmat informaţia, însă, spunând că modalităţile de forare ale companiei sunt doar cele convenţionale.
Şi primarul localităţii Schela ne-a declarat că în zonă operaţiunile de exploatare petrolieră se fac de 50 de ani şi niciodată nu au existat astfel de fenomene.
• Experimente militare la Poligonul de la Smârdan
Oamenii din Schela au început să se obişnuiască cu zgomotele stranii, ne-au spus oficiali din administraţia localităţii, mai ales că, la câţiva kilometrii distanţă se află un poligon militar. La Smârdan, se află una din principalele baze de instrucţie în Forţele Terestre, care asigură desfăşurarea activităţilor de verificare prin trageri cu muniţie reală cu toate categoriile de armament - de infanterie, de artilerie, de tancuri - din dotarea forţelor terestre.
Totodată, în poligon se pot desfăşura şi activităţi cu forţele aeriene, atât de bombardament, cât şi cu aviaţia de vânătoare. De-a lungul anilor, au avut loc activităţi în comun şi cu armatele altor state, atât cu forţe terestre, cât şi cu forţe aeriene. Poligonul se întinde pe 8.500 hectare, având 5-6 kilometri lăţime şi 16 kilometri lungime. Potrivit unor voci din domeniul militar, o posibilă sursă a mişcărilor seismologice care au loc în regiune ar putea fi provocate de diverse teste ale unor noi tehnologii militare.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al primăriei din Galaţi ne-a declarat că, din cunoştinţele sale, la Smârdan nu ar fi mai avut loc niciun antrenament de câţiva ani, ultimul desfăşurându-se în colaborare cu armata italiană.
• Ce spun cercetătorii
Deşi rezultatele cercetărilor vor fi gata de abia peste 14 zile, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, susţine că este normal ca seismele produse la Galaţi să fie însoţite de zgomote şi că se poate întâmpla ca o pungă de gaze "să scape" în pânza freatică fără a fi vreun pericol.
Directorul general al INFP a mai spus că instituţia a mai instalat, în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negreşti din Galaţi, pe lângă cele trei staţii seismice portabile montate vineri pentru a localiza cu precizie unde se produc aceste cutremure, şi echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluţie de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informaţii din toată reţeaua, prelucrate la Bucureşti de un soft şi interpretate de seismologi. Totodată, în zonă au fost mobilizaţi şi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, pentru a interveni în caz de nevoie la evacuarea oamenilor, potabilizarea apei şi alte acţiuni.
1. uitati-va la reclame si veti intelege .-)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 04.10.2013, 01:08)
ESENTA MISCARII!
2. OMV
(mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2013, 09:55)
noi intelegem, dar oamenii de acolo inteleg?
3. Grav!!!
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 04.10.2013, 12:14)
Daca ati ajuns sa-l citati pe Funar intr-un astfel de articol, e grav!!!
Nu pentru el si nici pentru cei din Izvoarele; e grav pentru voi, Bursa...
Sau e un articol umoristic si nu m-am prins eu???
4. Sunteti de tot rasul
(mesaj trimis de cetateanul turmentat în data de 04.10.2013, 20:57)
Subscriu la un comentator de mai devreme. Funar? Serios? Ce expertiza are el in domeniu? a fost acolo? grav daca citati astfel de oameni. De pareristi e plina lumea. Is curios: daca nu aveati reclama pentru Rosia Montana aruncati si in ei? Daca va plateste Chevron articole de genul o sa dispara. Rusine sa va fie. Articol scris pentru tiraj, deveniti tot mai tabloid pe zi ce trece. Unde e ancheta jurnalistica? Luati un exemplu de la Bob Woodward (daca stiti cine e) si apoi va voi considera ziar independent. Altfel sunteti sclavii reclamelor si se vede in calitatea articolelor. De ce nu scrieti de Base care nu a fost la reuniunea ONU si ce inseamna asta? e mai interesant ca se destrama USL. Bursa, va duceti in jos. Si ca de obicei, nu raspunde nimeni comentatorilor de pe site. Respect pentru Make, ce da replica la articolele sale. In rest, Dumnezeu cu mila. Si ne mai miram ca suntem, unde suntem.. Felicitari autoarei, sper ca pricepe ironia.