Reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) au propus delegaţiei FMI, într-o întîlnire desfăşurată în această săptămînă, evaluarea posibilităţii ştergerii imediate şi generale a datoriilor istorice ale societăţilor comerciale către stat. Potrivit propunerii AOAR, măsura ar urma să fie dublată de lichidarea rapidă a acelor companii care în următoa-rele 12 luni, după ştergerea datoriilor, nu sînt capabile să-şi achite datoriile la zi.
"Sîntem de acord că ştergerea datoriilor istorice este contrară legilor economiei de piaţă şi este neconcurenţială", ne-a declarat Cristian Pîrvan, secretar general al AOAR, adăugînd: "Dar măsuri pas cu pas s-au tot luat şi nu au avut nici un efect. Trebuie să procedăm radical şi să vedem ce firme pot să rămînă pe piaţă. Sînt foarte multe cazuri în care penalităţile şi majorările sînt de două-trei ori mai mari decît datoria istorică. Statul încasează din dobînzi şi penalităţi, iar datoriile rămîn. Fără o soluţie radicală, această situaţie se va perpetua la nesfîrşit". Negociatorul şef al FMI pentru România, Neven Mates, nu a refuzat evaluarea pe care i-a solicitat-o AOAR, susţine Cristian Pîrvan. Propunerile AOAR nu fac nici o referire la o eventuală compensare a societăţilor care şi-au plătit pînă în prezent obligaţiile către stat. Surse oficiale din Ministerul Finanţelor Publice susţin că, în prezent, nu există un proiect de amnistie fiscală.
AOAR a susţinut, în întîlnirea cu reprezentanţii FMI, reducerea semnificativă a impozitelor directe, în special a celor aferente salariilor, chiar din anul 2004 şi compensarea pierderilor în-registrate la buget prin creşterea impozitelor indirecte.
Oamenii de afaceri au mai prezentat delegaţiei FMI propunerea de tranzacţionare prin Bursa Română de Mărfuri a creanţelor comerciale cu o vechime mai mare de un an. Pro-iectul de lege pentru tranzacţionarea crenţelor se află blocat de mai multe luni la Ministerul Finanţelor.