Obama: Cuba va fi scoasă rapid de pe lista ţărilor care susţin terorismul

Elena Deacu
Internaţional / 8 aprilie 2015

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a promis că va acţiona cu rapiditate pentru a scoate Cuba de pe lista ţărilor care susţin terorismul, un pas esenţial spre normalizarea relaţiilor între Wahington şi Havana.

Preşedintele Barack Obama a ordonat ca prezenţa Cubei pe această listă să fie reexaminată, după lansarea, pe 17 decembrie, a procesului de normalizare între cele două ţări.

Obama urmează să primească o recomandare din partea Departamentului de Stat în sensul eliminării Cubei de pe lista statelor care susţin terorismul. "Imediat ce voi primi recomandarea, voi fi în poziţia de a acţiona", a declarat Obama într-un interviu acordat postului public de radio NPR. "Decizia nu va fi luată în funcţie de activităţile represive sau autoritariste din Cuba, ci în funcţie de activităţile curente ale Administraţiei cubaneze faţă de terorism", a explicat Barack Obama.

Preşedintele Statelor Unite a făcut aceste declaraţii cu doar câteva zile înainte de a se deplasa la Summitul Americilor, programat pe 10-11 aprilie în Panama, unde va fi în preajma liderului cubanez Raul Castro.

Într-un interviu acordat în martie, Barack Obama îşi exprima speranţa că Statele Unite vor putea deschide o ambasadă în Cuba înainte de Summitul Americilor.

Ben Rhodes, consilierul adjunct pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Barack Obama, a declarat marţi că se aşteaptă ca o decizie să fie luată în scurt timp, menţionând însă că nu are "niciun control asupra calendarului stabilit de Departamentul de Stat".

Întrebată în legătură cu informaţiile difuzate de CNN, o sursă apropiată administraţiei de la Washington a declarat: "Nu am primit nicio recomandare din partea Departamentului de Stat. Reexaminarea continuă. Nu putem face niciun comentariu legat de sensul recomandării lor".

După anunţul recomandării Departamentului de Stat, aceasta va fi supusă aprobării preşedintelui Barack Obama. Urmează apoi o perioadă de 45 de zile în timpul căreia chestiunea va fi examinată spre avizare de Congres, fără ca parlamentarii să se poată opune.

Cuba figurează din 1982 pe lista Departamentului de Stat american cu ţări care susţin terorismul, sub acuzaţia că ar fi oferit asistenţă insurecţiilor marxiste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb