Preşedintele Barack Obama a numit vineri un "emisar special" în problema ostaticilor, în contextul în care răpirile de americani de către gruparea Statul Islamic şi difuzarea de înregistrări video cu decapitarea lor au provocat un puternic val de indignare în SUA, informează AFP.
Primul care va ocupa acest post nou creat va fi James O'Brien, un fost diplomat cu experienţă în negocieri internaţionale delicate. În anii 1990, el a fost consilier al dnei Madeleine Albright, în perioada în care aceasta a fost ambasadoare la ONU şi apoi secretar de stat. În această calitate, James O'Brien a participat la redactarea acordului de pace de la Dayton care a pus capăt războiului în Bosnia (1992-1995).
În noua sa calitate, misiunea lui James O'Brien va fi aceea "de a utiliza diplomaţia pentru a obţine eliberarea americanilor reţinuţi ca ostatici în străinătate", a precizat secretarul de stat american John Kerry. El se va afla "în contacte strânse" cu familiile ostaticilor, se va întâlni cu lideri străini, va participa la elaborarea unei strategii americane şi va reprezenta SUA în plan internaţional în acest dosar sensibil, a mai indicat Jonh Kerry.
AFP aminteşte că, în urmă cu două luni, preşedintele Obama promitea familiilor ostaticilor mai multă transparenţă şi eficienţă şi recunoştea o gravă lipsă gravă de coordonare între agenţiile federale şi birocraţia greoaie.
Părinţii lui James Foley, jurnalistul decapitat în august 2014 de către jihadiştii Statului Islamic, au salutat această numire cu speranţa că ea va permite întoarcerea acasă a numeroşi ostatici americani.
Potrivit executivului SUA, peste 80 de americani au fost luaţi ostatici de la 11 septembrie 2001 şi 30 dintre aceştia sunt în continuare în mâinile răpitorilor.