• În anul fiscal 2011, deficitul SUA va fi redus la 8,3% din PIB, de la 10,6% anul acesta
Preşedintele american Barack Obama a propus ieri, pentru anul financiar 2011, un buget de 3.800 miliarde de dolari, în uşoară creştere faţă de cel din exerciţiul fiscal actual. Bugetul pentru anul financiar octombrie 2010 - septembrie 2011 va fi cu 3% mai mare decât cel pentru acest an, estimat la 3.721 miliarde de dolari.
Noul buget, care va fi supus votului Congresului, ar trebui să permită reducerea deficitului, datorită unei creşteri a veniturilor din taxe şi a diminuării cheltuielilor. În anul fiscal 2011, deficitul SUA va fi limitat la 1.270 miliarde de dolari, respectiv 8,3% din PIB, de la un record de 1.600 miliarde de dolari (10,6% din PIB) prevăzut pentru anul financiar 2010. Pentru anul fiscal 2012, deficitul este estimat la 828 miliarde de dolari.
Ca o măsură de reducere a deficitului, Obama de decis să abandoneze un plan cu o mare importanţă, de a trimite un nou echipaj pe Lună.
"Încercăm să realizăm o aterizare uşoară în ce priveşte traiectoria noastră fiscală", a declarat directorul Biroului pentru management şi buget de la Casa Albă, Peter Orszag.
Obama va încerca să îngheţe, timp de trei ani, cheltuielile guvernamentale care nu sunt legate de securitatea naţională sau programele de asistenţă socială, în acest fel urmând să fie economisiţi 250 de miliarde de dolari în următorii zece ani.
Pentru stimularea creării de noi locuri de muncă, Obama va pune deoparte, în 2010, aproximativ 100 de miliarde de dolari pentru scutiri de taxe, destinate să ajute atât firmele mici, cât şi investiţiile în energii curate şi infrastructură, urmând ca, de anul următor, să înceapă să înăsprească politica fiscală.
SUA nu intenţionează să renunţe la măsurile menite să sprijine redresarea celei mai mari economii a lumii. "Cel mai rău lucru pe care l-am putea face ar fi să acţionăm prea rapid şi să aruncăm economia înapoi în recesiune", a subliniat Orszag.
După reluarea creşterii economice, executivul american mizează pe o majorare a veniturilor fiscale cu 19% în 2011, la 2.567 miliarde de dolari.
Potrivit planului de buget, SUA vor impune majorări de taxe care vor aduce peste 800 de miliarde de dolari de la cei cu venituri mai mari de 250.000 de dolari, respectiv de la băncile care au beneficiat de sprijin de stat, de la operatorii din industria petrolieră, a gazelor şi cărbunelui.