OBIECTIV PENTRU 2010 OPEC plănuieşte să-şi majoreze producţia cu 5 milioane de barili pe zi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 octombrie 2005

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) intenţionează să-şi majoreze capacitatea de producţie cu 5 milioane de barili pe zi în următorii cinci ani, de la 32,5 milioane barili pe zi în prezent, la 38 milioane barili pe zi în 2010, ca să răspundă cererii în creştere, a anunţat, ieri, secretarul general al cartelului, Adnan Shihab-Eldin, la conferinţa miniştrilor energiei din cadrul Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), ce se desfăşoară zilele acestea la Gyeongju, Coreea de Sud. Domnia sa a declarat: "O dată cu proiectul de creştere a producţiei OPEC, de la 32,5 milioane barili pe zi la 38 milioane barili pe zi pînă în 2010, capacitatea de producţie petrolieră mondială, incluzînd aici şi statele care nu sînt membre OPEC, va creşte cu aproximativ 12 milioane barili de petrol pe zi în această perioadă. După părerea noastră, această majorare a producţiei va depăşi creşterea estimată a cererii pentru perioada respectivă, evaluată undeva între şapte şi opt milioane barili de petrol pe zi".

Secretarul general al OPEC a cerut din nou ţărilor mari consumatoare de petrol să-şi creas-că rapid capacităţile de rafinare, ca să pună capăt creşterii explozive a preţului combustibilului, la pompă. Adnan Shihab-Eldin a subliniat că organizaţia sa dispune de rezerve de ţiţei brut, care nu aşteaptă decît să fie rafinate.

OPEC a anunţat, la începutul săptămînii, că cele 11 state membre ale cartelului, care asigură peste o treime din producţia mondială de petrol, au extras, în luna septembrie, aproximativ 30,34 milioane barili de petrol pe zi, adică cu aproape 130.000 milioane barili de petrol pe zi mai mult comparativ cu luna precedentă.

Scade preţul ţiţeiului

Cotaţiile petroliere au scăzut ieri, pentru a doua zi consecutiv, pe fondul previziunilor potrivit cărora uraganul Wilma, deşi extrem de periculos, nu va afecta rafinăriile americane din Golful Mexic. În plus, piaţa aştepta un raport din care să rezulte că producţia acestor unităţi a crescut săptămîna trecută.

Petrolul brut cu termen de livrare în noiembrie a fost tranzacţionat la 63,02 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, în scădere cu 18 cenţi sau 0,3% faţă de ziua anterioară. Preţul este cu 11% mai mic decît maximul tuturor timpurilor, atins la data de 30 august 2005, pe piaţa americană (70,85 dolari/baril). La acel moment, acest segment era influenţat de consecinţele uraganului Katrina.

La International Petroleum Exchange din Londra, cotaţia ţiţeiului brut de tip Brent era de 59,15 dolari/baril, în scădere cu 13 cenţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb