Obligaţiunile emise de Consiliul Judeţean Cluj, în valoare de 76 milioane euro, debutează la BVB

F.D.
Piaţa de Capital / 18 ianuarie

Obligaţiunile emise de Consiliul Judeţean Cluj, în valoare de 76 milioane euro, debutează la BVB

Începând de astăzi, Consiliul Judeţean Cluj este prezent la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu prima sa emisiune de obligaţiuni, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.

Potrivit sursei citate, listarea obligaţiunilor Consiliului Judeţean Cluj (CJC33E) s-a realizat în urma derulării unui plasament privat la finalul anului 2023, în cadrul căruia au fostemise756,800 de obligaţiuni, neconvertibile, garantate şi denominate în euro. Obligaţiunile au o valoare nominală de 100 euro şi dobândă variabilă(EURIBOR 6m + 3,25% pe an), scadenţă în anul 2033şi cu o opţiune de răscumpărare anticipată în 2029.Plasamentulprivata fost intermediat din consorţiul format din BT Capital Partners, Alpha Bank România şi Raiffeisen Bank. VMB Partners a avut rolul de consultant financiar al emitentului.

Judeţul Cluj se alătură astfel, altor 4 judeţe şi 15 oraşe din ţara noastră care au în prezent listate obligaţiuni la BVB. Este vorba despre judeţele Alba, Bihor, Hunedoara, Timiş şi oraşele: Timişoara, Bucureşti, Bacău, Focşani, Zalău, Slobozia, Iaşi, Bistriţa, Târgu Mureş, Orăştie, Predeal, Alba Iulia, Oraviţa, Năvodari, Siret.

"Ne bucură că am reuşit, alături de partenerii noştri, să implementăm acest nou instrument de investiţii, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacţia e cu atât mai mare cu cât ratingul judeţului Cluj, certificat de specialiştii internaţionali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României. Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligaţiuni mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuşi să accelerăm proiectele de investiţii ale Consiliului Judeţean. Lansarea de astăzi va întări poziţia de lider naţional în planul dezvoltării Clujului şi va schimba faţa acestui judeţ prin intermediul ambiţiosului program de investiţii aflat în derulare şi care ţinteşte obiective de interes local şi naţional, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educaţie, cultură, reţeaua de drumuri, extinderea canalizării şi alimentării cu apă sau reciclarea deşeurilor", a declarat Alin Tişe, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

"Bursa de Valori Bucureşti îşi reafirmă, astăzi, rolul de finanţare a dezvoltării României. Am demonstrat de-a lungul timpului că suntem un partener solid atât pentru companiile în căutare de finanţare pentru dezvoltarea afacerilor lor, cât şi pentru instituţiile publice locale, cum ar fi consiliile judeţene sau primăriile, care doresc să implementeze pentru locuitorii săi proiecte care să schimbe în bine mediul în care trăiesc. Listarea obligaţiunilor judeţului Cluj inaugurează anul bursier 2024, un an pe care ni-l dorim cel puţin la fel de bun ca anul 2023 pentru bursă. Vom continua să fim aproape de toţi antreprenorii şi instituţiile publice care doresc să îşi finanţeze proiecte semnificative în viitor. Felicitări Consiliului Judeţean Cluj pentru decizia luată şi mult succes în implementarea proiectelor vizate", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

"Ne dorim ca listarea acestei emisiuni de obligaţiuni să transmită un semnal pozitiv şi altor judeţe şi oraşe din ţara noastră pentru a folosi acest mecanism de finanţare în vedereaimplementării proiectelor locale de dezvoltare. Judeţul Cluj este unul dintre judeţele din România cu un mediu de business solid, avem deja nume importante de companii din această zonă listate la bursă şi ne dorim să ştim că acest judeţ poate cunoaşte o dezvoltare şi mai puternică, datorită proiectelor de amploare care vor fi susţinute din sumele atrase de la investitori prin intermediul pieţei de capital.", a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

"După mai bine de un deceniu, Clujul este primul judeţ din România care emite obligaţiuni. Felicitări Consiliului Judeţean Cluj şi, în egală măsură, sindicatului de intermediere şi investitorilor care au înţeles importanţa dezvoltării infrastructurii publice prin intermediul pieţei de capital. Utilizarea acestor instrumente financiare de către administraţiile publice este mijlocul cel mai adecvat economic şi, totodată, responsabil social de a suplimenta resursele puse la dispoziţie prin programele operaţionale ale UE sau PNRR. Mulţumim ASF şi Ministerului Finanţelor pentru sprijinul acordat prin introducerea obligaţiunilor emise de autorităţile locale printre priorităţile Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Pieţei de Capital şi ne exprimăm speranţa căşi alte consilii judeţene şi municipii vor prelua acest exemplu de bune practici în 2024.", a declarat Valentin Miron, CEO VMB Partners.

"La finalul anului trecut am condus un efort comun de a promova şi intermedia prima finanţare prin piaţa de capital a Judeţului Cluj. Suntem deosebit de mândri de interesul investitorilor şi de rezultatul plasamentului privat, iar acum, la începutul lui 2024, marcăm lansarea în spaţiul public al acestui instrument. Sprijinul şi încrederea oferite în acest fel Consiliului Judeţean Cluj pentru a-şi continua şi amplifica programul de investiţii constituie un exemplu de urmat.Avem convingerea că aceasta este confirmarea unei noi iniţiative de succes pentru comunitatea Clujeană şi pentru piaţa locală de capital.", a declarat Daniela Secară, CEO BT Capital Partners.

Fondurile atrase în urma plasamentului sunt destinate refinanţării datoriei publice locale şi cofinanţării unor obiective de investiţii de interes public local ale Consiliului Judeţean Cluj. Obiectivele de investiţii de interes public local vizează: modernizarea unor drumuri judeţene parte a traseului regional Transilvania de Nord, construirea unui sediu pentru centrul şcolar pentru educaţie incluzivă, modernizarea spitalului clinic de urgenţă pentru copii dar şi a altor spitale din municipiul Cluj-Napoca, restaurarea monumentului istoric, Castelul Banffy.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb