Obsesia britanicilor: emigranţii din EST

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 aprilie 2013

Obsesia britanicilor: emigranţii din EST

Britanicii au o mare problemă cu "drobul de sare" din estul continentului, care se poate prăvăli peste piaţa muncii din Albion. Indiferent câte asigurări ar primi de la Guvernele de la Bucureşti sau Sofia, administraţia londoneză lasă impresia că este pur şi simplu îngrozită de ceea ce se poate întîmpla începând cu 1 ianuarie 2014. Chiar dacă miza este cu totul alta, sunt de notorietate divergenţele din sânul Uniunii Europene legate de piaţa muncii, este totuşi deranjantă insistenţa cu care se arată cu degetul spre ţara noastră şi spre Bulgaria. Practic cele două ţări sunt puse preventiv la zid, chiar dacă deocamdată nu s-a întâmplat nimic.

Pericolul reprezentat de numărul mare de emigranţi din România şi Bulgaraia care vor lua cu asalt Marea Britanie nu este nici pe departe atât de mare pe cât îşi închipuie Guvernul de la Londra. Raportul intitulat "Impactul posibil al imigranţilor bulgari şi români asupra economiei Marii Britanii", care a fost realizat la cererea Ministerului de Externe de la Londra, demonstrează clar acest lucru. Un sondaj comandat de către BBC întăreşte concluziile raportului. Viitoarea anulare a restricţiilor impuse de Marea Britanie imigranţilor din România şi Bulgaria a avut un impact redus asupra numărului de persoane care plănuiesc să se mute în această ţară sau în Uniunea Europeană (UE), sugerează un sondaj BBC Newsnight. Cele două ţări au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, dar numeroase state membre impun limitări românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii, restricţii care vor fi anulate la sfârşitul acestui an. Însă sondaje comandate de către BBC în fiecare dintre cele două ţări, asupra unui număr de peste 1.000 de persoane, sugerează că cei mai mulţi dintre cei intervievaţi ar veni numai în baza unei oferte din partea unei firme. Dintre persoanele chestionate, mai multe au intenţionat să caute un loc de muncă în UE, inclusiv în Marea Britanie, în 2013, decât în 2014. Un număr semnificativ a declarat că ar dori să muncească în Marea Britanie, dar cei care îşi fac planuri concrete în acest sens sunt mult mai puţini.

Unele voci din Marea Britanie au exprimat temeri potrivit cărora anularea restricţiilor va declanşa un val uriaş de imigranţi români şi bulgari în căutarea unui loc de muncă, aşa cum s-a întâmplat în 2004, când ţara a permis cetăţenilor din state care au aderat atunci, ca Polonia, Ungaria şi Cehia, un acces liber pe piaţa muncii. BBC Newsnight a dorit să afle ce impact ar putea să aibă aceste schimbări, în special în privinţa numărului celor care intenţionează să vină în Marea Britanie. În februarie 2013, programul a comandat un sondaj-test, cerând companiei Vitosha să chestioneze 1.000 de persoane din Bulgaria. Bulgarii au fost întrebaţi dacă intenţionează să vină în această ţară să muncească. Peste un sfert au răspuns că da. În opinia unor analişti, acest procent relativ mare nu este suprinzător, având în vedere că Bulgaria se confruntă cu o perioadă dificilă, iar numeroşi bulgari doresc o viaţă mai bună. În unele sondaje, chiar şi 50% dintre bulgari afirmă că ar dori să munceas­că în străinătate, însă în ultimul deceniu doar 6% au făcut acest lucru. Ulterior, BBC Newsnight a solicitat Vitosha în Bulgaria şi Gallup România să conceapă un chestionar care să distingă între aspiraţie şi planuri concrete. În martie 2013, fiecare dintre agenţii a intervievat prin metoda faţă în faţă peste 1.000 de persoane reprezentative pentru întreaga ţară, în sate şi oraşe, în toa­te regiunile, atât în România, cât şi în Bulgaria. Oamenilor le-au fost puse o serie de întrebări despre situaţia lor curentă şi dacă intenţionează să se mute altundeva în UE. Întrebaţi dacă, în ultimii cinci ani, au luat în considerare să se mute să locuiască şi să muncească în alt stat membru UE, 33% dintre cei 1.101 români cuprinşi în studiu au răspuns prin da, iar 67% au răspuns prin nu. Dintre cele 1.014 persoane intervievate în Bulgaria, 37% au răs­puns da, iar 63% nu.Când cei intervievaţi au fost invitaţi să aleagă prima ţară UE în care ar dori să se mute fie în 2013, fie în 2014, 4,6% dintre români şi 9,3% dintre bulgari au ales Marea Britanie. În trecut, persoane din România şi Bulgaria care au muncit în alte ţări UE au optat, de obicei, pentru ţări în care pot ajunge cu maşina sau unde cultura şi limba sunt mai apropiate de ale lor. Studiile au fost efectuate înainte de dis­cursul prin care premierul britanic David Cameron a sugerat, în martie, restricţionarea accesului imigranţilor la beneficii sociale.

Campania susţinută de oficialităţile britanice a a dat în bună măsură roade, doritorii de job-uri în străinătate evitând o ţară în care este evident că nu sunt bine primiţi şi în care nici angajatorii nu ţin neapărat să se "pună rău" cu autorităţile, chiar dacă mâna de lucru ar fi mult mai ieftină.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb