OCDE cere o reformă "ambiţioasă" a zonei euro

Ziarul BURSA #Internaţional / 28 martie 2012

OCDE cere o reformă "ambiţioasă" a zonei euro

Zona euro trebuie să adopte "reforme structurale ambiţioa-se" ca să susţină creşterea şi să depăşească criza prelungită a datoriilor suverane, potrivit unui raport publicat, ieri, de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

În opinia OCDE, programele de consolidare fiscală, împreună cu reticenţa băncilor în acordarea de împrumuturi, ar putea genera noi probleme economice pe termen scurt. Organizaţia, cu sediul la Paris, estimează o creştere economică de 0,2% pentru uniunea monetară în acest an.

Chiar dacă susţine politica UE de a combate politicile fiscale relaxate ale unor state membre, OCDE consideră că unele ţări, cu spaţiu de manevră, ar putea tempera măsurile de consolidare fiscală dacă se înrăutăţeşte situaţia economică.

Raportul recomandă liderilor europeni să fie pregătiţi să majoreze capacitatea fondului de urgenţă pentru sprijinirea statelor cu probleme de finanţare.

Zona euro are nevoie de un fond de salvare de 1 trilion de euro

Zona euro ar trebui să sporească puterea fondului său de salvare la un trilion de euro (1,33 trilioane de dolari) pentru a fi sigură că poate veni în ajutorul oricărei ţări aflate în dificultate, a apreciat ieri OCDE. "Firewall-urile europene ar trebui extinse şi mai mult şi făcute mai credibile pentru a reinstaura încrederea", a explicat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, adăugând: "Pentru a linişti tensiunile de piaţă, fondul ar trebui să aibă o amploare destul de mare pentru a face faţă posibilelor viitoare solicitări de asistenţă financiară", a adăugat organizaţia.

Miniştrii de finanţe din zona euro se întâlnesc vineri şi sâmbătă la Copenhaga pentru a decide dacă vor creşte sau nu valoarea mecanismului său de salvare pe fondul îngrijorărilor crescânde referitoare la sănătatea financiară a Spaniei.

OCDE a apreciat că nevoile de refinanţare ale naţiunilor vulnerabile din zona euro ar putea ajunge la 1 trilion de euro în următorii doi ani, în contextul în care contribuţii suplimentare ar putea fi necesare pentru recapitalizarea băncilor. "Cu toate că este neclar dacă un fond de o asemenea anvergură ar ajunge să fie consumat vreodată, disponibilitatea unor firewall-uri credibile ar putea spori încrederea", a precizat raportul. "În cele din urmă, scara şi forma fondului necesar vor depinde de măsura în care va reveni încrederea, de dezvoltările economice şi financiare", a conchis textul.

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că susţine combinarea resurselor mecanismelor de suport financiar ale zonei euro, care vor avea astfel o capacitate totală de 700 de miliarde de euro, incluzând fonduri deja împrumutate Greciei, Portugaliei şi Irlandei de 200 de miliarde de euro. Suma este, însă, sub necesarul de 940 de miliarde de euro evaluat de Comisia Europeană.

Mai multe guverne din zona euro, în frunte cu Spania, au avertizat că măsurile de austeritate impuse de reglementările bugetare ale UE fac imposibilă susţinerea economiilor în contextul celei de-a doua recesiuni din ultimii trei ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb