OCDE şi-a îmbunătăţit estimările de creştere pentru economia mondială în 2024

T.B.
Macroeconomie / 2 mai

OCDE şi-a îmbunătăţit estimările de creştere pentru economia mondială în 2024

Economia mondială creşte mai rapid decât se estima în urmă cu câteva luni, graţie dinamismului relansării din SUA, în timp ce inflaţia se îndreaptă mai rapid decât se preconiza spre ţintele băncilor centrale, a anunţat, joi, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Reuters.

Potrivit celor mai recente estimări ale OCDE, economia mondială ar urma să înregistreze în acest an un avans de 3,1%, urmând ca anul următor să accelereze uşor la 3,2%. Comparativ, în luna februarie, OCDE prognoza o creştere de 2,9% a economiei mondiale în acest an şi un avans de 3% anul următor, informează sursa.

"Un optimist prudent a început să se răspândească în economia mondială", estimează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) într-un raport trimestrial, care atrage însă atenţia asupra disparităţilor puternice între ţări în funcţie de ritmul cu care inflaţia încetineşte, a reducerilor de dobândă practicate şi a "nevoilor de asanare bugetară mai mult sau mai puţin importante", conform sursei citate.

În cazul SUA, prima economie mondială, OCDE şi-a îmbunătăţit prognozele de creştere pentru 2024 până la 2,6%, de la 2,1% anterior, în timp ce prognozele pentru 2025 au fost revizuite uşor în sus până la 1,8%, de la 1,7% cât prognoza în februarie. De asemenea, estimările OCDE privind ritmul de creştere a economiei chineze au fost îmbunătăţite şi ele până la 4,9% în 2024, de la 4,7% cât prognoza anterior, în special graţie unei politici bugetare expansioniste, informează Reuters.

Situaţia este diferită în cazul zonei euro, în cazul căreia OCDE mizează pe o creştere de doar 0,7%, revizuită uşor de la 0,6% cât estima în februarie, în principal ca urmare performanţelor modeste ale economiei germane. Totuşi, pentru 2025, OCDE se aşteaptă la o relansare a ritmului de creştere în zona euro până la 1,5%, faţă de 1,3% cât estima în februarie, odată cu revenirea cererii interne, potrivit agenţiei de presă menţionate.

"Revalorizările salariale pe pieţele muncii tensionate şi creşterea veniturilor reale, într-un context de recul al inflaţiei, vor stimula consumul privat", subliniază OCDE, adaugă sursa.

Organizaţia cu sediul la Paris pledează şi pentru o politică bugetară "prudentă", care este "necesară pentru refacerea marjelor de manevră bugetară şi a finaliza relaxarea progresivă a politicii monetare pe măsură ce inflaţia revine aproape de ţintă". În sfârşit, OCDE estimează că tensiunile geopolitice continuă să reprezinte un risc pentru economie pe termen scurt, "mai ales dacă conflictele în curs din Orientul Mijlociu se vor intensifica şi vor provoca perturbări pe pieţele energetice şi financiare, accentuând inflaţie şi frânând creşterea", relatează sursa citată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. e, asa spuneau si in 2007, crestere de 3% prognozata pt US. Si a fost -4,5. Asa ca ok. Ramane de vazut. Deocamdata ne indreptam spre stagflatie. Crestere 0,ceva-1, ceva, plus inflatie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb