Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat, miercuri, într-o intervenţie online la cel de-al patrulea Summit al Platformei Internaţionale Crimeea, că acţiunile Rusiei în teritoriile din Ucraina care sunt în prezent ocupate reprezintă "o dovadă de barbarie", conform Agerpres.
Oficialul român a evidenţiat marcarea a zece ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă şi a subliniat încălcarea gravă a tuturor angajamentelor internaţionale politice şi juridice asumate de Rusia.
"Rusia nu a fost niciodată preocupată de viaţa populaţiei din Crimeea. Dovadă sunt tragediile de aici începând din 2014 - vorbim de închisoare politică, deportări, spălarea pe creier a copiilor. Asta înseamnă 'protecţie' pentru Rusia. Ceea ce a făcut şi face Rusia în Crimeea este dovadă a intenţiilor pentru restul Ucrainei. Ce a făcut Rusia în teritoriile care sunt în prezent ocupate este o dovadă de barbarie", a afirmat ministrul Odobescu.
Totodată, şefa diplomaţiei s-a referit la recentele atacuri asupra civililor din ţara vecină.
"Ce face Rusia, continuând să atace pe cale aeriană infrastructura civilă, spitale şi şcoli, este o dovadă de cruzime. Miza în Ucraina este lupta pentru libertate şi acesta este motivul pentru care Ucraina va fi învingătoare", a spus ministrul Afacerilor Externe.
De asemenea, oficialul român a punctat că lupta Ucrainei împotriva Rusiei nu a început în 2022, ci în 2014.
"Atunci, Rusia şi proxies (intermediari - n.r.) au prezentat insistent relatări de propagandă pentru a justifica anexarea ilegală a Crimeei. În primul rând, că regiunea Crimeei nu este pe drept parte a Ucrainei. Apoi, că Ucraina ar pune în pericol drepturile celor care locuiesc în Crimeea şi Rusia trebuia să îi protejeze. Dar noi ştim care sunt faptele. Crimeea a fost şi rămâne parte a istoriei şi culturii bogate ale Ucrainei. Populaţia de aici a contribuit la societatea şi economia ucrainene şi s-a bucurat de autonomie politică", a evidenţiat Odobescu.
În context, ministrul român a spus că "Rusia nu a fost niciodată prietenă a Ucrainei".
"Nu a vrut decât să controleze Ucraina şi să păstreze subdezvoltate economia şi societatea acestei ţări, negând poporului ucrainean dreptul la un viitor european democratic şi prosper. Rusia a susţinut în mod deschis politicieni corupţi şi loiali pentru a atinge acest scop. Dar ucrainenii au vrut un alt viitor pentru ţara lor", a arătat şefa diplomaţiei române.
Ea s-a referit şi la atacurile ruse asupra populaţiei Ucrainei, precum cele de la Mariupol şi Bucea şi mai recent de la spitalul de pediatrie din Kiev şi din Poltava.
"Fiecare din acestea, crime de război şi crime împotriva umanităţii, acţiuni pentru care făptuitorii vor fi traşi la răspundere, (sunt -n.r.)dovezi de netăgăduit ale planurilor pe termen lung ale Rusiei de a distruge Ucraina. Şi totul a început în 2014, totul a început în Crimeea", a mai afirmat ministrul Luminiţa Odobescu.
Platforma Internaţională Crimeea este un format de consultare şi coordonare iniţiat în 2021 de Ucraina, ce are ca scop mobilizarea răspunsului partenerilor internaţionali la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. În contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, formatul a reliefat acutizarea ameninţărilor de securitate la nivel regional, cu reverberaţii puternice în plan european şi global, scrie Agerpres.
1. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 12.09.2024, 07:41)
Urgent, caut dactilografa pe numele Odobescu. Ofer contract de muncă part-time din 2025. Șalariu atractiv și tichete de masă.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2024, 08:55)
daca tacra filosof ramanea.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2024, 09:11)
are o fața de gaina zapacita , ministru de externe !
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2024, 10:23)
Asa o fi, dar spune adevarul!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2024, 10:56)
atasati o poza, sa facem comparatie
4. Si pe dvs cine va recomanda?
(mesaj trimis de #cu_plugu_peste_kiev în data de 12.09.2024, 15:57)
Familia, vocea si talentul?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2024, 20:38)
Daca privim obiectiv, ce s-a intamplat cu Ucraina in loc sa accepte pacea cu Rusii?
Au fost cel putin 2 negocieri incepute de la care s-au retars la presiunea occidentului. Sunt documente care confirma acest lucru.
O tara distrusa, milioane de morti sau plecati, orase din care nu a mai ramas nimic.
Americanii le vand arme si in schimb Ucraina isi da terenurile si resursele, in timp ce teritoriul este golit de populatie.
Iar acum se incearca aceeasi reteta si cu Romania, propaganda se agata cu disperare de orice rest de drona sau ocazie ca sa ne bage in razboi.