Oettinger: "UE trebuie să se pregătească în cazul în care Grecia intră în incapacitate de plată"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iunie 2015

Oettinger: "UE trebuie să se pregătească în cazul în care Grecia intră în incapacitate de plată"

S&P: "Băncile ar putea intra în incapacitate de plată în următoarele 12 luni"

Actualizare 22:00 Ieşirile din depozitele băncilor greceşti au ajuns, luni, la 400 de milioane de euro

Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au situat, luni, la aproximativ 400 de milioane de euro (449 de milioane de dolari), din cauza temerilor privind incapacitatea ţării de a-şi achita datoriile, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Ieşirile din depozite s-au ridicat la 12,25 miliarde de euro în ianuarie, 7,57 miliarde de euro în februarie, 1,91 miliarde de euro în martie şi 4,89 miliarde de euro în aprilie.

Accelerarea retragerilor din ultimele luni a fost provocată şi de speculaţiile privind introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, deşi autorităţile de la Atena au dezminţit un astfel de scenariu.

---

Actualizare 19:34 Mario Draghi cere adoptarea rapidă a unui acord pentru ca băncile elene să beneficieze de finanţare

Grecia şi creditorii săi trebuie să ajungă la un acord sustenabil "foarte curând", a avertizat, luni, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, transmit AP şi Bloomberg.

BCE a ajutat creditorii eleni să se menţină pe linia de plutire, prin linia de finanţare de urgenţă (ELA), dar un acord asupra condiţiilor pentru noile fonduri alocate Greciei reprezintă "o decizie politică" şi trebuie adoptat de politicieni, nu de BCE, a explicat Draghi. Acesta a fost audiat luni în Comitetul pentru afaceri economice şi monetare al Parlamentului European.

"Pot să vă asigur că BCE face tot ce-i stă în putere pentru a facilita un acord de succes. Nivelul lichidităţilor va continua să fie majorat atât timp cât băncile din Grecia continuă să fie solvabile", a declarat Mario Draghi.

Acesta a adăugat că, în prezent, Banca Centrală Europeană furnizează sistemului bancar elen aproximativ 118 miliarde de euro, aproximativ două treimi din PIB-ul Greciei. În acelaşi timp, în funcţie de rezultatul negocierilor, BCE ar putea relaxa sau înăspri condiţiile pentru Grecia. BCE poate permite Guvernului de la Atena să emite mai multe titluri de stat pentru a-şi acoperi necesităţile de finanţare.

"Situaţia este în evoluţie. Pentru ca oficialii BCE să reconsidere plafonul asupra titlurilor de stat, ar trebui să existe o perspectivă credibilă pentru încheierea cu succes a acordului cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI şi implementarea acestuia", a explicat Draghi.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 16:44

UE ar trebui să se pregătească pentru declanşarea "stării de urgenţă" din cauza riscului intrării Greciei în incapacitate de plată, afirmă Guenther Oettinger, comisarul UE pentru Economie şi Societate Digitală, potrivit Reuters.

"Ar trebui să elaborăm un plan de urgenţă pentru că Grecia ar urma să ajungă într-o stare de urgenţă", a atras atenţia Guenther Oettinger.

(A.C.)

---------------

Actualizare 11:38

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a coborât de la "CCC+" până la "CCC" ratingul pe termen lung pentru primele patru bănci greceşti, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank, care sunt prezente şi pe piaţa din România, informează un comunicat al S&P, citat de AFP.

"Retrogradarea reflectă opinia noastră că băncile greceşti ar putea să intre în incapacitate de plată în următoarele 12 luni în absenţa unui acord între Guvernul grec şi creditorii săi internaţionali, în condiţiile în care actualul program se apropie de final. În acest context, credem că există o probabilitate ridicată să fie impuse restricţii asupra mişcărilor de capital pentru a pune capăt fenomenului de diminuare a depozitelor", susţin analiştii de la S&P.

Agenţia de evaluare avertizează că ar putea decide o nouă retrogradare a celor patru bănci greceşti dacă ajunge la concluzia că vor fi impuse restricţii asupra mişcărilor de capital. De asemenea, S&P ar putea retrograda băncile greceşti dacă acestea vor pierde accesul la lichiditatea oferită de mecanismele europene de sprijin, sau dacă ajunge la concluzia că acest suport este insuficient pentru a acoperi necesităţile de finanţare ale celor patru bănci.

(A.C.)

-------------------

Actualizare 11:03 Tsipras: "Atena este dispusă să aştepte până când creditorii revin la realitate"

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat, astăzi, că Grecia este gata "să aştepte răbdătoare" până când creditorii internaţionali revin "la realitate" în privinţa solicitărilor instituţiilor pentru o listă de reforme în schimbul unui ajutor financiar vital, potrivit AFP.

Într-o declaraţie făcută pentru ziarul Ephimarida ton Syndakton, Alexis Tsipras a afirmat: "Aşteptăm cu răbdare până când instituţiile vor deveni mai realiste". Premierul elen a afirmat că doar "oportunismul politic" îi face pe creditori să ceară noi reduceri ale pensiilor - unul dintre punctele importante din cadrul negocierilor întrerupte ieri seară fără rezultat.

(A.C.)

----------------

Actualizare 10:00 FMI: "O înţelegere credibilă va necesita luarea de decizii dificile de către toate părţile"

Grecia şi creditorii săi trebuie să ia măsurile necesare pentru a ajunge la un acord privind reducerea datoriilor guvernului de la Atena, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Oferta făcută Greciei săptămâna trecută prevede scăderea deficitului bugetar pe termen mediu, de la 4,5% din PIB la 3,5%, şi extinderea cu doi ani a termenului pentru îndeplinirea acestui obiectiv, ţinta pentru acest an fiind astfel redusă la 1%.

Potrivit FMI, pentru ca o înţelegere să fie eficientă şi credibilă, două condiţii trebuie îndeplinite. Pe de o parte, executivul elen "trebuie să ofere cu adevărat măsuri credibile pentru a ajunge la deficitul bugetar scăzut, şi trebuie să-şi arate angajamentul pentru setul limitat de reforme", notează Fondul. "Credem că noua ţintă nu poate fi atinsă în mod credibil fără o reformă comprehensivă a TVA-ului - ceea ce implică lărgirea bazei - şi continuarea ajustării pensiilor. De ce să insiste asupra pensiilor? Pensiile şi salariile reprezintă 75% din cheltuielile primare; celelelate 25 de procente deja au fost tăiate până la os. Cheltuielile cu pensiile reprezintă mai mult de 16% din PIB, iar transferurile din buget în sistemul de pensii se apropie de 10% din PIB. Credem că reducerea cu 1% din PIB a cheltuielilor cu pensiile (din procentajul de 16%) este necesară, şi că poate fi îndeplinită în timp ce protejează cei mai săraci pensionari. Suntem deschişi la alternative pentru conceperea reformelor la TVA şi pensii, însă aceste alternative trebuie să se adune pentru a îndeplini ajustările fiscale necesare".

Pe de altă parte, creditorii europeni "ar trebui să fie de acord pentru finanţare adiţională semnificativă şi pentru reducerea datoriilor (Greciei, n.r.), pentru a menţine sustenabilitatea datoriilor", arată FMI.

"Credem că, în contextul propunerilor existente, reducerea datoriilor poate fi îndeplinită prin reeşalonarea plăţilor, cu dobânzi scăzute. Orice altă scădere privind ţinta de deficit bugetar, acum sau mai târziu, probabil că va necesita tăieri", notează FMI.

Acestea sunt opţiuni şi angajamente dificile pe care fiecare parte trebuie să le ia, conform FMI.

(Alexandru Costea)

-------------------

Premierul elen Alexis Tsipras era pregătit, la finele săptămânii trecute, de "un compromis dificil" care să permită un acord "viabil" cu creditorii externi ai Greciei.

"Dacă ajungem la un acord viabil, chiar dacă este un compromis dificil, vom depăşi această provocare, pentru că singurul nostru criteriu este ieşirea din criză şi încheierea supunerii faţă de politica de austeritate", a declarat Alexis Tsipras, potrivit unui comunicat al guvernului. Oficialul elen a avertizat, însă: "În situaţia în care Europa doreşte divizarea şi continuarea supunerii, ţine de noi să refuzăm şi să spunem un mare NU, luptând pentru demnitatea poporului şi suveranitatea noastră naţională".

Autorităţile elene au continuat, zilele trecute, negocierile cu creditorii, iar potrivit unor surse citate de presa străină, un acord era aşteptat până astăzi. Până la închiderea ediţiei, Atena şi creditorii nu ajunseseră la o înţelegere.

Alte surse spuneau că acordul poate veni până în 18 iunie, când are loc reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro. Grecia riscă să rămână fără bani în condiţiile în care trebuie să ramburseze, la finele lunii iunie, un total de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI). Ţara mai poate accesa 7,2 miliarde de euro de la creditorii externi, din pachetul de 240 de milioane de euro obţinut în 2010, de la Uniunea Europeană şi FMI. Banii nu sunt deblocaţi decât dacă Atena acceptă condiţiile creditorilor, respectiv măsurile de austeritate stabilite de guvernele elene anterioare.

Printre punctele dificile de negociere cu creditorii se numără reforma pensiilor, creşterea TVA şi nivelul excedentului primar bugetar.

Grecia nu crede că partenerii săi europeni o vor lăsa să iasă din zona euro, după cum a declarat, sâmbătă, ministrul elen de finanţe, Yanis Varoufakis. "Nu cred că vreun birocrat sau politician european sensibil va merge până la capăt", a afirmat ministrul elen de finanţe.

Afirmaţiile sale au fost făcute după ce presa străină a relatat, citând surse anonime, că unii oficiali europeni au luat în discuţie, pentru prima dată, posibila intrare a Greciei în incapacitate de plată, respectiv ieşirea ţării din uniunea monetară. Conform surselor, oficialii care pregătesc reuniunea Eurogrup de săptămâna aceasta au stabilit că există trei posibile scenarii pentru Grecia. Un scenariu, cel mai puţin probabil, ar fi încheierea unui acord prin care Grecia să obţină tranşa de 7,2 miliarde de euro luna aceasta, al doilea ar fi o nouă extindere a actualului program de asistenţă financiară, iar a treia posibilitate ar fi acceptarea ideii că Grecia va intra în incapacitate de plată.

"Pentru prima dată s-a discutat un Plan B pentru Grecia", susţin sursele, adăugând că acest lucru ar însemna impunerea de controale asupra capitalului pentru prevenirea ieşirii unor sume mari în euro din Grecia, respectiv introducerea de IOU (instrumente financiare informale care recunosc o datorie, dar nu garantează plata acesteia).

Germanii vor, în majoritate, ieşirea Greciei din zona euro

Germanii se declară pentru prima dată în majoritate (51%) în favoarea unei ieşiri a Greciei din zona euro, potrivit barometrului politic al postului ZDF, publicat vineri. Analiza menţionează că acest lucru nu denotă neîncrederea faţă de cancelarul german Angela Merkel, care se opune ieşirii Greciei din uniunea monetară. Circa 70% dintre persoanele intervievate s-au declarat împotriva unor noi concesii din partea Uniunii Europene pentru Grecia şi numai 41% doresc menţinerea ţării în zona euro.

DWN: "Troika pregăteşte reducerea datoriilor Greciei cu 43%"

În spatele uşilor închise, se lucrează febril la salvarea prin orice mijloace a Greciei, scrie publicaţia germană online Deutsche Wirtschafts Nachrichten, în condiţiile în care "toate declaraţiile oficiale despre un Grexit nu sunt decât o diversiune".

Guvernul SUA s-a implicat direct în negocieri şi a cerut creditorilor internaţionali să ajungă la un acord cu autorităţile de la Atena până la sfârşitul lunii iunie 2015.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten scrie că autorităţile americane au cerut europenilor găsirea unei soluţii la întâlnirea recentă a grupului G7 din cauza importanţei strategice a Greciei în cadrul NATO şi a zonei euro.

După cum arată publicaţia germană, în prezent se negociază o nouă tăiere a datoriei publice a Greciei. Sursele DWN arată că haircut-ul va ajunge la circa 174 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă 43,2% din totalul datoriei existente.

De asemenea, în acord este menţionată şi păstrarea condiţiei de existenţă a surplusului bugetar primar (n.a. diferenţa dintre venituri şi cheltuielile în care nu este inclusă şi plata dobânzilor), astfel încât "să fie păstrată iluzia că Grecia îşi poate plăti restul datoriei către zona euro".

DWN mai scrie că ameninţările şi declaraţiile referitoare la consecinţele ieşirii Greciei din zona euro nu reprezintă decât distragerea atenţiei contribuabililor europeni, cărora "haircut-ul li se va vinde ca un succes".

Ieşirea FMI de la negocieri în ultimele zile nu este decât o scenă din piesa de teatru din jurul Greciei, mai scrie Deutsche Wirtschafts Nachrichten, în condiţiile în care instituţia financiară internaţională a revenit aproape imediat la masa negocierilor. Scenariul a fost completat inclusiv de publicarea "divergenţelor" existente în cadrul guvernului de la Berlin.

Pe fondul acceptării unei reduceri a pensiilor de către guvernul Tsipras, "contribuabilii europeni nici nu vor observa, probabil, că au fost jefuiţi", mai arată cotidianul german.

Piesa absurdă de teatru a "salvării" Greciei trebuie să se încheie până la sfârşitul lunii, când ajung la scadenţă datorii de 1,6 miliarde de euro către FMI, o parte dintre acestea fiind deja amânate.

În condiţiile în care Grecia a reintrat în recesiune, iar şomajul şi-a reluat tendinţa de creştere, guvernul de la Atena trebuie să plătească circa 3,5 miliarde şi către Banca Centrală Europeană în 20 iulie 2015. O altă tranşă către BCE, de aproape 3,2 miliarde de euro, ajunge la scadenţă în 20 august 2015, conform datelor de la Reuters.

Convergenţa fronturilor crizei din Grecia face extrem de dificilă finalizarea cu succes a noului plan de reducere a datoriei publice. Sub presiunea autorităţilor americane, Troika pare să accepte orice compromis pentru a evita Grexit-ul.

Dar, chiar dacă va fi executat perfect planul, mai poate fi evitat, apoi, şi un Graccident? (CĂLIN RECHEA)

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. O natie demna, care, chiar daca este vinovata de ceea ce i se intampla, isi pastraza verticalitatea si nu cedeaza dictatului rechinilor internationali. 

    Care maretie??? Stau cu mana intinsa ca sa nu moara de foame!

    1. Cum vorbesc unii fara sa stie La greci ,pensia minima este 500 euro, la noi pensia " medie " este de....170 de euro La fel si salarile( de aceea mergem sa-i slugarim ..si pe greci )La nivel de individ grecii sunt mult mai bogati ca noi.Numai ca ei nu platesc impozite statului.(e o rusine sa plateasca impozite. De exemplu ,armatorii au spus ca vor schimba pavilionul tarii si pleaca ,daca vor fi impozitati,biserica ,una din cele mai bogate din lume, ii va afurisi pe cei care vor decide impozitarea Apropo, nici la noi biserica nu plateste taxe pe afacerisi personalul e platit de stat.)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb