Ofertă de vară: "Vacanţă la muzeu"

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 1 iulie 2022

Ofertă de vară: "Vacanţă la muzeu"

Vacanţa nu înseamnă doar mare sau munte ci se poate desfăşura plăcut şi în mediul citadin. Muzeul Naţional de Artă al României va organiza, în lunile iulie şi august, sub genericul "Vacanţa la muzeu", o serie de programe educative dedicate publicului de toate vârstele, majoritatea urmând a se desfăşura în spaţiul expoziţiei "Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european şi ruina". Managerul MNAR, Călin Stegerean, a vorbit despre aceste programe:

"Expoziţia «Nostalgie. Amintire Regăsire» prezintă în premieră publicului larg o serie de lucrări din patrimoniul formidabil pe care muzeul nostru îl deţine. Am folosit această ocazie pentru a organiza o serie de programe educative, strâns legate de caracterul acestei expoziţii. Consider că asemenea expoziţii trebuie să aibă o finalitate educativă, dar nu în sens didacticist. Ele îşi dezvăluie conţinutul în momentul în care muzeul realizează şi această mediere între opera de artă şi public". Stegerean a menţionat că expoziţia a fost "gândită pe multiple niveluri de adresabilitate": "Pe parcursul expoziţional există texte care dezvăluie diversele secţiuni ale expoziţiei. Fiecare lucrare are o etichetă cu explicaţii extinse asupra autorului, asupra conţinutului şi mesajului lucrării respective. De aceea expoziţia are un catalog dedicat specialiştilor, care va avea în toamnă şi o versiune în limba engleză". El a informat că o parte a programelor se va desfăşura în grădina din preajma muzeului: "Pentru prima dată folosim una din minunatele grădini pe care muzeul le are şi ne-am dorit ca legătura cu expoziţia aceasta în care se regăsesc o serie de peisaje mirifice să fie exemplificată cu o grădină care face parte din vechea amenajare a Palatului Regal unde copii vor face diverse activităţi. În primul rând se vor bucura de natură şi o vor cunoaşte de aproape, pentru că mulţi dintre participanţi locuiesc în cartiere care ştiţi foarte bine cum se prezintă. În condiţii de securitate, cu o scenografie dedicată, vom dori ca ei să petreacă adevărate momente de vacanţă la Muzeul Naţional de Artă şi să nu le uite". Programul "Vacanţa la muzeu" se adresează publicului de toate vârstele, care este invitat să descopere patrimoniul artistic prin intermediul unor activităţi creative, concepute pentru a completa programul de vacanţă. Această serie de ateliere a fost concepută în jurul expoziţiilor permanente şi temporare ale MNAR.

Expoziţia "Nostalgie. Amintire Regăsire" beneficiază de o gamă variată de activităţi precum: "Ce citim în ruine", susţinută de Asociaţia De-a arhitectura, "Camping la Muzeu - de la cultură la natură", un modul de patru şedinţe de teatru baroc, dar şi ateliere pentru cei mai mici dintre participanţi, precum "Tunete, fulgere şi teatru de umbre", susţinute de Asociaţia ArtCrowd. Pentru expoziţia retrospectivă Tudor Zbârnea, deschisă de curând la Muzeul Naţional de Artă al României, Asociaţia ArtCrowd invită publicul la un atelier educativ intitulat "Pictură în Vilegiatură!" Celelalte ateliere vor fi organizate în cadrul expoziţiilor permanente ale MNAR, din Galeria de Artă Veche Românească şi în Galeria de Artă Europeană. Expoziţia "Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european şi ruina", deschisă publicului până pe 31 ianuarie 2023, prezintă diversele aspecte şi semnificaţii pe care le primeşte ruina în vizualul european în decursul secolelor al XVI-lea - al XIX-lea.

Potrivit MNAR, cele 140 de lucrări expuse se articulează într-un discurs tematic construit progresiv în scopul de a ilustra, pe parcursul celor şase secţiuni ale expoziţiei, transformarea ruinei dintr-un simbol indicial al culturii antice în epoca Renaşterii într-o stare de spirit, o trăire aparte, vecină cu sentimentul de ruinare a sufletului, în contextul interesului pentru sublim al romantismului. Cu o scenografie spectaculoasă, similară celor din marile muzee ale lumii, expoziţia etalează lucrări ale unor nume importante din arta europeană a secolelor XVI-XIX, dintre care amintim: Jan Sanders Van Hemessen (cca. 1500 - 1556), Gaspard Dughetâeuro¯(1615 - 1675), Giovanni Paolo Pannini (1691-1765), Giovanni, Battista Piranesi (1720-1778), August Becker (1821/1822 - 1887), Ivan Aivazovski (1817-1900). Curatorul expoziţiei este directorul adjunct cu responsabilităţi de patrimoniu şi artă al MNAR, Mălina Conţu, istoric şi teoretician de artă şi arhitectură, doctor în Arte Vizuale la Universitatea de Arte Bucureşti din anul 2012. Este şeful secţiei Artă Europeană la MNAR şi lector asociat în cadrul Universităţii Bucureşti, Departamentul de Istoria Artei.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a anunţat la Muzeul Naţional de Istorie a României, că există banii necesari demarării procedurilor pentru începerea lucrărilor de restaurare a acestei instituţii muzeale: "În urma acordului cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, avem finanţarea asigurată pentru ca, în următorii cinci ani maxim, Muzeul Naţional de Istorie a României să fie restaurat şi să arate aşa cum ne dorim, să reuşim să ştergem această pată pe care o ducem după noi, din păcate, de prea mulţi ani. Deci avem banii pentru Muzeul Naţional de Istorie". Ministrul Culturii a precizat că suma estimată pentru MNIR este "undeva la 105 - 110 milioane de euro": "Iar următorul pas este ca împreună cu domnul director (Ernest Oberlander Târnoveanu - n.r.) să facem demersurile necesare pentru achiziţia proiectului. Şi vom găsi cea mai rapidă cale, pentru că, dacă ştiţi, am mai avut o dată posibilitatea să facem muzeul, iar conflictul juridic pe care a trebuit să-l pornească muzeul pentru a respecta caietul de sarcini a omorât.... Şase ani au fost pierduţi din cauza unui eşec în achiziţia proiectului, nu ne mai permitem să mai păţim o dată aşa ceva".

Potrivit directorului general al MNIR, Ernest Oberlander Târnoveanu, restaurarea clădirii muzeului a început în septembrie 2002 şi s-a oprit în 2006, din cauza încălcării prevederilor legale privind investiţiile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Foarte frumoasa inițiativa ... sper ca nu va fi 20 lei intrarea ca nu va merge nimeni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb