OFICIAL BCR: Valoarea totală a creditului pentru locuinţe acordat de BCR nu a crescut, în ciuda majorării plafonului la 140.000 de euro

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 octombrie 2020

Valoarea totală a creditului pentru locuinţe acordat de BCR nu a crescut, în ciuda majorării plafonului la 140.000 de euro

Valoarea totală medie a creditului acordat de Banca Comercială Română (BCR) pentru achiziţia de locuinţe nu a crescut în urma modificărilor survenite la programul Prima Casă, a declarat, ieri, într-o video-conferinţă, Dana Dima Demetrian, vicepreşedinte retail & private banking la BCR. Totodată, aceasta a precizat că BCR nu intenţionează să-şi crească apetitul de risc şi astfel să ofere credite apropiate de plafonul de 140.000 de euro, plafon majorat prin transformarea Prima Casă în Noua Casă.

Reprezentantul BCR a declarat: "Din perspectivă practică, nu sesizăm o creştere a tichetului de aprobare deoarece, în principiu, nu am sesizat o creştere substanţială a preţurilor locuinţelor şi atunci profilul de client care aplică pentru acest tip de credit este acelaşi, iar apetitul nostru de risc, întorcându-mă la procesul de risc şi aprobare, este acelaşi. Ca atare, din perspectiva gradului de îndatorare şi a valorii totale a creditului nu sesizăm o creştere sau un risc substanţial prin această creştere a valorii tichetului (la maximum 140.000 de euro prin programul Noua Casă - n.r.). Din perspectivă teoretică, bineînţeles că un produs poate avea un maxim sau un minim din perspectiva sumei dar contează foarte mult cum decide fiecare bancă să expună acest client şi, din perspectiva noastră, cum am spus, nu vom modifica apetitul de risc astfel încât să decidem un tichet mai mare sau mai mic doar pentru că produsul merge spre o valoare mai mare. Deci teoretic şi practic profilul de risc rămâne acelaşi, valoarea locuinţei rămâne aceeaşi. Dacă vor creşte aceste locuinţe ele vor fi încadrate în profilul de risc al clientului ca şi aprobare, deci faptul că un produs îşi măreşte valoarea efectiv maximă de aprobare nu înseamnă neapărat o generare a riscului (de) 1:1. Nu imediată şi directă pentru fiecare client. Pentru că noi nu aprobăm un credit doar pentru că un client cere un credit cu anumită sumă. Toate calculele şi analizele se fac la nivel de model de risc şi ţinem foarte mult să nu expunem clienţii, mai ales în această perioadă, pentru că considerăm că vom fi împreună pe termen lung, iar acest credit imobiliar este un credit sincer, pe termen lung şi foarte lung, aşa că disciplina financiară contează foarte mult".

Dumitru Nancu, şeful Fondului Naţional de Garantare a Creditelor, a declarat marţi, la videoconferinţa cu tema "Fondurile Europene" organizată de BURSA, că prin Noua Casă s-au acordat, în doar prima lună de la debutul programului, 1.400 de credite în valoare totală de 154 milioane de lei. Din anul 2009 şi până în prezent, prin Prima Casă şi acum Noua Casă, 300.000 de români şi-au achiziţionat o locuinţă prin credit.

Guvernul a modificat în acest an programul Prima Casă în Noua Casă, astfel că acum se acordă două categorii de credite pentru locuinţe noi, respectiv împrumuturi de până la 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% şi se acordă o garanţie de stat de 60%, şi de 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%. Pentru locuinţele vechi (recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) condiţiile rămân neschimbate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb