OFICIAL ELEN: Grecia se aşteaptă să ajungă la un acord cu creditorii în următoarele 10 zile

E.D.
Internaţional / 22 mai 2015

Merkel: "Grecia trebuie să facă eforturi mai mari"

Discuţiile dintre Merkel, Hollande şi Tsipras s-au încheiat joi fără un acord

Actualizare 17:00 Ministrul german de finanţe nu exclude posibilitatea unei monede paralele pentru Grecia

Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finanţe, a declarat, la o întâlnire recentă, că statul elen ar putea avea nevoie de o monedă paralelă alături de euro, dacă eşuează discuţiile guvernului elen cu creditorii, citează Bloomberg mai multe surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Această informaţie a fost oferită presei de către două persoane care au participat la întâlnire, dar au dorit să-şi păstreze anonimatul deoarece adunarea era privată. De asemenea, Schaeuble a oferit drept exemplu Muntenegru, care utilizează moneda euro, dar nu este membru al uniunii monetare, au mai adăugat sursele citate de Bloomberg.

Declaraţiile din ultima vreme arată că Germania se pregăteşte pentru cea mai rea soluţie de rezolvare a impasului în care se află Grecia. În timp ce Angela Merkel şi Schaeuble au declarat, în repetate rânduri, că scopul este acela de a menţine Grecia în zona euro, ministrul german de finanţe a mai spus, totodată, că nu ar exclude Grexit-ul.

Merkel a declarat, vineri, că este nevoie de eforturi mai mari pentru a debloca fondurile de salvare pentru Grecia, după ce negocierile cu prim-ministrul Alexis Tsipras, la summit-ul Uniunii Europene din Letonia, nu au oferit semne încurajatoare.

Thomas Mayer, fostul economist-sef la Deutsche Bank, a spus că el a sugerat, în luna aprilie, o monedă paralelă pentru Grecia în timpul discuţiilor cu Tsipras şi ministrul Finanţelor Yanis Varoufakis, a raportat Frankfurter Allgemeine Zeitun, citat de Bloomberg. Însă, purtătorul de cuvânt al guvernului din Grecia a declarat, pe 11 mai, că statul elen nu are în vedere o monedă paralelă

(M.C)

---

Actualizare 11:35 Merkel: "Grecia trebuie să facă eforturi mai mari"

Grecia trebuie să depună eforturi mai mari pentru a debloca fondurile din programul de susţinere, a declarat cancelarul german Angela Merkel, după negocierile de joi seară cu primul-ministru elen Alexis Tsipras.

"A fost o discuţie prietenoasă, constructivă", le-a spus cancelarul reporterilor vineri, la sosirea la cea de-a doua rundă de negocieri de la Riga, adăugând că "este clar că mai multă muncă trebuie depusă în negocierile cu cele trei instituţii".

---

Actualizare 10:39

Grecia se aşteaptă să ajungă la un acord cu creditorii săi în următoarele 10 zile şi intenţionează să respecte plăţile pe care trebuie să le facă în iunie, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Gabriel Sakellaridis, transmite Reuters.

"Credeam că sunt îndeplinite condiţiile pentru a se ajunge la un acord cu creditorii în următoarele zece zile şi intenţionăm să ne plătim toate obligaţiile în iunie", a declarat Sakellaridis, la Skai TV.

Skellaridis a transmis că finalizarea acordului dintre Grecia şi reprezentanţii UE, BCE şi FMI va permite Băncii Centrale Europene să includă Atena în programul de relaxare cantitativă (QE).

"Includerea în acest program este o prioritate pentru Guvernul de la Atena", a adăugat acesta.

---

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, François Hollande, au discutat timp de aproape două ore despre datoria Greciei cu premierul elen, Alexis Tsipras, joi seară, în marja unui summit european desfăşurat la Riga, relatează AFP.

"Într-o atmosferă prietenească şi constructivă", potrivit unor surse din anturajul preşedintelui Franţei, "schimbul de opinii s-a centrat asupra voinţei de a se ajunge la un acord privind programul în curs" vizând să susţină finanţele Greciei.

Cei trei lideri, a continuat sursa amintită, "au ajuns la un acord privind necesitatea ca autorităţile elene să lucreze în continuare cu cele trei instituţii" creditoare - Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) -, convenind "să rămână în strâns contact în perioada următoare".

Toţi trei participă joi şi vineri la Riga la un summit consacrat în special cooperării dintre UE şi vecinii fostei URSS, scrie Agerpres.

Chiar de la sosirea în capitala Letoniei, preşedintele François Hollande a subliniat că întâlnirea va trebui "să schiţeze soluţii". Acestea nu vor fi adoptate definitiv de Franţa şi Germania, ci de Europa, a insistat el.

"Nu aici, la Riga, vom negocia chestiunea Greciei, dar este adevărat că aceasta ne permite să pregătim scadenţa care este aşteptată, mai ales reuniunea Eurogrupului de la sfârşitul lunii sau, cel mai târziu, începutul lui iunie", le-a explicat jurnaliştilor şeful statului francez.

"Împreună cu premierul Tsipras, vrem să găsim soluţii care să redea încrederea şi să elibereze fondurile prevăzute", a continuat el.

"Acţionăm pentru a facilita lucrurile şi, în acelaşi timp, pentru a trimite un anumit număr de mesaje utile Greciei şi utile Europei", a ţinut să adauge François Hollande.

Atena negociază anevoie un acord cu creditorii săi pentru a obţine, în schimbul introducerii de reforme, cele 7,2 miliarde euro restante din al doilea program de asistenţă financiară care expiră la sfârşitul lunii mai.

Pe 5 iunie, Grecia trebuie să plătească o rată substanţială FMI şi ar putea intra în incapacitate de plată în lipsa unui acord până la acea dată.

François Hollande şi Angela Merkel au lansat marţi la Berlin un apel la accelerarea negocierilor pentru a evita ca Grecia să intre în incapacitate de plată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. rn ...Grecia se aşteaptă să ajungă la un acord cu creditorii săi în următoarele 10 zile şi intenţionează să respecte plăţile pe care trebuie să le facă în iunie, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Gabriel Sakellaridis, transmite Reuters.rn Avand in vedere repetatele amanari..... declaratia s-ar traduce "In urmatoarele 10 zile, la calendele grecesti....................."

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb