Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat miercuri pentru extinderea votului cu majoritate calificată la mai multe decizii ale Uniunii Europene, în special la cele referitoare la extinderea UE, relatează Reuters.
Majoritatea celor 27 de state membre susţin ca la summitul Uniunii Europene din această săptămână să fie luată decizia de lansare a negocierilor de aderare a Ucrainei, însă este de aşteptat ca Ungaria să se opună unei astfel de decizii.
''Pledez pentru luarea mai multor decizii cu majoritate calificată, printre care în procesul de aderare. Parlamentele naţionale încă ar avea cuvântul final, dar o singură ţară nu ar mai putea să blocheze fiecare pas'', a declarat Scholz în faţa parlamentarilor germani.
El a adăugat că obiectivul continuării sprijinului militar al Occidentului pentru Ucraina este de a consolida apărarea acestei ţări într-o asemenea măsură încât Rusia ''nu va mai îndrăzni să atace vreodată''.
Şeful executivului german a subliniat că un ''sprijin financiar durabil'' al Uniunii Europene pentru Ucraina constituie o ''prioritate'' pentru Germania.
''La acest summit, voi pleda în favoarea unui sprijin financiar durabil şi fiabil pentru Ucraina în anii care vin. Este vorba despre securitatea Europei şi aceasta este o prioritate pentru Germania'', a adăugat Olaf Scholz.
La aproape doi ani de la lansarea ofensivei ruse, ''totul indică faptul că (preşedintele rus Vladimir) Putin rămâne decis să îngenuncheze Ucraina militar'', a continuat cancelarul german.
''În Uniunea Europeană, aproape toate ţările membre sunt de acord'' cu aprobarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro - sub formă de împrumuturi şi donaţii - în favoarea Ucrainei, a afirmat Scholz.
În funcţie de problematica discutată, Consiliul UE decide prin majoritate simplă (vot favorabil din partea a 14 state membre),
majoritate calificată (vot favorabil din partea a 55% dintre statele membre, reprezentând cel puţin 65% din populaţia UE) sau
vot unanim (toate voturile sunt favorabile).
Consiliul poate vota în privinţa unui act legislativ la opt săptămâni după ce proiectul de act legislativ a fost trimis parlamentelor naţionale spre examinare. Parlamentele naţionale trebuie să decidă dacă proiectul legislativ respectă principiul subsidiarităţii. Doar în cazuri speciale de urgenţă se poate vota mai devreme.
Rezultatele voturilor Consiliului sunt făcute publice în mod automat atunci când Consiliul acţionează în calitatea sa de legiuitor. Dacă un membru doreşte să adauge o notă explicativă la vot, această notă va fi, de asemenea, făcută publică dacă se adoptă un act juridic. În alte situaţii, când explicaţiile voturilor nu sunt publicate în mod automat, nota explicativă poate fi făcută publică la cererea autorului.
În cazul în care Consiliul nu acţionează în calitate de legiuitor, rezultatele şi explicaţiile votului pot fi, de asemenea, făcute publice, printr-o decizie unanimă a Consiliului. Membrii Consiliului şi ai Comisiei Europene pot face declaraţii şi pot solicita includerea acestora în procesul-verbal al Consiliului. Aceste declaraţii nu produc efecte juridice şi sunt considerate un instrument politic menit să faciliteze luarea deciziilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2023, 18:52)
Adica vrea sa spuna ca deciziile ar trebui luate EXCLUSIV,
de Germania si Franta,cu cativa acoliti,restul mai mici "cu ochii in soare"
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2023, 19:20)
mentalitatea de colonial nu dispare....doar e imbracata un pic altfel....doar un pic, nu mult!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2023, 19:43)
eu as propune conceptul de majoritate calificata in orice decizie a UE... votul unanim e un fapt al trecutului avand in vedere dimensiunea si complexitatea a UE din prezent
p.s. poate asa sclavii Rusiei (ma refer la Austria si Ungaria si pe alocuri Olanda) nu vor mai putea pune piedica Europei !
Ban.Cher.Vali
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 00:32)
Rusia este o mare tara, o mare cultura. Tu esti un mic nimic.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 00:48)
Din pacate Europa cu actualii conducatori,
este doar o colonie si se subordoneaza intereselor
si comenzilor venite de la "serif",
asa ca votul majoritar va desfinta ori UE,ori statele suverane
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2023, 20:13)
Slovacia s-a razgindit si accepta intrarea Ucrainei si Rep .Moldova in UE.Orban primeste banii si indemnat de proprii cetateni ce locuiesc in afara Ungariei ca parte etnica in unele tari Europene nu are ce face si va vota si el . Nu poate refuza .
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 00:51)
Orban sigur nu se va supune,
asa este el de peste 30 de ani,
nu este un politician corupt pe care poti cumpara
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 00:31)
Nemtalaule, daca nu iti mai convin regulamentele si legile fundamentale ale UE, iesi afara javra ordinara.
6. fără titlu
(mesaj trimis de wes în data de 14.12.2023, 09:47)
Bai baiatule, Germania nu mai are bani nici de hartie igienica, tu vrei sa-i vinzi rezerva de aur, mars ma aratare sub pietroiul de sub care ai iesit!