Partidul conservator VVD al premierului Mark Rutte este considerat favorit pentru câştigarea unui nou mandat la alegerile legislative de la 15-17 martie, care sunt văzute în mare măsură ca un referendum asupra modului în care formaţiunea politică a gestionat pandemia de coronavirus, relatează Reuters şi Agerpres.
În Olanda, sunt interzise adunările publice cu mai mult de două persoane, restaurantele şi barurile sunt închise şi este în vigoare prima interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii de după Al Doilea Război Mondial, astfel că scrutinul se va desfăşura timp de trei zile, pentru a permite aplicarea regulilor de distanţare socială în secţiile de vot.
Majoritatea votanţilor sprijină, chiar dacă reticent, lockdown-ul, dată fiind rata de infectare din Olanda, de 31 la 100.000 de persoane, una dintre cele mai scăzute din Europa.
În vârstă de 54 de ani, Rutte este premier din 2010, fiind unul dintre liderii europeni cu cel mai lung mandat.
Deşi reacţia guvernului la coronavirus a inclus şi erori, cum ar fi bâlbele în legătură cu obligativitatea măştii şi o campanie de vaccinare lentă, electoratul îl apreciază pe Rutte pentru că a garantat un număr suficient de paturi de spital în timpul celor două valori ale pandemiei.
Sprijinul guvernului pentru companii a făcut ca rata şomajului să rămână la doar la 4%, atenuând astfel povara economică a lockdown-ului prelungit.
Trei sondaje de opinie din această săptămână plasează partidul lui Rutte, VVD, pe prima poziţie, cu 24-26% din intenţiile de vot, urmat la mare distanţă, cu 11-14% din intenţiile de vot, de Partidul Libertăţii, anti-islam, al lui Geert Wilders, care conduce opoziţia parlamentară.